Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně

Aero Vodochody odeslalo komplexní sadu dílů pro první letoun KC-390, který je určen evropskému zákazníkovi, oznámila firma na jednání s MPO

24.08. 2020 | Aktuality

webimage-5722BCF5-FAC5-478B-850579679388A9D5.jpg

Pro brazilský Embraer KC-390 Aero dodává nejhodnotnější části trupu letounu, na jehož vývoji se také firma podílela. Zadní část trupu pro KC-390 je přitom s rozměry 6,5×4,5×3,3 metru největší částí letounu, která se kdy v ČR vyráběla. Foto: Embraer

Dopady koronavirové pandemie na letecký export, vývoj projektu L-39NG a vizi směřování největší české letecké fabriky pod křídly nových akcionářů řešili v Aeru Vodochody náměstci ministra průmyslu a obchodu Martina Tauberová a Marian Piecha.

Z dotazníkového šetření, které jsme realizovali s ALV ČR napříč odvětvím, vyplynulo, že kondice našich leteckých výrobců je v době koronakrize klíčová pro celý český dodavatelský řetězec. Při útlumu exportu, ke kterému nyní dochází ve světových řetězcích, mohou velké domácí projekty udržet v chodu navazující ekosystém. S významnými výrobci, kteří jsou páteří systému, proto řešíme podpůrná opatření, která by pomohla udržet ve vzduchu český letecký průmysl,“ uvedla Martina Tauberová, náměstkyně ministra pro zahraniční obchod a EU.  

Vlajkovým projektem Aera je nový cvičný letoun L-39NG, který se nyní přehoupl do předposlední fáze certifikace. V obchodní rovině jde ale stále o projekt investiční. Program L-39NG financuje Aero spolu se skupinou OMNIPOL, strategickým partnerem a budoucím novým akcionářem letecké továrny v Odolene Vodě.  

Z hlediska byznysu chod fabriky zatím pohání zejména generální opravy a modernizace legendárních letounů L-39 Albatros, prodej letounů řady L-159 a také mezinárodní kooperace. „Koronavirová krize nás nejvíce zasáhla v našich dodávkách pro mezinárodní letecké výrobce. Zatímco byznys s generálními opravami a modernizacemi provozovaných letounů zatím běží podle plánu, například na programu Airbus A220 nyní pociťujeme zhruba 30procentní útlum objednávek, podobně jako v dodávkách pro Embraer. I přesto jsme tento týden do Brazílie odeslali kompletní sadu dílů letounů KC-390, který je určen pro prvního evropského zákazníka,“ zhodnotil současnou situaci v Aeru na setkání s náměstky Jakub Hoda, viceprezident AERO Vodochody AEROSPACE. Pro brazilský Embraer KC-390 Aero dodává nejhodnotnější části trupu letounu, na jehož vývoji se také firma podílela. Zadní část trupu pro KC-390 je přitom s rozměry 6,5×4,5×3,3 metru největší částí letounu, která se kdy v ČR vyráběla. Dosud vyrobené letouny KC-390 používá brazilská armáda, prvním evropským zákazníkem je Portugalsko. „Dodávky Aera pro Embraer jsou významným projektem spolupráce s Brazílií. Právě proto mě zajímaly prognózy a současný stav této kooperace. Loňský letecký vývoz do Brazílie, která patří mezi významná odbytiště a zájmové trhy české letecké produkce, činil 1,13 miliardy korun,“ uvedla ke spolupráci s Brazílií Martina Tauberová, náměstkyně pro zahraniční obchod a EU. 

Po návštěvě výrobní haly nového cvičného letounu L-39NG se jednání v dalším bodě programu zaměřilo právě na tento významný integrační projekt českého leteckého průmyslu, do kterého je zapojen domácí výrobní a vývojový dodavatelský řetězec. „V průběhu následujících 5 let plánujeme ještě více počeštit dodavatelský řetězec letounu L-39NG. Současný poměr činí 40 % domácích a 60 % zahraničních dodávek. A již v tomto poměru reprezentuje projekt L-39NG zhruba 5500 zaměstnanců leteckých firem v ČR. Postupně chceme českému dodavatelskému řetězci svěřit až 60 % dodávek,“ řekl k dalšímu směřování projektu L-39NG Jiří Podpěra, prezident společnosti OMNIPOL. Ta navazuje na 40letou zkušenost s prodejem letecké produkce Aera, jejíž vývoz měla historicky na starosti. Vedení Aera se OMNIPOL coby zkušený hráč v mezinárodním obchodu chopí po dokončení akvizičního procesu převzetí od investiční skupiny Penta. 

V současné fázi ověřovacích zkoušek letoun L-39NG obstál ve vzduchu u testovacích letů a nyní postupuje do fáze letů certifikačních, které uzavírají ověřovací proces letových schopností. Pozemní zkoušky, jež probíhají ve VZLÚ v Letňanech, jsou nyní ve druhé polovině z celkem čtyř set plánovaných testovacích úkonů.

Vysoký podíl vývojových akcí, které Aero u příležitosti projektu nového letounu L-39NG realizuje, je předpokladem pro zapojení do letecké výzvy, kterou MPO ČR připravuje pro podporu vývoje a výzkumu v odvětví. „V září ze strukturálních fondů EU vypíšeme specializovanou leteckou a kosmickou výzvu v programu OPPIK APLIKACE s alokací až jedné miliardy korun. V Aeru jsem představil její parametry a informoval kolegy o konzultačním dni, který bude MPO ČR pro žadatele pořádat začátkem září,“ uvedl Marian Piecha, náměstek ministra pro strukturální fondy EU.  

Sektorový přístup podpory leteckého průmyslu, který byl silně zasažen koronavirovou pandemií a čelí jedné z největších krizí civilního sektoru v historii, je nyní běžnou světovou praxí. Použily jej vlády prakticky všech zemí, které mají silné postavení ve světovém leteckém průmyslu. Vyplývá to z analýzy, kterou pro MPO ČR dokončila ALV ČR. Současně z rešerše světového dění vyplývá, že mezi největší rizika řadí země s rozvinutým leteckým průmyslem propuštění kvalifikovaných pracovníků a ztrátu vývojových kompetencí. „Zmapovali jsme ohlášené kroky vlád prakticky všech leteckých velmocí: USA, Ruska, Francie, Británie a dalších. Valná většina z nich představila vedle plošných podpůrných balíčků také specializované programy pro sektor aerospace. Avizované v tomto kontextu státní výdaje cílí zejména na podporu výzkumu a vývoje, udržení kvalifikovaných týmů, podporu odbytu produkce a navýšení objemu zbrojních zakázek,“ uvedl k závěrům analýzy Josef Kašpar, prezident Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a předseda představenstva Výzkumného a leteckého zkušebního ústavu (VZLÚ), který na setkání v Aeru Vodochody náměstky doprovázel. Jednání v Aeru totiž odstartovalo seriál návštěv v leteckých podnicích, který s podtitulem Czech Aerospace Roadshow, organizuje MPO ČR ve spolupráci s ALV ČR. 

Letecký průmysl se řadí mezi páteřní high-tech odvětví české průmyslové základny a plní všech 9 pilířů inovační strategie Country For the Future. Česká republika má ve světovém měřítku prestižní postavení a patří mezi devět zemí na světě, které umí vyrobit a vyvinout letadlo na vlastním území. Nastavení podpory odvětví se MPO ČR intenzivně věnuje ve spolupráci s odborníky, zástupci strategických leteckých firem i menších podniků s inovačním potenciálem. „Cílená podpora s využitím evropských prostředků by měla pomoci českým firmám překonat současnou krizi a do budoucna posílit jejich konkurenceschopnost na světovém trhu. Do nové exportní strategie, kterou nyní zpracováváme, proto chceme promítnout význam odvětví a jeho strategickou pozici ve struktuře českého vývozu s vysokou přidanou hodnotou,“ řekla Martina Tauberová, náměstkyně ministra pro zahraniční obchod a EU.  

Právě nový cvičný letoun L-39NG je jedním ze strategických domácích projektů v segmentu vojenského letectví, který má obrovský vývozní potenciál. Do světa se pouští s ambicí navázat na svého legendárního předchůdce L-39 Albatros. V Aeru bylo vyrobeno na 2900 Albatrosů a dodnes jsou nejpoužívanějšími cvičnými letouny na světě, které stále využívá 60 vojenských provozovatelů po celém světě. Obchodní strategií firmy je obměna flotil L-39 za výkonnější verzi letounu s označením L-39NG. Mezi nejvíce rozpracované exportní trhy pro jeho uplatnění patří země ze společenství NATO, Afriky, Asie a Ameriky. 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV