Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Svět ALV

Legendární L 410 oslavil padesátku. Český letoun, který dobyl svět

17.04. 2019 | Aktuality

IMG_5845.jpg

Ilona Plšková, generální ředitelka Aircraft Industries u příležitosti výročí připomněla milníky a představila vyhlídky největšího výrobce civilních letounů v Česku.

L 410 Turbolet, pýcha domácí letecké výroby, je jedním z pilířů, který stojí za skutečnosti, že Česko jako jedna z mála zemí na světě umí vyvinout a vyrobit letadlo “in house”.

Půlstoletí ve vzduchu si kunovický výrobce Aircraft Industries připomněl oslavou a záletem modernizované verze letounu L 410 NG. Ve výrobní hale, kde se slavnostní akce konala, se přitom za běžného provozu jede na plné otáčky. Zájem o L 410 Turbolet stále trvá a letos jich hodlá Aircraft Industries pustit do světa šestnáct. Sloužit budou zákazníkům v Polsku, Kazachstánu a Rusku. Zároveň kunovická továrna rozjela sériovou výrobu L 410 NG, který je nástupcem legendárního letounu z Kunovic. “Jsme v dobré kondici a letos hodláme přijmout 135 zaměstnanců,” sdělila Ilona Plšková, generální ředitelka Aircraft Industries. Firma je největším českým výrobcem civilních letounů. Navazuje na osmdesátiletou tradici letecké výroby v Kunovicích.

Český letoun, který dobyl svět 

L 410, malý dopravní letoun pro superkrátkou runway, se v Kunovicích začal před 50 lety vyrábět jako stroj pro ruskou regionální přepravu, kde jsou často extrémní přistávací, provozní i klimatické podmínky. Od roku 1969 přitom bylo v Kunovicích vyrobeno téměř 1300 letadel L 410 Turbolet, které létají ve více než 60 zemích světa. V Rusku je v současné době stále v provozu přes 200 těchto letadel. Srdcem letounů je motor. Ten v L 410 je součástí české výrobní posádky. Letadlo pohání motor GE H80 z letňanského závodu GE Aviation Czech navazujícího na tradici výroby motorů Walter. Tento globální podnik s českou adresou spravuje rodinu motorů předchůdce řady GE H, tedy motoru Walter M 601, který byl vyvinut na míru L 410 a uveden do provozu v roce 1973. 

Plus mínus padesát. Stupňů! 

Legenda z Kunovic si získala svět především svými unikátními technickými parametry. Letoun pro přepravu 19 cestujících nebo nákladu umí přistát na nezpevněných, krátkých plochách a zvládnout extrémní klimatické podmínky (+/- 50°C). Na linkách ruského regionálního přepravce létá do nejchladnějšího trvale obydleného místa na světě. Ojmjakon v ruské Jakutské oblasti je nejchladnější místo na planetě (krom Antarktidy) a nedávno se stalo turistickým hitem. Mimořádně silný mráz tam běžně dosahuje - 50 °C. Letouny L 410 společnosti Poljarnyje Avialinii tam začali létat v březnu letošního roku. L 410 rovněž zvládá prokličkovat mezi zrádnými himalájskými štíty a přistát tam na dráze dlouhé bezmála 500 metrů u výchozího bodu cest na Mount Everest. Přistávací dráha je tam zařízlá do hory a umístěna ve výšce 2860 metrů nad mořem. Pojďme ale i do tropiku - až padesát plus: v Africe totiž L 410 slouží Červenému kříži pro převoz humanitární pomoci. Při přepravě nákladu i cestujících přistává rovnou v poušti. 

Na konto přistál druhý nejlepší prodejní výsledek 

Loni dodala Aicraft Industries do Ruska třináct letounu L 410 z celkového počtu 16 vyrobených strojů. Ruská federace je pro Aircraft Industries jedním z nejvýznamnějších odběratelů. Zájem o tento stroj mimo jiné dokládá zahájení montáže L 410 pro ruský trh v Rusku. Letouny české výroby kompletuje v Jekatěrinburgu Uralský závod civilního letectví (UZGA). Loni byly vyrobeny a předány čtyři sady letounů pro UZGA. “Prostřednictvím této spolupráce má společnost zajištěny pravidelné dodávky letounů, náhradních dílu a služeb na tento trh,” uvádí výroční zprava Aircraft Industries. Firma loni hospodařila s druhým nejlepším obchodním výsledkem v historii podniku (od roku 2005) a dosáhla obratu 2,13 miliard korun. 

Nová kapitola 

Do druhého století letecké výroby v Česku vstoupila L 410 v novém kabátě. Modernizovaná verze s označením NG se stala novým impulzem pro využití vývojových a výrobních kapacit českého dodavatelského řetězce v leteckém průmyslu. Po loňském vydání typového osvědčení od evropského dohledového úřadu EASA, také pak amerického FAA, následovalo letošní vydání certifikátu od ruského leteckého úřadu Rosaviacia. V Kunovicích začátek nové éry uvedla sériová výroba L 410 NG. První sériově vyráběný stroj letos již opustil výrobní linku a v současnosti prochází letovými zkouškami. Modernizovaný letoun L 410 NG zvládne zdolat bez nutnosti tankování téměř dvojnásobnou vzdálenost oproti starší verzi. Uveze až 19 pasažérů či více než dvě tuny nákladu. 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV