Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně

Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru

23.02. 2024 | Aktuálně

Obrazovka co potřebuji.jpg

Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.

Jsme tu pro vás a naší misí je pomoct vám s prosazováním vašich zájmů na zahraničních trzích,“ ubezpečil náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec české společnosti při zahájení premiérové účasti na singapurské airshow a dodal: „Společně s českými firmami nastavujeme program tak, abychom se dostali k jednáním s nejrelevantnějšími partnery, a chceme pro ně vytvořit podmínky, které jim pomůžou otevřít dveře k novým trhům a příležitostem.“
 
Už během prvního dne česká delegace odstartovala maraton schůzek, s nimiž má našlápnuto na rekord svých dosavadních účastí na světových airshow – jen během zahajovacího úterý proběhla jednání s delegacemi Austrálie, Singapuru, Vietnamu, Kambodži, Malajsie a Brazílie. Zástupci českých společností, podpoření náměstkem Blažkovcem za ministerstvo obrany a českou velvyslankyní v Singapuru Michaelou Froňkovou, jednali na mezifiremní úrovni též se společnostmi SAAB, MBDA, Indonesian Aerospace a Kawasaki.
 
K nejočekávanějším událostem následujícího dne pak patřilo jednání náměstka Blažkovce na nejvyšší úrovni s prezidentem divize Defense and Security společnosti Embraer, o jejíž vojenské dvoumotorové transportní letouny střední velikosti C-390 má Česko zájem. Schůzka se současně týkala možnosti širší průmyslové spolupráce pro české firmy v dalších programech Embraeru z oblastí UAV či kosmu.
 
Neméně stěžejní roli hraje pro českou účast v Singapuru jednání se špičkami místní nadnárodní technologické a inženýrské skupiny ST Engineering, která tu hraje prim v oblasti letectví, inteligentních měst, obrany, námořní dopravy, systémů veřejné dopravy i veřejné bezpečnosti. „ST Engineering je podnik se stamiliardovými obraty, významná je také jeho pozice integrátora dodávek pro singapurskou armádu, a to včetně oprav a údržby. Během setkání se CEO, které se nám podařilo sjednat, jsme identifikovali příležitosti pro české firmy také v kosmických programech holdingu,“ upřesnila Michaela Froňková, velvyslankyně České republiky v Singapuru. Mezi další zásadní jednání zástupců českých firem patřila setkání s korejskou společností Korea Aerospace Industries (KAI), která vyrábí také vlastní nadzvukový letoun 4,5 generace.  
 
Silné zastoupení devíti českých společností, jež se Singapore Airshow účastní historicky poprvé (od 20. do 25. února), jednak upevňuje stávající spolupráce a jednak zahajuje jednání se zcela novými partnery z regionu jihovýchodní Asie. Do karet jim vedle silné podpory ministerstva obrany a Asociace leteckého a kosmického průmyslu (ALKP) hraje i ověřený koncept expozice, která se svými dvěma patry platí na Singapure Airshow k absolutním unikátům. Pro její realizaci spojily síly Ministerstvo průmyslu a obchodu, rezorty obrany a zahraničí a ALKP. „Premiérou na Singapore Airshow rozšiřujeme geografii oficiálních účastí na světových airshows. Do Asie jsme s národní expozicí na leteckém veletrhu vyrazili poprvé a zanechali zde výraznou stopu,“ uvedl prezident ALKP Josef Kašpar

 ČESKÁ POSÁDKA

Na evropské úrovni už máme velmi silnou pozici a nyní je zapotřebí ji rozšířit celosvětově,“ říká za Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ) jeho zástupce Zdeněk Liška. „Naším záměrem na Singapore Airshow je především nabídnout naši expertizu v oblasti dronů.“
 
Na singapurské airshow je zastoupena taktéž společnost Czech Airlines Technics, jejímž hlavním produktem je údržba letadel typu Airbus a Boeing. „Asijskému trhu chceme v první řadě nabídnout údržbu podvozků letounu Boeing 737 a naše široké portfolio v oblasti údržby komponentů,“ říká za společnost Lenka Králová. Samotný Singapur je v tomto ohledu obzvláště zajímavý tím, že jako asijský hub soustřeďuje přibližně 10 procent světového MRO; konkurence je tedy vysoká – o to zajímavější jsou tu ovšem i příležitosti.
 
Na českém stánku je přítomna i společnost Aircraft Industries, vlastněná Omnipolem, jejíž letoun L 410 NG má na asijském trhu silný potenciál uplatnění a místní velký zájem o „čtyřistadesítku“ je slibným signálem navázání aktivní spolupráce. Nechybí Aero se svým podzvukovým letounem L-39 NG, jehož dvoumetrový model je dominantou české expozice. Česko coby velmoc sportovních a ULL letadel reprezentuje společnost Shark Aero.
 
Na veletrhu je zastoupena i společnost PBS Velká Bíteš, výrobce leteckých motorů, pomocných energetických jednotek (APU) a klimatizací. Ta se v Singapuru prezentuje spolu s mateřskou PBS GROUP a její dceřinou společností PBS India, která se soustřeďuje jak na prodej APU pro vrtulníky, tak uplatnění leteckých motorů PBS v regionu. Z nováčků české účasti na veletrzích se představuje společnost Aveo Engineering, jejíž hlavní produkci představují světla do především vojenské oblasti letecké techniky – a jejíž světla nyní přistávají na Měsíci také v rámci privátní mise IM-1 a výzkumu pro misi NASA Artemis; Aveo, které vyrábí světla do letadel a vrtulníků, má nyní v plánu rozšířit se do Asie se svým novým produktem v podobě searchlights, čili pátracích světel pro helikoptéry. Na národní expozici na singapurské airshow přistála také divize skupiny Czechoslovak Group CSG Aerospace, jejichž zástupci zde reprezentují hned sedm firem podnikajících v oblasti aerospace a defence. Tyto společnosti nabízejí široké spektrum produktů a služeb, včetně antidronových řešení, komplexních radarových systémů, řešení pro řízení letového provozu či služby v oblasti MRO.
 
 
 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

L 410 NG_Odlet na Singapore Airshow.jpeg
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.
EXPORT.CZ: Simulace, údržba nebo drony. Budoucnost V4 je i na nebi Letecký průmysl zemí Visegrádské čtyřky by mohl znásobit své síly a spolupracovat v řadě oblastí, jako je údržba a modernizace techniky ruské provenience, digitální simulace letů nebo vývoj vlastních bezpilotních prostředků založených na zkušenostech z bojů na Ukrajině. Vyplynulo to z kulatého stolu, který v Praze proběhl v rámci konference Visegrad 4 Business.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV