Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Svět Modernizace Investice

EXPORT.CZ: Simulace, údržba nebo drony. Budoucnost V4 je i na nebi

12.12. 2023 | Aktuality

Viktor_V4.jpeg

Viceprezident ALKP Viktor Sotona představil schopnosti českého leteckého průmyslu a potenciál oborové spolupráce zemí V4 na kulatém stolu, který proběhl v rámci konference Visegrád 4 Business.

Letecký průmysl zemí Visegrádské čtyřky by mohl znásobit své síly a spolupracovat v řadě oblastí, jako je údržba a modernizace techniky ruské provenience, digitální simulace letů nebo vývoj vlastních bezpilotních prostředků založených na zkušenostech z bojů na Ukrajině. Vyplynulo to z kulatého stolu, který v Praze proběhl v rámci konference Visegrad 4 Business.

Podle Viktora Sotony, viceprezidenta Asociace leteckého a kosmického průmyslu (ALKP) a prezidenta a CEO společnosti Aero Vodochody, tu existuje šance na vytvoření velkého integračního projektu, na němž by se mohly podílet všechny země V4. „Je jasné, že nemůžeme soupeřit s tak silnými hráči, jako je Německo, Francie nebo Itálie. Naší šancí je Ukrajina, ke které máme jako V4 v mnoha ohledech nejblíže. Dokážeme zmapovat jejich potřeby a navrhnout řešení,“ řekl.

Takovým společným projektem pro celý Visegrád by podle něj mohl být vývoj dronu. „Jeho výhodou by byly zkušenosti z války, bojových situací, z reálného konfliktu. Tím bychom vytvořili něco unikátního, protože na světě není jiný bojový konflikt, v němž by se drony tak ve velké míře používaly,dodal Viktor Sotona. Česko by podle něj do vývoje takového bezpilotního prostředku mohlo přispět v mnoha oblastech: od motorů a vrtulí, až po zkušenosti s kompozitními materiály a řídicími systémy.

MODERNIZACE RUSKÉ TECHNIKY

Další z oblastí, kde by se země V4 mohly prosadit v ostré konkurenci zejména států západní Evropy, je i údržba a modernizace techniky ruské provenience. Jan Kalita ze společnosti LOM Praha zmínil, že Česko dokázalo nahradit původní díly vrtulníků Mi vlastním řešením a udržet tak stroje nejen letuschopné, ale díky modernizaci také interoperabilní s jinými stroji. „Máme know-how na to, jak ruské stroje udržet v dobré kondici, aby s nimi bylo možné létat třeba ještě 10-15 let,“ doplnil s tím, že LOM Praha razí také západní cestu. Státní podnik se zapojí do servisní podpory životního cyklu amerických vrtulníků Venom a Viper, které pořídila česká armáda. Na starosti má také provoz simulačního střediska systému H-1 v Náměšti na Oslavou, ve kterém bude zajišťovat údržbu nejmodernějších simulátorů pro výcvik pilotů vrtulníků Viper a Venom. 

Příležitosti pro spolupráci v rámci Visegrádu se otevírají i ve výcviku, který si žádá čím dál více digitální kapacity pro věrné simulace, a to včetně zapojení umělé inteligence. „Každá jednotlivá země V4 je příliš slabá na to, aby sama dokázala ufinancovat výzkum a vývoj v této oblasti,“ upozornil Martin Klicnar, obchodní ředitel VR Group.

Ukrajina podle viceprezidenta ALKP skýtá i další šance na uplatnění know-how ze zemí V4. Zmínil například testovací polygon pro bezpilotní letouny nebo vylepšení elektromagnetického signálu v obtížném terénu.

PŘES 200 BYZNYSMENŮ V4 V PRAZE

Na druhém ročníku konference Visegrad 4 Business se vůbec poprvé u jednoho stolu potkali zástupci asociací leteckého průmyslu z Česka, Slovenska a Maďarska, tedy tří ze čtyř zemí Visegrádu. Konference se zúčastnilo více než 200 zástupců firem ze zemí Visegrádské čtyřky a také řada vysokých státních úředníků z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska.

Autor: Blahoslav Hruška
Článek vznikl pro web a magazín Moderní ekonomická diplomacie MZV ČR www.export.cz. Jeho plné znění publikujeme s vědomím redakce.

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV