Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Investice ALV

Aircraft Industries míří do českých rukou. Kunovického výrobce koupil OMNIPOL

04.05. 2022 | Aktuality

1506024137.jpg

Nový vlastník. "Čtyřistadesítka" přistála ve skupině OMNIPOL

Kunovickou leteckou továrnu Aircraft Industries kupuje od ruského majitele skupina OMNIPOL. Vlastníka z Česka bude mít někdejší Let Kunovice po 14 letech. OMNIPOL akvizicí udrží ve vzduchu největšího výrobce civilních letounů, který zaměstnává téměř 1000 lidí a v součtu s podílem v Aero Vodochody ovládne českou leteckou scénu. Pod křídly skupiny budou létat dva největší finalisté, kteří stojí za legendárními českými letouny a jejich nástupci s označením NG.

OMNIPOL získá od ruského vlastníka 100 procent akcí Aircraft Industries, která krom výroby letounů L 410 a L 410NG má v Kunovicích vlastní mezinárodní letiště a střední leteckou školu. Transakci skupina provede prostřednictvím společnosti OMPO Holding, která se loni na podzim stala minoritním akcionářem největší české letecké továrny Aero Vodochody, jenž vyrábí cvičné vojenské letouny L-39NG. „Konsolidace obou podniků do rukou jednoho vlastníka je výrazným impulsem pro sjednocení strategického směřování českého leteckého průmyslu. Na světových trzích umožní vytěžit obchodní synergie české nabídky civilních a vojenských letounů a na domácí scéně prohloubí kooperace mezi dvěma největšími hráči," zdůraznil Josef Kašpar, prezident Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR).

Páteřním produktem kunovické továrny jsou letouny L 410 a L 410NG, jenž jsou vlajkovými programy českého civilního letectví. Mezi největší odbytiště „Čtyřistadesítek“ historicky patřily ruské regiony kam Aircraft Industries dodávala také v poslední dekádě novodobé historie. V důsledku války na Ukrajině a sankcí EU uvalených na Rusko však firma ztratila stěžejní trh a ocitla se na prahu existenční krize. Propad produkce kunovického výrobce by přitom znamenal zásadní ztrátu kompetencí pro celé odvětví.

Stroje L 410 a L 410 NG jsou integračními projekty, které spojují dodavatelský řetězec a udržují jeho kondici. „Čtyřistadesítky“ se z osmdesáti procent vyrábějí v Česku a v řeči čísel to znamená, že počet domácích dodavatelů přesahuje 650. Česká republika je ostatně jedinou zemí EU, která má schopnosti vyvinout a vyrobit devatenáctimístný turbovrtulový letoun, kategorie, do níž letouny z Kunovic spadají. „Aircraft Industries je uznávaným výrobcem letounů již od roku 1936, proto v současné krizové situaci bylo pro nás samozřejmostí udělat maximum pro záchranu českého finálního leteckého výrobce. Tradičních českých výrobních společností není na trhu mnoho, proto je naší povinností jejich výrobu zachovat a dále rozvíjet,“ řekl Jiří Podpěra, prezident společnosti OMNIPOL.

Zachovat výrobní kapacity Aircraft Industries hodlá OMNIPOL díky novým zakázkám ze třetích zemí. Obě společnosti předpokládají uzavření nových kontraktů na dodávky letadel z Kunovic v nejbližších měsících letošního roku. OMNIPOL a Aircraft Industries totiž nastartovaly obchodní spolupráci už loni podpisem dohody o strategické spolupráci na zahraničních trzích během listopadové Dubai Airshow. OMNIPOL se tím chopil expanze letounů L 410 a L 410 NG do světa. Očekávané zakázky tedy zřejmě budou výsledky již rozjetých obchodních kampaní. Ale byznys se rýsuje nejen na nových trzích, ale i v nových segmentech. Aircraft Industries totiž v posledních letech rozšířila nabídku o modifikované verze letounu L 410 a jeho nástupce L 410 NG. Do nových segmentů začala firma pronikat ve snaze vyrovnat výkyvy na trhu letadel pro regionální dopravu, způsobené koronakrizí. U polské pobřežní stráže předloni uspěla hlídková verze letounu L 410, jenž střeží tamní hranice. S hlídkovou a víceúčelovou verzí L 410 NG se nyní podnik uchází o zakázku na Filipínách. Loni Aircraft Industries ohlásila vývoj obojživelné verze L 410 NG označené Seawader, jejíž plováky umožňují přistávat na vodě i na souši.

„Velmi vítáme nově uzavřenou dohodu, neboť v současné situaci nepochybně pomůže zajistit naší společnosti, a hlavně našim zaměstnancům spolehlivé a bezpečné prostředí pro pokračování v další práci. S některými výrobními společnostmi skupiny OMNIPOL dlouhodobě spolupracujeme a přímé zapojení do skupiny naše vzájemné aktivity ještě prohloubí,“ uvedla ke změně majitele Ilona Plšková, ředitelka společnosti Aircraft Industries. Zatímco nyní Aero Vodochody dodává podvozky pro letouny L 410 a L 410NG, po akvizici lze předpokládat, že výrobní kapacity Kunovic přispějí i naopak k programům Aera. Řada komponent pro kunovické letouny také proudí z uherskohradišťského Mesitu, který je součástí skupiny OMNIPOL. 

Předloni Aircraft Industries dodala zákazníkům 15 letadel a utržila téměř 2,282 miliardy korun, o téměř 300 milionů více než o rok dřív. Za osmdesát let existence se kunovická továrna může pyšnit celkovým počtem přes osm tisíc vyrobených letounů různých typů, jenž byly exportovány do více než 60 zemí světa. Od zahájení výroby letounu L 410 v roce 1971 jich bylo v Kunovicích vyrobeno přes 1200 kusů. Legendární český dopravní letoun si získal svět především svými unikátními technickými parametry. Stroj pro přepravu 19 cestujících nebo nákladu umí přistát na nezpevněných, krátkých plochách a zvládnout extrémní klimatické podmínky (+/- 50°C). Sériová výroba modernizovaného letounu označeného L 410 NG, který konstrukčně vychází ze svého předchůdce, ale má výrazně vylepšené provozní a technické parametry, byla v Kunovicích spuštěna v roce 2019. 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV