Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně

Drony, AI i sestřelování mraků. Český holding LPP přitahuje zahraniční partnery a buduje své technologické know-how

10.05. 2024 | Aktuálně

EFIS-pouziti-na-sirku_V1.png

Elektronický letový informační systém od LPP slouží mimo jiné také pilotům letounů L-39NG.

Český technologický holding LPP, sídlící na pražské Palmovce, boduje na poli nových partnerství na světové úrovni leteckého a obranného průmyslu. Unikátní technologie a know-how z dílny LPP lákají globální hráče. Představujeme mozaiku mezinárodních partnerství a exportních úspěchů, díky nímž LPP razantně roste a zanechává významnou stopu ve světě.

V první řadě LPP v závěru loňského roku  v Dubaji smlouvu s emirátskou společností Calidus, která vyvíjí letadla B-250 a B-350. Spolupráce se týká tzv. cloud seeding systému, s nímž je možné doslova „poroučet dešti“. Letadlo (či v budoucnu dron), osazené tímto systémem, vyletí do mraků a odpálí flery, díky nimž se mrak vyprší právě tam, kde se v tu chvíli déšť hodí. V pouštních oblastech se tak mohou velká města vyhnout záplavám a potřebnou závlahu naopak směřovat tam, kde se pěstují plodiny. Kontrakt skýtá velký potenciál v případě budoucí sériové výroby, a možnost LPP rozšířit svou nabídku pro Calidus i o komplexní avioniku.

Naší hlavní konkurenční výhodou oproti velkým hráčům je rychlost, prozákaznický přístup a agilita ve vývoji,“ říká obchodní ředitel a spolumajitel LPP Radim Petráš a dodává, že systém, který pro Calidus vybudovala LPP za sedm týdnů, trvá u velkých firem ve stejném oboru vyrobit třeba i rok. „Při expanzi do zahraničí je významný fakt, že jsme dodavatelem i pro tuzemské letadlo Aero Vodochody L-39 NG,“ říká Petráš. „Domácí reference je v očích zákazníka vždy velké plus.“

Druhým úspěchem je navázání partnerství s americkou společností Fortem Technologies, k jejímž akcionářům patří giganti jako Boeing, Lockheed Martin či Toshiba. Firma disponuje unikátním obranným systémem proti útočným dronům (C-UAS), který je schopný detekovat a odchytávat narušitelské drony. Celou operaci umí navíc realizovat autonomně, bez zásahu operátora. Skutečnost, že si tato dynamicky rostoucí americká firma vybrala LPP a na dubajském veletrhu s ní podepsala memorandum o spolupráci, je oceněním LPP a dokladem její atraktivity pro zahraniční partnery. Pro FortechTech se bude LPP nyní účastnit dalšího vývoje pro vylepšování její umělé inteligence a v oblasti obchodu působit jako zástupce Fortem Technologies pro SVE a Pobaltí.
 
Další zásadní zahraniční partnerství LPP se týká významného hráče v oblasti leteckého průmyslu a vojenských technologií, izraelské společnosti Elbit Systems. Ta je hlavním dodavatelem pozemních systémů a bezpilotních prostředků pro izraelskou armádu. V nabídce má mj.  širokou škálu létajících dronů, včetně pokročilého systému Hermes 900. Spolupráce Elbitu s českou společností LPP přináší nové možnosti pro vývoj a výrobu bezpilotních prostředků ve střední Evropě. Jednají spolu totiž o vybudování tzv. centre of excellence: vývojového centra pro drony. To by umožnilo propojení izraelských a českých programů leteckých a pozemních bezosádkových prostředků, robotických prvků a umělé inteligence.  
 
Oboustranně přínosná byla i spolupráce LPPs korejskou společností MOPIENS na modernizaci českých vojenských letišť. MOPIENS dodala systém umožňující spolehlivé a bezpečné přístrojové přiblížení letadel pro přistání ve dne i v noci, LPP systém nainstalovala a provedla potřebné integrace se systémy na místě. Ukázala tak, že je nejen schopná technologicky přispět ke zvyšování bezpečnosti na letištích a snižovat riziko leteckých nehod, ale že je spolehlivým technologickým partnerem pro zahraniční dodavatele.
 
Tyto a další úspěchy stojí za razantním růstem holdingu LPP v posledních letech. Zatímco ještě v roce 2019 měl třicítku zaměstnanců a obrat se pohyboval v řádu nižších desítek milionů, v roce 2022 už s 220 zaměstnanci vykazoval obrat 1,1 miliardy korun; obrat za rok 2023 byl 1,7 miliardy a celý holding už zaměstnává oproti dřívějším třem desítkám tři stovky pracovníků nejrůznějších technologických profesí. Spolupracuje i s četnými vývojovými týmy a startupy, které podporuje finančně, inkubací i obchodní a proexportní podporou.
 
Naším krédem je, že nás – stejně jako lidé, kteří s námi pracují – musí společná práce bavit,“ říká Radim Petráš.Pokud je to baví, mají skvělé výkony. Pokud ne, nemá to smysl. Chceme mít kvalitní tým schopných lidí, kteří dotahují věci do konce. A nabízíme práci v natolik kvalitních projektech, že za námi lidé nyní chodí sami, protože se přesně takových projektů chtějí účastnit. Říkáme: dělejme něco unikátního,  dělejme to lépe než jiní, případně spolupracujme s těmi, kteří to umí.“
 
Pod holding nyní spadá řada společností, z nichž každá má své místo na slunci s unikátními technologiemi a velkým potenciálem. V první řadě je to vlajková loď LPP, která vyvíjí, vyrábí a integruje vlastní hardware a software ve vojenském i civilním sektoru, vč. komplexních systémů pro moderní vojenské velení (C6 ISR). Také LPP navazuje zajímavá partnerství – na příklad s Univerzitou obrany a VOP CZ spolupracuje na vývoji bezpilotního pozemního vozidla (UGV) s názvem TAROS, schopného autonomně projet libovolným terénem. Jejich UGV najde široké využití od náročných vojenských operací, průzkumných misí, přes zásahy pyrotechniků, až po ostrahu či logistiku.
 
Pak je tu pardubická T-CZ,společnost s dlouholetou tradicí ve výrobě a vývoji radiolokačních a radiokomunikačních systémů, vč. radiostanic do kolejových vozidel, která své produkty a služby dodává po celém světě. Její akvizice na konci r. 2022 rozšířila portfolio LPP holdingu o výrobní zázemí a o nové zákazníky. Spolehlivá komunikační řešení T-CZ se používají nejen v železniční dopravě, ale i v oblasti veřejné bezpečnosti, průmyslových zařízení a kritické infrastruktury.
 
Vedle středně velkých firem jako jsou zmíněné LPP a T-CZ jsou členy holdingu zajímavé technologické startupy, vyvíjející inovativní technologie s využitím virtuální reality a umělé inteligence. Za všechny zmiňme 2Realistic, která v rámci AR a VR vytváří komplexní 3D modely objektů, postav, architektury a produktů. Tyto modely jsou detailní a realistické, což umožňuje jejich použití v obchodních prezentacích, na veletrzích, zákaznickém školení či v reklamách. Velkou budoucnost má i prediktivní diagnostika, která umožňuje provozovatelům letadel, vlaků, autobusů i vozidel HZS průběžným monitorováním a vyhodnocováním dat rychlé odhalení blížících se poruch. Tím minimalizuje neplánované výpadky a snižuje provozní náklady.
 
To byla jen malá ochutnávka toho, co všechno se „peče“ v technologickém hubu LPP na Palmovce a jak chytří čeští vývojáři přispívají k naší obranyschopnosti a zvyšování bezpečnosti. S pomocí nejpokročilejších technologií mj. na bázi AI navíc přinášejí nové efektivní postupy a snižují náklady na poskytovaná řešení. Chce-li ČR (a šířeji EU) zachovat svou konkurenceschopnost na světových trzích, pak by měla věnovat pozornost právě firmám tohoto typu a jejich technologickému know-how. Namísto jejich regulatorního omezování ve jménu GDPR je žádoucí spíše podpora jejich vývojových schopností a využívání jimi nabízených řešení.  
 
 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Aero koupilo společnost Technometra Český Brod

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

FARNBOROUGH AIRSHOW 2024

Ve dnech 22. až 26. července proběhne Farnborough International Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV