Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Svět ALV

Jihoameričany zajímá český letecký průmysl

14.04. 2019 | Reportáž

article-1-580.jpg

Ilustrační fotografie

Delegace ze tří států Jižní Ameriky navštívila koncem března Českou republiku. Vojenští experti a šéf vzdušných sil z Paraguaye si prohlédli české letecké továrny v Praze, Kunovicích, Vodochodech, Jihlavě a Liberci. Pro jihoamerickou posádku šlo o příležitost seznámit se s technickou úrovní české produkce a v řadě případů projevili zájem o konkrétní dodávky.

Sestavu oborové mise z Jižní Ameriky reprezentovali vojenští experti a šestice firem z Argentiny, Uruguaye a Paraguaye. Do Čech přijeli na pozvání Ministerstva zahraničí ČR, které akci s rezortními partnery organizovalo v rámci projektu ekonomické diplomacie (PROPED). Oborový cíl mise mířil na český obranný průmysl, proto také Jihoameričani jednali se zástupci Ministerstva obrany a Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. 

 Vojenská část delegace Paraguaye, kterou vedl šéf tamních vzdušných sil generál Paredes zaostřila také na domácí leteckou výrobu. Kromě jednání v Praze si delegáti prohlédli podniky v Kunovicích, Vodochodech, Liberci, Přelouči, Pardubicích a Kopřivnici. „Návštěva byla příliš krátká na to, aby se podařilo dotáhnout do konce obchodní jednání, ale to ani nebylo cílem. Delegace ze všech tří zemí se měla možnost přesvědčit o vysoké úrovni našich firem a to je zárokou budoucího zájmu ať již o spolupráci, anebo o české výrobky,“ sdělil Zbyněk Hruška, výkonný ředitel ALV ČR, který na jednáních zastupoval zájmy českého leteckého průmyslu. Asociační přehled zájmů obranných výrobců Jihoameričanům představil Dušan Švarc z AOBP. 

 Do Kunovic přistála jihoamerická mise v plné sestavě, aby získala přehled o výrobě a prohlédla si pracoviště údržby legendárních letounů L 410 Turbolet a modernizované verze L 410 NG, jejíž první sériově vyráběný prototyp letos vzlétl do vzduchu. České „čtyři sta desítky“ jsou v Jižní Americe dobře známé, létají na linkách regionálních leteckých společností a slouží tam především pro osobní přepravu. Jihoameričanům se představily i další české firmy z leteckého a obranného průmyslu. Například zbrojařská Czechoslovak Group, liberecký výrobce malých bezpilotních vrtulníků Liaz UAV, tradiční státní podnik leteckého průmyslu Lom Praha, výrobce cvičných proudových letounů Aero Vodochody či Zall Jihlavan, který dodává ultralehké letouny do celého světa a díky loňské německé akvizici umí i letouny kategorie všeobecného letectví. 



 Česká stopa v Jížní Americe 

Dobré jméno českého leteckého průmyslu v Jižní Americe šířil už ve třicátých letech minulého století Jan Antonín Baťa. V roce 1934 založil Zlínskou leteckou společnost, která se stala chloubou Baťova Impéria a pod značkou Zlín vyráběla především sportovní letouny, které se etablovaly ve světě. Na pětasedmdesátiletou tradici Baťova podniku dnes navazuje společnost Zlín Aircraft. Firma uměla využít historické postavení značky hned v několika zemích Jižní Ameriky. Na tamních trzích má v provozu přes padesát nových letadel ZLÍN a jedná o dalších zakázkách. Podnik je úspěšný v Peru, Bolívii, Ekvádoru, Paraguay a Argentině. Největší dodávky Zlín Aircraft míří do Mexika, a to v řádu několika desítek strojů. 

 Mexiko je také výrobní adresou globálního hráče s českým přesahem. Americký Honeywell Aerospace, který má mimo brněnské vývojové kapacity v české Olomouci největší výrobní závod v Evropě, doplňuje výrobu mexických kolegů pro finální kompletaci leteckých motorů Honeywell v USA, které pak míří do celého světa. „Olomouc je spolu s mexickou továrnou v městě Chihuauha hlavním dodavatelem pro montážní linku ve Phoenixu v Arizoně. My se specializujeme na statické komponenty, které naleznete snad ve všech motorech a pomocných energetických jednotkách vyráběných společností Honeywell,” říká Martin Šebesta, generální ředitel moravského výrobního podniku Honeywell Aerospace v Olomouci. 

 Jižní Amerika je klíčovým trhem pro americké práškovací letouny Thrush 510G, které slouží potřebám zemědělství v regionu v počtu více než padesáti strojů. Thrushe přitom pohánějí motory GE z pražských Letňan, které se z Česka vyvážejí za podpory ČEB a EGAP. Česká Waltrovka, na kterou ve výrobě turbovrtulových motorů GE Aviation navazuje, je v Jižní Americe známá ještě z devadesátých let. „Stovky našich motorů operují napříč celým regionem, a to od Karibských Ostrovů až téměř po Jižní pól. Zastoupení napříč kontinentem máme hlavně v zemědělských letadlech. Nedílnou součástí místního trhu díky členitému terénu a nedostatečné infrastruktuře je také český letoun L 410, který pohánějí motory GE H 80 a Walter M 601,“ říká Tomáš Beneš, šéf servisních služeb pražské Turbovrtulové centrály GE Aviation. 

 Jižní Amerika je obřím trhem s 600 miliony obyvatel. I přes otevřené dveře z historie se udržet ve vzduchu a zanechat současnou stopu není podnikatelsky snadné. Kdo chce v jakékoliv zemi v regionu uspět, musí do ní pravidelně posílat svoje reprezentanty hovořící španělsky (nebo portugalsky v případě Brazílie). Setkávat se s potenciálními partnery na veletrzích, předvádět svůj produkt. Čeští letečtí výrobci se v hojném počtu loni představili na veletrhu obranné a letecké techniky FIDAE v Chile. “Tradice nás ve hře světové konkurence ve vzduchu neudrží. Je nutné stále jednat a dobře rozumět místním lidem. Navazování a udržení vztahů s tamními partnery mě stojí dva až tři měsíce v roce, které běžně trávím v Jižní Americe,” dodává Tomáš Beneš. 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV