Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně

Ze světa: GE Catalyst z pražských Letňan ukončil sérii prvních zkušebních běhů na letounu Denali

14.09. 2021 | Newsroom

denali_ground_engine_runs_1_copy.jpg

Textron Aviation pokročila v pozemních zkouškách letounu Beechcraft Denali osazeného motorem GE Catalyst. Foto: Textron Aviation

Motor GE Catalyst, jehož vývoj a výrobu má na starosti turbovrtulová centrála americké GE Aviation v pražských Letňanech, prošel první sérií pozemních zkoušek po zástavbě do letounu Beechcraft Denali. Vzlet letounu má proběhnout na konci letošního roku, píše server AINonline.

První pozemní zkoušky na letadle pomohly ověřit funkci drakové části palivové soustavy a propojení motoru s elektronickou soustavou a avionikou letadla. Nový jednomotorový devítimístný letoun se tím výrazně přiblížil k prvnímu vzletu, který je plánován na konec tohoto roku. „Úspěšné testování motoru na letadle je významným krokem na cestě k prvnímu letu Beechcraft Denali,“ potvrdil Chris Hearne, viceprezident Textron Aviation, která značku Beechcraft vlastní. Přesun programu Denali pod křídla Beechcraft oznámil Textron v létě letošního roku. Původně měl letoun spadat do portfolia společnosti Cessna Aircraft, která je rovněž součástí Textron Aviation. 

GE Catalyst mezitím dovršil přes 2 500 hodin pozemních zkoušek na zkušebnách a připravuje se první vzlet motoru na letounu Beechraft King Air, uvádí AINonline. King Air 350 je létající zkušebnou Fakulty strojní ČVUT vybavenou vysokorychlostním systémem sběru dat. Přestavba letounu upraveného pro letové zkoušky motoru proběhla v Německu a v Berlíně má také odstartovat první etapa zkoušek GE Catalyst na létající zkušebně. Druhá fáze testů proběhne na letišti v Hradci Králové. 

Experimentální letoun King Air 350 doplňuje ucelený soubor pozemních zkušeben ČVUT. Čtyři pozemní pracoviště (dynamometrická, jádrová a dvě vrtulové zkušebny) jsou vybavena nejmodernějšími technologiemi, díky nimž Česko stále patří mezi země, ke umí komplexně testovat letecké motory. Součástí spolupráce ČVUT a GE Aviation Czech je nejen vybudování vývojové a výzkumné infrastruktury pro zkoušky leteckých motorů v Česku, ale také posílení znalostních kompetencí ČVUT v letectví a kosmonautice. Na základě dat změřených na zkušebnách vyvíjí ČVUT individuální celoživotní monitorovací systém motoru GE Catalyst s prediktivní údržbou. Univerzita má tudíž k dispozici velmi citlivá data, ke kterým výrobci jinak přistupují velmi ochranářsky. Česká republika je tak jediným státem mimo USA, kde americká GE Aviation letecké motory nejen vyvíjí, vyrábí a certifikuje, ale také testuje a má na celosvětové poměry unikátní univerzitní spolupráci. 

GE Catalyst je po více než 30 letech první zcela nově vyvinutý turbovrtulový motor, který dokládá, že Česko zůstalo v elitním klubu světových výrobců leteckých pohonů. V supermoderním motoru GE Catalyst jsou aplikovány nejnovější technologie a řada dílů se vyrábí pomocí 3D tisku. „GE Aviation dokončila zhruba 30% certifikačních testů motoru GE Catalyst, včetně zkoušek námrazy za teplot pod bodem mrazu. Americkému certifikačnímu úřadu FAA jsme předložili již 35 procent dokumentace potřebné pro získání ověření,“ řekl koncem července pro Flight Global Paul Corkery, šéf turbovrtulových programů GE Aviation. 

Česko se řadí mezi pouhých sedm zemí na světě, kde umí na vlastním území vyvinout, vyrobit i certifikovat turbovrtulový motor. Historicky za tím stojí znalostní a výrobní potenciál továrny Walter/Motorlet. Dějiny se začaly psát v 70. letech minulého století spolu s motorem Walter M 601, který dostal do vzduchu kunovický letoun L 410 a prokázal skvělé provozní schopnosti ve složitých klimatických i provozních podmínkách ruské Sibiře i tropické Afriky. Část „Waltrovky“, která vyrobila přes 4,5 tisíce turbovrtulových motorů a kde v letech 1923 až 2008 vzniklo celkem přes 37 tisíc leteckých motorů, odkoupila před třinácti lety GE Aviation. Po akvizici firma zmodernizovala výrobu, vsadila na české know-how, které obohatila svými poznatky a zkušenostmi z celosvětového působení, a nyní je turbovrtulová centrála GE Aviation Czech v pražských Letňanech zapsána v rodném listu motoru GE Catalyst. Nejprve však GE Aviation Czech uvedla na trh typovou řadu motorů GE H, založenou na výrazně modernizovaném původním motoru Walter M 601.

Zdroj: redakčně upraveno AINonline & Flight Global


Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV