Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně

Aircraft Industries se pouští do vývoje plovákové verze letounu L 410 NG. Firma získala zákazníka na Dubai Airshow

23.11. 2021 | Aktuality

4.jpg

L 410 SEAWADER

Aircraft Industries zahájí v Kunovicích vývoj plovákové verze letounu L 410 NG. Na dodávce jednoho letounu s označením L410 NG SEAWADER se na Dubai Airshow dohodla se společností AIR – TEC GLOBAL. Hodnota kontraktu dosáhne deseti milionů USD.

Letoun L 410 NG SEAWADER bude umět přistát na vodě i na souši. Plováky typu „amfibie“ budou opatřeny zatahovacím kolovým podvozkem, což umožní vzlétnout z pozemního letiště a vybrat si mezi přistáním na vodní hladině či letištní dráze. Aircraft Industries s letounem L 410 NG SEAWADER míří do nového segmentu trhu regionální letecké dopravy. Zaplní mezeru mezi klasickými letadly zejména při přepravě cestujících a nákladu v regionech, které nemají dostatečně rozvinutou sít letišť, ale velké množství vhodných vodních ploch. „S letounem SEAWADER otevíráme novou kapitolu využití L 410 NG. Budeme prodávat v pro nás zcela novém segmentu trhu. Nastartujeme obchodní kampaně v Indonésii, Filipínách, Africe, ostrovech Karibiku, Maledivech i Evropě. Příležitosti se rýsují po celém světě,“ uvedl člen představenstva Timur Azernyy, který vedl firemní tým Aircraft Industries na Dubai Airshow. Podle Azerného se obchodní příležitosti v Evropě rýsují zejména v Řecku a Skandinávii. 

Prvním zákazníkem se stane společnost AIR-TEC GLOBAL, největší komerční provozovatel letounů L 410 na světě a významný partner Aircraft Industries na globální scéně. Verzi L 410 SEAWADER pustí AIR-TEC GLOBAL do vzduchu a bude provozovat na Mauriciu. Na českém stánku na Dubai Airshow dnes podepsali memorandum o dodávce jednoho letounu v roce 2025 Jan Řehoušek CEO společnosti AIR-TEC GLOBAL a Timur Azernyy člen představenstva společnosti Aircraft Industries. Hodnota zakázky dosahuje deseti milionů USD. „Na Dubai Airshow jsme zabodovali. Získali jsme zákazníka již před vývojovou fází projektu, což svědčí jak o ekonomické návratnosti verze SEAWADER, tak o budoucím potenciálu dodávek do celého světa,“ uvedli Tomáš Novák, obchodní ředitel a Konstantin Alešin, ekonomický ředitel Aircraft Industries. 

Vývoj plovákové verze letounu L 410 NG SEAWADER odstartuje v Kunovicích začátkem příštího roku. Dodavatele plováků pro amphibian verzi L 410 NG s kolovým podvozkem, bude kunovický výrobce soutěžit mezi několika renomovanými světovými výrobci. Dokončení certifikace verze SEAWADER firma předpokládá v roce 2025. Na palubě letoun uveze 17 cestujících s možností kombinace přepravy osob či nákladů. Plovákový letoun L 410 NG SEAWADER najde uplatnění v turistických destinacích pro rychlou přepravu návštěvníků mezi ostrovy, ale také pro přepravu nákladu i sanitních letů a záchranných či pátracích operacích na moři. V tomto segmentu dosud kralují 30 až 40 let staré stroje DHC-3 Otter či jen o málo novější dvoumotorové DHC-6 Twin Ottery. S novým a moderním letounem NG na plovácích je tu solidní obchodní příležitost při obnově stárnoucích flotil.

Aircraft Industries je největší výrobce civilních letounů v České republice. Na Dubai Airshow kromě zapojení do oficiální české účasti na společném stánku, firma vystavuje letoun L 410 NG na stojánce veletrhu. Nová generace legendárního letounu L 410 je vlajkovou lodí českého civilního letectví. Letouny řady L 410 se vyznačují skvělými ekonomickými vlastnostmi a provozními schopnostmi pro regionální dopravu. Umí přistát na nezpevněných drahách a fungovat ve extrémních klimatických podmínkách +/- 50 °C. Letoun L 410 NG, který je na Dubai Airshow k vidění, vychází z konstrukčních vlastností svého předchůdce a má výrazně vylepšené technické parametry.



Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

EFIS-pouziti-na-sirku_V1.png
Drony, AI i sestřelování mraků. Český holding LPP přitahuje zahraniční partnery a buduje své technologické know-how Český technologický holding LPP, sídlící na pražské Palmovce, boduje na poli nových partnerství na světové úrovni leteckého a obranného průmyslu. Unikátní technologie a know-how z dílny LPP lákají globální hráče. Představujeme mozaiku mezinárodních partnerství a exportních úspěchů, díky nímž LPP razantně roste a zanechává významnou stopu ve světě.
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Aero koupilo společnost Technometra Český Brod

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

FARNBOROUGH AIRSHOW 2024

Ve dnech 22. až 26. července proběhne Farnborough International Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV