Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Svět ALV

Ilona Plšková: Koronakrize zasáhla výrobu tradičních „Čtyřistadesítek“ i obchodní kampaně L 410 NG

23.03. 2021 | Aktuálně

Ilona Plšková_Aircraft Industries.jpg

Generální ředitelka. Ilona Plšková již 12 let stojí v v čele společnosti Aircraft Industries

BILANČNÍ KOMENTÁŘ ILONY PLŠKOVÉ | Do roku 2020 jsme vstoupili s rekordním počtem zaměstnanců. Koronavirová krize zasáhla náš výrobní plán i obchodní kampaně letounů L 410 NG. Firma v pandemickém roce obstála hlavně díky dlouhodobým zakázkám a odbytu legendárních „čtyřistadesítek“. Letos jich plánujeme vyrobit čtrnáct.

Do roku 2020 jsme přistáli s nejvyšším počtem zaměstnanců v novodobé historii firmy a s pěkným hospodářským výsledkem z roku 2019, který v obratu činil téměř dvě a půl miliardy korun. Po dvanácti letech ve vedení firmy jsem si říkala, že se nám podařilo dosáhnout stability. 

Jaro 2020 ale přineslo koronavirovou pandemii, uzavření hranic a uzemnění leteckého průmyslu. Naše společnost má postavení páteřního výrobce v odvětví a naše letadla jsou integračními projekty českého leteckého průmyslu. To znamená, že dáváme práci řadě leteckým výrobcům v Česku a naše výrobní tempo živí nejen nás, ale také navazující dodavatelský řetězec. Kumulace odpovědnosti tak byla obrovská, navíc zmíněná spolupráce s řadou našich dodavatelů byla velmi náročná, protože krize ochromila i je. Extrémním podmínkám jsme tedy v uplynulém roce čelili všichni jak v naší společnosti, tak i v jiných firmách, které se podílejí na výrobě našeho produktu. 

Na křídle pandemického roku

Vyrobit letoun L 410 včetně zalétávacích letů, které musí vykonat před předáním zákazníkovi, trvá zhruba osm měsíců. Výrobní plán pro loňský rok počítal s výrobou 17 letounů. V polovině roku nám ale na dílnách chyběla zhruba pětina zaměstnanců, a tak bylo nutné operativně změnit plán výroby. Zachovat počet zaměstnanců jsme mohli jen za předpokladu, že budeme postupně snižovat vznikající výrobní propad. I tak se nám podařilo udržet firmu v chodu a rok 2020 jsme uzavřeli s patnácti vyrobenými letouny. Do bezpečnostních opatření jsme investovali přes tři miliony korun a větší šíření nákazy jsme nezaznamenali. 

Koronakrizi navzdory jsme ale loni dosáhli u programu L 410 významného milníku. Předali jsme dva letouny L 410 v MPA verzi polské pohraniční stráži. Na jejich výrobě jsme pracovali dva roky. Speciální patrolovací verze „Čtyřistadesítek“ si tím odbyla svou světovou premiéru. Navíc se jednalo o první evropskou dodávku letounů L 410 v této modifikaci v novodobé historii firmy. Hlídkové verze jsou vybavené nejmodernější vyhledávací a sledovací technikou, která umožňuje střežit pohyb na pevnině, moři i ve vzduchu. S touto modifikací máme nyní velké plány. Šance na uplatnění se rýsují jak na unijním, tak na celosvětovém trhu. Tyto příležitosti budeme aktivně rozpracovávat, a to včetně realizace hlídkové modifikace letounu L 410 NG.

S nejnovější modifikací letounu L 410, typem L 410 NG, jsme měli v roce 2020 velké obchodní plány. Koronakrize však měla zásadní vliv na uzemnění obchodních kampaní. Naši obchodníci neměli možnost se rozjet do světa a jednat se zákazníky přímo. Prodej letadel je totiž disciplínou, která je do on-line světa jen těžko přenositelná. Pravdou ale je, že řadu dílčích jednání se stávajícími zákazníky lze přenést do on-line prostředí, což ušetří spoustu času. Nicméně u nových akvizic jde stále o parketu, na které dokončení obchodu vyžaduje osobní jednání a angažovanost „průvodce“ kontraktu step by step až do uzavření nové smlouvy a vykonání předváděcích letů. V důsledku koronavirových omezení byl tento postup fakticky nemožný.

Letouny L 410 pomáhaly během pandemie po celém světě

Soustředili jsme se proto zejména na udržení stávajících zákazníků. V online prostředí jsme spustili marketingové průzkumy potencionálních trhů a šetření o zpětné vazbě stávajících provozovatelů. Díky těmto aktivitám v Kunovicích přistály zprávy o tom, že stávající flotily „Čtyřistadesítek“ pomáhají v boji proti pandemii po celém světě. Na pěti kontinentech české letouny L 410 přepravovaly lékaře, pacienty i zdravotnický materiál. Zajišťovaly také repatriační lety. Zákazníci z Francouzské Guyany, Kolumbie, Ruska, Mauricia, Nepálu či Bosny a Hercegoviny nám hlásili, že provozní schopnosti letounů L 410 se osvědčily i v době celosvětové pandemie.  

Historie jako pojistka současnosti 

Příběh kunovických „Čtyřistadesítek“, který si za půlstoletí provozu s celkovým počtem 1300 vyrobených kusů získal celý svět, se začal psát před více než padesáti lety s podtitulem „Letadlo pro sovětskou regionální dopravu“. Drsné klimatické podmínky ruské Sibiře, pro kterou byl tehdy letoun mimo jiné konstruován, do značné míry předurčily unikátní provozní charakteristiky strojů L 410 a také pojistily inovační potenciál kunovické továrny, který v novodobé historii vdechl život letounu L 410 NG.
Současné Rusko je pro nás historicky největším odbytištěm. Právě ztráta ruského trhu způsobila krizi firmy na přelomu tisíciletí. Oživení dodávek na trhy zemí SNS pak předurčilo náš růst v posledních deseti letech. 

Výhled do budoucna

V celosvětovém měřítku se regionální doprava z mého pohledu rozhýbe rychleji nežli linkové spoje, které stojí na velkokapacitních letounech. V kontextu sektoru business jetů, který nyní zažívá boom, umíme nabídnout salonní verze letounů L 410. Náš potenciál proto vidíme v přepravě menšími letadly typu L 410 v podobě cestujících a přepravě nákladu. Podle kalkulu našeho strategického partnera na ruském trhu, společnosti UZGA, se odbyt letounů L 410 na tamním trhu do roku 2030 odhaduje na zhruba 120 nových letounů. Loni navíc ruská agentura pro civilní letectví Rosaviacija certifikovala vůbec první výcvikový program pro piloty L 410 na ruském území, což dokládá dlouhodobé plány s využitím „Čtyřistadesítek“. 

Dres krizové manažerky prozatím rozhodně neodkládám. Musíme objednávat materiály pro výrobu letounů s dvouletým předstihem, čeká nás spoustu organizačních, bezpečnostních a logistických oříšků. Pokud se podaří krizovými časy proletět, vidím pro nás na jejich konci potenciál pro růst. Pro letošní rok jsme zafixovali počet zaměstnanců a stanovili si plán vyrobit čtrnáct letounů. Obchodně by nám bránu do Asie mohla otevřít validace certifikátu pro letouny L 410 na čínském trhu. 

Autorka je generální ředitelkou společnosti Aircraft Industries 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV