Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Svět

Dnům NATO kralovaly americké F-35, LOM podepsal memorandum s Lockheed Martin

02.10. 2023 | Aktuality

DN23_F-35A_prilet-3 (1).jpg

Středoevropská premiéra supermoderních stíhaček F-35 na Dnech NATO v Ostravě. Foto: natodays.cz

Tak tohle Češi ještě neviděli; rozhodně ne v takových počtech. Varianta amerického letounu F-35B se nad ostravským Letištěm Leoše Janáčka v jednu chvíli zastavila ve vzduchu a podobna mimozemskému stroji se vysoko nad zemí pootočila na jednu a pak na druhou stranu. Teprve poté se z jediného bodu mezi nebem a zemí odlepila a zvolna zase nabrala rychlost.

Ukázka schopností letounu s kolmým startem a přistáním, stejně jako demonstrace varianty F-35A, o jejíž koupi rozhodla česká vláda, patřila ke zlatým hřebům letošních Dnů NATO, které tentokrát navštívilo 185 tisíc lidí. Třiadvacátý ročník akce, která začínala za mnohem skromnějších podmínek i ambicí, byl nabitý ukázkami mnohého z toho, co dokáže současný letecký průmysl. Ostatně supermoderní „pětatřicítky“ si právě v Ostravě střihli středoevropskou premiéru. 

Krom amerických letounů 5. generace F-35 na obloze a na stojánkách se mohli návštěvníci pokochat i jejich věrnou maketou v poměru 1:1, do níž si mohli po vystání (poměrně dlouhé fronty) nasednout a vyzkoušet, jak se asi cítí pilot v kokpitu... nebo pilotka. Vždyť jednu z ukázek měla nad ostravským letištěm na svědomí právě Američanka Kristin „Beo“ Wolfe. Sympatie mnohých přitom budil fakt, že maketa F-35 už byla opatřena českými vlaječkami.

LOM a Lockheed Martin  

V rámci letošních Dnů NATO a Dnů Vzdušných sil Armády ČR uzavřely společnosti LOM Praha s. p. a Lockheed Martin Corporation, tedy výrobce stíhaček F-35, memorandum o porozumění. Tento dokument vytváří základní rámec pro zamýšlenou průmyslovou spolupráci v České republice a předpokládá uzavírání budoucích dílčích smluv ke konkrétním projektům, včetně těch, které souvisí s programem potenciálního pořízení letounů páté generace pro Armádu České republiky. „Uzavřeným memorandem projevují obě strany zájem transferovat technologie do České republiky a posílit tak schopnosti státního podniku k plnění úkolů spojených s obranou státu a jeho roli v leteckém obranném průmyslu,“ komentuje ředitel státního podniku LOM Jiří Protiva.

Jedná se o další významnou českou linku ve spolupráci s americkým výrobcem letounů F-35. Dříve se k ní český průmysl přiblížil mimo jiné ve formě poptávky pro českého výrobce Seko Aerospace na pět dílů pro motor letounů F-35, který vyrábí americká společnost Pratt & Whitney. Pokud se Seko na dodávce dílů s firmou domluví, stane se společnost Vlastimila Sedláčka stoprocentním dodavatelem stěžejních komponentů motoru pro nadzvukový letoun páté generace.

České stopy ve světě

Česká stopa na Dnech NATO figurovala i v jednom z největších letounů, jaké tu byly letos k vidění. Konkrétně ve formě dvoumotorového transportního letounu C-390 Millenium, vyvinutého brazilskou společností Embraer. Nejtěžší letadlo, jaké společnost kdy postavila, má i významného českého dodavatele: totiž Aero Vodochody, které pro letoun vyrábí zadní části trupu, nouzové dveře, dveře pro posádku a výsadkáře, poklopy, nákladovou rampu i pevnou náběhovou hranu.

Na stojánkách ostravského letiště nechyběla nová generace českého a globálně oblíbeného civilního letounu L 410 NG kunovického výrobce Aircraft Industries (kterou o pár metrů dále doprovázela jiná verze stejného letounu v barvách litevského zákazníka) ani nová generace podzvukového cvičného letounu L-39NG z dílny Aero Vodochody. Ten se divákům předvedl i na nebi v pozoruhodném tandemu se svým předchůdcem  L-39C. „Je to nejlepší letadlo, které Aero Vodochody vyrobilo, ať už co se týká jeho ovládání nebo pohodlí,“ říká zkušební pilot Vladimír Továrek, který má na L-39NG od jeho prvního letu v prosinci 2018 nalétáno přes tři stovky letových hodin. „Je to bezchybný moderní letoun s moderními systémy pro digitální věk,“ dodává. 

Šéfkonstruktér letounu Jaromír Lang, který byl u prezentovaného letadla rovněž přítomen, říká ke zmíněnému pohodlí, že v novém L-39NG se oproti jeho předchůdci skutečně pilotům sedí mnohem lépe. „Staré sedačky měly poměrně tvrdý podsedák, ale ty, jaké máme nyní z Anglie, disponují gumou s paměťovým efektem, která se pod pilotem vytvaruje a teprve poté ztuhne.“ Pilotům se tak sedí mnohem pohodlněji, aniž by přišli o potřebnou bezpečnost. Ale jistě, sedačky samozřejmě nejsou všechno. „V Aero Vodochody vzniklo letadlo, které bude sloužit pilotům dalších třicet, čtyřicet let,“ říká šéfkonstruktér Lang. „I když se L-39NG podobá svému předchůdci, konstrukce je úplně nová, palivové nádrže jsou schované v křídle, motor je daleko úspornější, takže má letoun mnohem delší výdrž ve vzduchu a doletí dál.“ Aero Vodochody je připraveno i na variantu, kdy potřebuje letoun adaptovat pro východní zbraně a dodání východní avioniky – přesně to nyní připravuje pro svého prvního zákazníka ve Vietnamu.

Nebe plné hvězd

Ani tím atrakce českého leteckého ani obranného průmyslu na Dnech NATO ještě neskončily. Armáda předvedla dosavadní víceúčelové letouny JAS-39 Gripen i bitevníky L-159 Alca a poprvé ukázala nově pořízené vrtulníky AH-1Z Viper a UH-Y Venom v českých barvách, jejíchž údržbu a servis prezentoval LOM PRAHA. Současně se letos s Českem na stejné akci rozloučil bitevní vrtulník Mi-24.V rámci ostře nabitého programu se během – na podzim až nezvykle slunečného – víkendu na moravském nebi ukázaly i americké F-16, turbovrtulové stroje PZL-130 ORLIK akrobatické skupiny Orlík i akrobatická letadla Zlín Z-50 skupiny Zelazny, zatímco na zemi pod nimi byly k vidění tanky, samohybné houfnice či raketomety HIMARS.  

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV