Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Svět

EXPORT.CZ: Dělník nebe - český bezpilotní letoun monitoruje i mořskou hranici v Malajsii

01.07. 2022 | Aktuálně

Primoco2-1-2048x1365.jpg

Kompletní dron vzniká v Praze-Radotíně. Foto: Primoco

Bezpilotní letoun od firmy Primoco UAV prochází certifikací podle norem NATO. Jeho výrobce věří, že kompletně český stroj najde uplatnění nejen v bezpečnostních a záchranářských složkách, ale i v civilním provozu.

Málokterá technologie prošla v poslední dekádě tak mohutným vývojem jako drony. Z hračky pro fanoušky letectví se stal stroj, který ze vzduchu zastane práci, na níž se dříve musely podílet celé týmy expertů: od mapování, monitorování a zaměřování až po pátrání. Tradiční multikoptéry na bateriový pohon jsou dnes našlapané technikou, potýkají se ale s mnoha nevýhodami. Ve vzduchu nevydrží příliš dlouho, mají krátký dolet, a většinou se musí ovládat z místa, kde operují. Existují ovšem stroje, které umí podstatně víc. Jedním z nich je i český bezpilotní letoun Primoco UAV One 150.

„Snad až na zapalovací svíčky si všechno buď vyrábíme sami, nebo si necháváme díly dodávat na zakázku. To platí i o vrtuli a motorech. Ne snad, že bychom byli takoví nadšenci. Ale dlouho jsme na trhu hledali vhodný pohon pro náš letoun a nic nám nevyhovovalo. Tak jsme vyvinuli i vlastní benzínový motor,“ vypráví ve výrobní hale v Radotíně Ladislav Semetkovský, generální ředitel a spoluzakladatel firmy Primoco UAV.

Výsledkem vlastního vývoje je hornoplošník, který se ve vzduchu dokáže udržet 15 hodin, uletět až 2 tisíce kilometrů a šifrované rádiové spojení umožňuje jeho ovládání až na vzdálenost 200 kilometrů. Cestovní rychlost dosahuje 120 km/h a dron dokáže operovat ve výšce až tří kilometrů. Primoco přitom unese třicetikilogramovou zátěž, což český bezpilotní letoun předurčuje k tomu, aby na palubě mohla být umístěna špičková technika. Ve standardní výbavě jde o kameru s denním i nočním viděním a velkým rozlišením, která je plně integrovaná do řídícího systému letounu. Na palubě je i fotoaparát s rozlišením 150 MPix, který je schopen provádět detailní snímky povrchu a rozpoznávat tak objekty o velikosti platební karty. Do volitelné výbavy patří také citlivý radiolokátor od americké firmy Imsar. „Tenhle typ radaru obvykle nosí malé pilotované letouny, které mají samozřejmě neporovnatelně vyšší pořizovací i provozní náklady,“ upozorňuje šéf společnosti Primoco, že výbava se vždy řídí podle zákazníka. Tím mohou být zpravodajské služby, pobřežní stráže, armáda, policie nebo jiní klienti.

KONEC BYZNYSU S RUSKEM

Nápad na sestrojení takového „vzdušného dělníka“ dostal Ladislav Semetkovský před sedmi lety v Rusku, kde podnikal v mediální branži. „Jsou tam stovky tisíc kilometrů plynovodů a ropovodů, kde je nutné provádět pravidelné inspekce. Dnes se to všechno dělá z vrtulníku, což je pomalé a nákladné. Bezpilotní letoun oproti tomu sám nalétává naprogramovanou trasu,“ vysvětluje. Byznys s Ruskem je již nicméně uzavřená kapitola. Koncem letošního ledna, tedy pár týdnů před ruskou invazí na Ukrajinu, Primoco své působení v Rusku zcela ukončila. Svou dceřinou firmu AO Primoco BPLA prodala a drony stáhla do Česka. „Přišli jsme o zakázky v přepočtu za více než čtvrt miliardy korun, ale bylo to jediné řešení. Náš dron byl veden jako takzvané zboží dvojího užití, tedy pro civilní i vojenské účely. Tím pádem jsme museli žádat o vývozní licenci. A tu bychom v Česku nově nedostali. V Rusku jsme se přitom zaměřovali výhradně na poskytování leteckých prací, ne na prodej letounů,“ líčí Ladislav Semetkovský.

I bez ruského trhu si český výrobce bezpilotních letounů nicméně nevede špatně. Po světě létá asi šedesátka dronů z Radotína, dalších čtyřicet je v různé fázi výroby. A v kanceláří Ladislava Semetkovského se také pomalu vybarvuje mapa světa, kam si zapichuje špendlíky do zemí, kde Primoco získalo nějaké kontrakty. Ten vůbec první komerční přišel z Malajsie. České drony tam koupila soukromá firma, která je pronajímá tamní armádě. Letouny Primoco v Malajsii mimo jiné monitorují mořskou hranici. V létě roku 2020 si navíc radotínská firma kvůli koronavirovým opatřením vyzkoušela, že v praxi lze stroj řídit i z druhého konce planety. Servisní technici se do Malajsie nedostali, a tak letoun na dálku ovládali na vzdálenost 9 700 kilometrů.

ZAMĚŘENO NA BLÍZKÝ VÝCHOD

Několik dronů dodala společnost Primoco také iráckým vládním složkám, dlouhodobě pak cílí na oblast Blízkého východu. Má to svou logiku. Největšími konkurenty na trhu s profesionálními drony jsou pro radotínského výrobce společnosti z USA a Izraele – což řadu muslimských zemí z ideologických důvodů od koupě odrazuje. A pak je tu ještě finanční motiv: Primoco má skvělé letové vlastnosti, nese na palubě špičkovou techniku, samotný letoun je ale díky kompletně domácí výrobě levnější než americké nebo izraelské stroje.

Bezpilotní drony od Primoco by se brzy měly rozlétnout i do jiných koutů světa. „Ještě v létě očekáváme uzavření zakázky na tři letouny v Jižní Americe, tam budeme vůbec poprvé. Další kontrakty jsou na spadnutí v západní Evropě, a také v Africe. Situace na trhu se ale rychle mění, v souvislosti s válkou na Ukrajině registrujeme zvýšený zájem o využití našich dronů, a to především ze strany obranných složek,“ říká Ladislav Semetkovský s tím, že Primoco má 38 distributorů v pětadvaceti zemích světa.

Pro Primoco jsou klíčové dobré reference, které fungují jako ta nejlepší reklama. A také maximální otevřenost. S tou v Radotíně problém nemají: zhruba 13 procent akcií společnosti Primoco se obchoduje na pražské burze, a firma proto pravidelně vydává svůj investiční prospekt. Byznysu pomáhají také nové certifikace, které jsou nad rámec povolení, jež pro provoz bezpilotní letoun nutně potřebuje. Letos v únoru získalo Primoco certifikát EASA LUC v kategorii Specific, který Úřad pro civilní letectví ČR vystavil na základě společných unijních pravidel. Šlo přitom o vůbec první evropský letoun s pevným křídlem, který tento certifikát obdržel. Ve spolupráci s ČVUT pak Primoco pokračuje v rozběhnuté vojenské certifikaci podle norem NATO STANAG 4703. 

PRVNÍ VLAŠTOVKA Z „CIVILU“

Český výrobce bezpilotních letounů by chtěl letos prodat čtyřicet strojů. Nejen vojenským a záchranářským složkám, ale i zákazníkům z civilních řad. První zakázka už se ostatně rodí. Ve spolupráci s norskou firmou Norwegian Special Mission by Primoco rádo zajišťovalo kalibraci letištního radiozabezpečení, úzce specializovanou službu, kterou si pravidelně musí objednávat každé letiště využívající radiové majáky. Letoun Primoco má za sebou úspěšné testy, které loni proběhly na Islandu.

Generální ředitel a spoluzakladatel společnosti Primoco věří, že zájem z „civilu“ bude postupně přicházet i z dalších oblastí. Letoun z Radotína podle něj najde uplatnění všude tam, kde je třeba provádět měření, sledování nebo monitoring ze vzduchu. „My nechceme obrat o práci piloty. Nabízíme ale perfektní doplněk pilotovaných letů. S automatem se dá létat i za špatného počasí, ve dne i v noci, a navíc přesněji než s klasickou helikoptérou nebo letadlem. Je to takový neúnavný dělník,“ uzavírá Ladislav Semetkovský.

Autor: Blahoslav Hruška

Článek vznikl pro web a magazín Moderní ekonomická diplomacie MZV ČR www.export.cz. Jeho plné znění publikujeme s vědomím redakce.

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

EFIS-pouziti-na-sirku_V1.png
Drony, AI i sestřelování mraků. Český holding LPP přitahuje zahraniční partnery a buduje své technologické know-how Český technologický holding LPP, sídlící na pražské Palmovce, boduje na poli nových partnerství na světové úrovni leteckého a obranného průmyslu. Unikátní technologie a know-how z dílny LPP lákají globální hráče. Představujeme mozaiku mezinárodních partnerství a exportních úspěchů, díky nímž LPP razantně roste a zanechává významnou stopu ve světě.
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Aero koupilo společnost Technometra Český Brod

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

FARNBOROUGH AIRSHOW 2024

Ve dnech 22. až 26. července proběhne Farnborough International Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV