Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Svět

Česko-slovenský „žralok nebes“ Shark se představil v Paříži. Chce trénovat vojenské piloty

16.08. 2023 | Aktuality

Mozaika.jpg

Výrobce ultralehkých letadel Shark se stal jedním z výrazných členů české posádky na Paris Air Show. V „dresu“ české oficiální účasti, organizované ministerstvem průmyslu a obchodu ve spolupráci s ministerstvem obrany a Asociací leteckého a kosmického průmyslu, společnost Shark Aero reprezentovala Česko jako evropskou velmoc malého letectví.

Stejnojmenný ultralight nové generace česko-slovenské produkce už létá po světě ve více než 130 exemplářích a od zahájení výroby v roce 2011 (a získání certifikace roku 2013) už stačil nasbírat několik světových rekordů: včetně toho, že s ním obletěla planetu nejmladší pilotka v historii Zara Rutherford a jako první utralight na světě překonal rychlost 300 kilometrů v hodině.
 
V Paříži se Shark prezentoval z důvodu, který se přímo váže k jeho dosavadním a budoucím klientům. „Dnes máme tři skupiny zákazníků a máme v plánu získat čtvrtou,“ říká obchodní ředitel společnosti Shark Petr Hýl. „První skupinou jsou bývalí piloti, ať už z vojenského sektoru, kde pilotovali stroje jako F-16 nebo Mirage, nebo z civilního, což jsou vysloužilí piloti aerolinek, kteří nechtějí přicházet o radost z létání a znovu ji nalézají v Sharku.“

Pro výletníky i stíhací piloty

Druhou skupinu tvoří lidé, kteří ultralight používají na služební cesty. „Jde o manažery, podnikatele, právníky a poslední dobou také IT experty, kteří s letadlem dokážou obsloužit množství zákazníků v krátkém čase.“ Třetí skupinou jsou ti, kdo kupují Sharka pro volný čas a pro zábavu. „V Chorvatsku jste se Sharkem za hodinu a půl,“ ilustruje Petr Hýl a dodává, že s průměrnou spotřebou benzínu 7 litrů na 100 kilometrů se jedná nejen o pohodlnou, ale i vcelku ekonomickou variantu.
 
Čtvrtou kategorií, na kterou se zaměřujeme nyní, je výcvik vojenských pilotů,“ říká obchodní ředitel Sharku. Na samotný nápad firmu přivedla zmíněná první skupina zákazníků, vysloužilí letci, kteří si pochvalují kupříkladu to, že Shark disponuje side-stickem – stejně jako stroj F-16. Výhod je ale více. „Pokud by byl základní výcvik prováděn na Sharkovi, bylo by možné dál pokračovat na cvičný podzvukový letoun,“ říká Hýl. Fakt, že má Shark tento segment takříkajíc „v merku“, naznačuje i jeho zbrusu nové livery, jehož vzor evokuje podobu cvičného letounu Aera L-39 NG.
 
To je jeden z hlavních důvodů, proč jsme dnes v Paříži, kde se chceme prezentovat jako letadlo i pro bezpečnostní složky,“ říká Petr Hýl a dodává, že Shark se uchází též o zakázky v oblasti ISR (Intelligemce Surveillance Reconnaissance), kdy může nabízet hlídkování hranic či prostorů.
 
Letouny Shark dnes létají v čtyřiadvaceti zemích. Největší trhy jsou pro firmu v současnosti v Evropě, konkrétně Německo a Francie, přičemž jako třetí evropský pilíř vidí do budoucna Velkou Británii. „Chceme také zvýšit svou prezenci na americkém trhu,“ říká Petr Hýl. Tam společnost prozatím limituje regulace, neboť na americká sportovní letadla je Shark příliš rychlý a komplexní. Ledy by se však podle Hýla měly hnout a pak by mohla být Amerika pro Shark největším trhem.

Česko-slovenské letadlo

V současné chvíli řešíme dvě základní výzvy: první je zvýšení kapacity výroby z dvou letadel za měsíc na čtyři,“ říká obchodní ředitel Sharku. „Druhou jsou nové vývojové projekty, jako je zástavba nového motoru a certifikace pro britský trh.“ S tím souvisí výzvy, jakými je posílení trupu kvůli flutteru při vysokých rychlostech (mluvíme tu i o výrazně převyšujících 400 kilometrů v hodině). A nezapomeňme ani na vylepšování komfortu pro cestující: aktuálně se pracuje na zástavbě kyslíku do kabiny pro stoupání nad 10 tisíc stop a technologiích, krotících turbulenci.
 
Se samotnou podobou kabiny, v níž se nejeden zákazník cítí jako v interiéru vozidla luxusní třídy, jsou tvůrci i klienti Sharku spokojeni už v této podobě. „Máme rádi pohledový uhlík a pohledový kevlar, který tu dnes dominuje,“ říká Petr Hýl u makety Sharku 1:1, která je na pařížském veletrhu k prozkoumání na stánku Slovenské republiky. I chystaná nová kabina pohledový uhlík zachová.
 
Ano, zabýváme se i čalouněním, výšivkami a barvami, ale nechceme dělat produkt, který je o barvách – v jádru všeho jsou pro nás vlastnosti.“ Montáž Sharku dnes probíhá na Slovensku, kde se vyrábí též kompozitové díly. Většina vybavení od karbonových vláken přes plexi až po vrtuli je česká. Avionka je z Ameriky a motor má letadlo rakouský. „Většina vývojářů jsou Češi, vlastnictví je česko-slovenské,“ říká Petr Hýl o společnosti, kterou ve slovenské Senici založil Vladimír Pekár a jejím hlavní inženýr je Petr Štěrba, proslulý jako šéfkonstruktér dopravního letadla EV-55.
 
A nejpřekvapivější země, do níž byl v poslední době nějaký Shark prodán? Pro Petra Hýla rozhodně Kostarika, která (zatím) nepatří k jejich běžnému teritoriu. Tam bude firma příští měsíc dodávat dvě letadla: první dostane letecká škola, která se v Kostarice stane jejím zástupcem, a druhý si pro sebe koupil místní bývalý americký stíhač, který pro NAVY létal v nadzvukové F-8. „Tento náš klient nám řekl, že má sen jednou přistát se Sharkem na letadlové lodi,“ říká Petr Hýl. „A tak teď všichni doufáme, že u toho bude někdo s foťákem.“
 
Autor: redakce aerospaceinczech.com 
 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV