Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Svět

České letectví míří do kanadského mediálního prostoru

20.04. 2023 | Aktuality

canada-1024x682.jpg

Ilustrační foto

Projekt na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) v sektoru aerospace přilákal do České republiky kanadské novináře. Generální konzulát ČR v Torontu ve spolupráci s Asociací leteckého a kosmického průmyslu (ALKP) připravil návštěvu zástupců Canadian Defence Review a MHM Publishing a představil jim to nejlepší, co české letectví a kosmický průmysl nabízí. Potenciál mediálního pokrytí tak nabízí i časopisy Skies, Vertical a Vertical Valor, širší mediální spolupráce se otevírá i s konzultačními PR agenturami.

Tyto tituly spolu s časopisy Wings a Frontline představují hlavní cílovou skupinu pro jakoukoli sektorovou komunikaci v letectví či obranném segmentu v Kanadě, projekt proto umožnil navázat kvalitní vztahy s redakcemi, ale i zmapování celkové mediální scény v teritoriu. PROPED finančně podpořený Ministerstvem obrany ČR a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR navázal na dlouhodobou podporu sektoru na kanadském trhu, kde české firmy pravidelně navštěvují veletrh Aéromart Montréal (popřípadě montréalské Aerospace Innovation Forum), a v minulých letech proběhlo i několik leteckých misí oběma směry přes Atlantik. České společnosti už na kanadském trhu uspěly v mnoha rovinách, například  Aero Vodochody  jsou dodavatelem a risk-sharingovým partnerem pro Airbus A-220, dříve Bombardier C-Series, či společnost ERA dodala radary squid na kanadská letiště v Torontu, Montréalu a Québecu. Česká stopa je ale i na Ontario Tech University v testovacím větrném tunelu vybudovaného se zapojením Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu, přesahy ve vesmíru jsou pak s Canadian Space Agency patrné i díky zapojení do European Space Agency a při participaci například na projektu SWARM. Do Severní Ameriky zároveň dodávají i významní čeští výrobci jako Rayservice, SEKO Aerospace a PBS Group. Se všemi těmito podniky, jenž jsou členy Asociace leteckého a kosmického průmyslu (ALKP), se měli novináři možnost setkat a zohlednit ve své další práci perspektivy česko-kanadské letecké linky. Česká republika dále usiluje o zapojení do dodavatelských řetězců, ale i partnerskou spolupráci s kanadskými protějšky. Pro Québec je proto k dispozici také program DELTA 2 Technologické agentury ČR, který s partnerskou organizací CRIAQ nabízí podporu projektům aplikovaného výzkumu právě v aerospace. Marketingová podpora a vytvoření aktivní sítě kontaktů pro další komunikaci vůči kanadskému trhu tak slibují posunout businessové snahy kupředu a systematicky budovat obraz českého leteckého sektoru jako silného partnera s více než stoletou tradicí výroby, ale i zásadními inovacemi.

Press trip ukázal, že se Česká republika pyšní řadou nových generací špičkových tradičních strojů, od letounů L-39NG Aero Vodochody, které novináři měli možnost vidět těsně před spuštěním sériové výroby, letounů L 410NG od rovněž navštívených Aircraft Industries, po radary Věra NG společnosti ERA. Zároveň však vyniká Česko ve výcviku pilotů, přičemž Centrum leteckého výcviku v Pardubicích bylo vybráno pro NATO Flight Training Europe. Moderní Taktické simulační centrum zvolené pro tento výcvik s vybavením od VR Group v rámci LOM Praha spolupracuje například i se známým akrobatickým pilotem Martinem Šonkou, který se s delegací také setkal. V neposlední řadě pak byly prezentovány české inovativní společnosti jako Radalytica s unikátním řešením nedestruktivního testování, VRgineers s řešením rozšířené a smíšené reality pro výcvik pilotů, až po pseudosatelity firmy Stratosyst a elektrické pohony firmy MGM Compro

Aktuální paralely jsou však relevantní i s ohledem na akvizice české vlády v obranném sektoru. Obdobně jako Česko, i Kanada projevila zájem o nákup stíhaček F-35 od Lockheed Martin a probíhají vyjednávání o nákupu 88 kusů, ačkoli Kanada nemůže těžit z průmyslové spolupráce spojené s jejich nákupem jako již spolupracující partner. Český výhled na možný nákup stíhaček na pozadí ukrajinského konfliktu tak vytváří zajímavou zkušenost i pro kanadské publikum a případná další spolupráce s českými firmami relevantní novinky pro obchod se Severní Amerikou. Krom Lockheed Martin je pak zásadní i spolupráce s Bell Helicopters, které dodají vrtulníky Viper a Venom pro českou armádu již v příštím roce. Zároveň je Česko evropskou centrálou pro civilní část Bell, jejíž výroba sídlí v Québecu.

Mediální komunikace českého leteckého průmyslu vůči Severní Americe i přes první vlaštovky výsledných článků v kanadském tisku skýtá další prostor pro mediální pokrytí i PR přípravu firem, které o obchodní úspěchy v Kanadě či USA usilují. Projekt přinesl i užitečnou zpětnou vazbu, která ukázala, jak je zapotřebí dopracovat mediální sdělení českých firem tak, aby měla dostatečnou konkrétní provazbu na kanadské publikum a aktuální dění v teritoriu. Přípravu do budoucna díky projektu umožní interakce s redakcemi i konzultanty, stejně jako systematický monitoring kanadského trhu. Další projekty na podporu ekonomické diplomacie tak mohou na tuto pilotní aktivitu úspěšně navázat a dále stavět na příběhu českého letectví vůči Kanadě. 

Autor: Eva Libs Bartoňová, ekonomická diplomatka GK Toronto



Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV