Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: ALV

Komentář Ilony Plškové: L 410 je světový unikát. Máme za sebou úspěšný rok a míříme k dalšímu milníku

12.04. 2019 | Rozhovor

IMG_3747 (1).jpg

Ilona Plšková řídí leteckou továrnu Aircraft Industries v Kunovicích přes deset let

Loňský rok byl pro Aircraft Industries z hlediska hospodářského výsledku úspěšný. Počtem čtrnácti prodaných a šestnácti vyrobených letounů L 410, jsme díky týmu téměř 1000 zaměstnanců dosáhli druhého nejlepšího prodejního výsledku od vzniku společnosti.

Třináct letounů zamířilo na náš nejvýznamnější trh do Ruské federace, jeden pak do Arménie. Dva vyrobené letouny, jejichž technická přejímka proběhla v roce 2018 v lednu odletěly do Kazachstánu.

Zásadním milníkem bylo v roce 2018 pro Aircraft Industries získání typového certifikátu od americké FAA (Federal AviationAdministration) pro letoun L 410 NG a zahájení jeho sériové výroby. Na vývoji L 410 NG jsme intenzivně pracovali od roku 2010, náklady přesáhly 750 milionů korun a na celém projektu se podílela řada špičkových leteckých odborníků. Devatenácti místný modernizovaný turbovrtulový letoun L 410 NG navazuje na svého předchůdce, který se proslavil svými schopnostmi v extrémních klimatických a přistávacích podmínkách. Produkce L 410 stojí na kapacitách českého dodavatelského řetězce v leteckém průmyslu. Stejně jako v případě jeho předchůdce před padesáti lety, vývoj a výroba L 410 NG integrovala české letecké výrobce k novému cíli. Díky novým parametrům letounu a použití moderních technologií, se nám ve světě otevírají nové obchodní příležitosti, kterých chceme do budoucna naplno využít.

Kromě získávání nových zákazníků se také intenzivně zaměřujeme na rozvíjení vztahů se stávajícími provozovateli našich letadel a snažíme se tak ještě více posílit naší pozici na trhu. Ve světě patříme mezi legendy ve své kategorii a za padesát let provozu letoun L 410 prokázal své schopnosti sdolání extrémních podmínek ve více než šedesáti zemích na pěti kontinentech.

Důležitá je pro nás také modernizace výrobního procesu, které jsme se loni naplno věnovali. Značně jsme investovali do areálu firmy s cílem zlepšovat pracovní podmínky pro naše zaměstnance. Jsme si vědomi současné situace na trhu práce a víme, jakou hodnotu pro nás naši zaměstnanci představují, a proto se o ně staráme, jak nejlépe dovedeme.

Přitom naše letošní vyhlídky jsou skvělé. Slavíme půlstoletí L 410 a připomínáme si úspěchy, kterých jsme dosáhli.

Firmu řídím přes deset let a z této pozici si můžu dovolit bilancovat. V roce 2008 jsme vyrobili tři letouny, v roce 2018 jsme jich do světa pustili šesnáct. Proto také nejen věříme, ale přiložíme ruku k dílu, aby podmínky v Aircraft Industries byly příznivé a mohli jsme stále vyrábět a dodávat do celého světa produkt, která je výjimečný ve své kategorii.


Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV