Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně

Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR

16.01. 2024 | Aktuality

GD-GepKbMAAplJg.jpg

Ze zákulisí: Podpis dohody mezi ALKP a MO ČR. Na foto zleva: prezident ALKP Josef Kašpar, náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec, viceprezident ALKP Viktor Sotona.

K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

V úterý 16. ledna byla stvrzena dohoda o partnerské spolupráci mezi Ministerstvem obrany (MO ČR) a Asociací leteckého a kosmického průmyslu (ALKP). Za MO ČR dohodu podepsal náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec, za ALKP prezident Josef Kašpar a viceprezident Viktor Sotona. Přítomni byli členové představenstva a dozorčí rady ALKP a zástupci sekce průmyslové spolupráce MO ČR. 

Česká republika je v leteckém a kosmickém průmyslu na světové špičce, může se pochlubit jak vlastní výrobou letadel a kompletním dodavatelským řetězcem, včetně opravárenských a výcvikových kapacit, tak rozvinutou vývojovou a výzkumnou infrastrukturou. ČR je jednou z pouhých devíti zemí na světě, které mají schopnosti na vlastním území vyvinout a vyrobit letadlo, s čímž se také pojí schopnost zajištění výcviků vojenských pilotů na letounech a simulátorech vlastní výroby. V kosmické oblasti má ČR vlastní satelity a nově také přicházíme s ambiciózními kosmickými misemi ve spolupráci s agenturou ESA. Prosazování dodávek finální produkce s vysokou přidanou hodnotou proto patří mezi zájmové oblasti spolupráce MO a ALKP.

Podpora státu a domácí reference jsou pro prosazování leteckých a kosmických technologií ve světě zásadní. Na straně zákazníků českých společností totiž většinou stojí zahraniční vlády, armády, státní podniky či nadnárodní korporace, pro které je zaštítění státem nezbytností k navázání spolupráce s českými podniky. Zvyšování hodnotového postavení českých společností v globálních dodavatelských řetězcích je další z priorit spolupráce mezi MO a ALKP.

Vstupenkou do nejvyšší technologické ligy se pro české letecké a potenciálně i kosmické společnosti stala průmyslová spolupráce dojednaná Ministerstvem obrany při nákupu nadzvukových letounů F-35 od americké vlády a společnosti Lockheed Martin, do které je ve 14 projektech zapojeno 13 českých podniků a univerzit. ALKP byla přitom v úvodu vyjednávacího procesu resortem obrany pověřena rolí industriálního partnera pro Lockheed Martin za účelem zmapování průmyslových schopností ČR.

Transparentní dialog MO ČR s celým odvětvím nastavený ve spolupráci s ALKP coby nejsilnějším oborovým sdružením otevřel českým podnikům dveře pro jednání o další spolupráci nad rámec již sjednaných projektů s americkými zbrojařskými špičkami. Programy průmyslové spolupráce jsou u strategických projektů prioritou MO a v rámci vyzbrojovacích programů vzdušných sil resort očekává v důsledku uzavřené dohody další prohloubení spolupráce s ALKP coby oborovým koordinátorem. Jedná se například o ohlášené vyjednávání o pořízení středního transportního letounu pro AČR, kdy průmyslová spolupráce bude opět důležitým aspektem.

Nedílnou součástí posilování konkurenceschopnosti českého průmyslu je vědecko-výzkumná spolupráce, jejíž rozvoj v oblasti obranných leteckých technologií Dohoda mezi MO ČR a ALKP rovněž podpoří.

ALKP je nejsilnější oborovou asociací sdružující hlavní výrobce a poskytovatele služeb v leteckém a kosmickém průmyslu v ČR. Asociace zastupuje 51 členů s více než 10 tisíci zaměstnanci a celkovým obratem téměř 40 mld. Kč. Největší hráči z odvětví, technologičtí inovátoři a vizionáři, výrobci finální produkce a producenti komponent spojili síly, aby na půdě ALKP vybudovali silnou oborovou komunitu. Do představenstva ALKP byli zvoleni šéfové Aero Vodochody, VZLÚ, LOM PRAHA, Aircraft Industries, PBS Velká Bíteš, ERA, Czech Aircraft Group a Honeywell International. Prezidentem je Josef Kašpar. Asociace prosazuje uplatnění know-how svých členů v civilních i obranných aplikacích, včetně zapojení do významných mezinárodních projektů. Vlajkovou lodí je v tomto projekt průmyslové spolupráce s americkým koncernem Lockheed Martin.



Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
EXPORT.CZ: Simulace, údržba nebo drony. Budoucnost V4 je i na nebi Letecký průmysl zemí Visegrádské čtyřky by mohl znásobit své síly a spolupracovat v řadě oblastí, jako je údržba a modernizace techniky ruské provenience, digitální simulace letů nebo vývoj vlastních bezpilotních prostředků založených na zkušenostech z bojů na Ukrajině. Vyplynulo to z kulatého stolu, který v Praze proběhl v rámci konference Visegrad 4 Business.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV