Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata:

Maximum na MAKS 2019

27.08. 2019 | Newsroom

C5678A1E-7778-4C0B-8E29-89BF2B5A3983.jpeg

Aircraft Industries představí na MAKS legendární letoun L 410 a jeho nástupce: modernizovaný stroj L 410 NG

Osm českých firem, oborové asociace a státní agentury na podporu obchodu a zahraničních investic se představí na aerokosmickém salonu MAKS 2019. Do Ruské federace přijedou v „dresu“ oficiální účasti pořádané Ministerstvem průmyslu a obchodu.

S čím do Ruska vyrazí reprezentanti výrobců civilní letecké techniky, představily účastnické firmy na oborovém setkání s vicepremierem a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem. Letos poprvé doplní českou oficiální účast na aerosalonu panelová diskuze o vzájemné letecké spolupráci s názvem VIZE 2030. Kam směřuje česko-ruská letecká spolupráce? Obsahový scénář akce v rámci setkání na MPO projednal s řečníky z firemního pléna náměstek ministra Marian Piecha, který povede českou delegaci na MAKS 2019. 

Na společném stánku České republiky na aerosalonu budou k vidění jak klíčoví hráči česko-ruské letecké linky, tak společnosti, které se o tamní trh teprve zajímají. Historie vzájemných vztahů v leteckém průmyslu mezi tehdejším Československem a SSSR se píše od roku 1935. Ruský trh dosud zůstává jedním z významných odbytišť českého leteckého vývozu. „Loni české firmy vyvezly do Ruska letadla a komponenty v celkové hodnotě 1,5 miliardy korun. Mimo „letecké“ státy EU jako je Francie, či Německo je Rusko vedle USA jednou z velmocí, která je pro domácí firmy významnou exportní destinací,“ upřesnil Zbyněk Hruška, výkonný ředitel Asociace leteckých a kosmických výrobců. Exportní dodávky z velké části lítají na křídlech letounu L 410, který je pýchou domácí výroby v civilním letectví a z 80 procent dílem tuzemského dodavatelského řetězce. 

Expozice České republiky na aerosalonu představí:

Aircraft Industries, výrobce legendárního letounu L 410, jež letos oslavil půlstoletí ve vzduchu a patří mezi světové unikáty ve své třídě. 

GE Aviation z Pražských Letňan jede do Ruska představit mimo tradiční spojení s L 410 také novinku: první dodávku amerického zemědělského letounu Thrush s českým motorem GE H pro ruského zákazníka. 

Do Moskvy doletí také Jihostroj z Velešína. Firma, která letos oslavila sté výročí, má v leteckém průmyslu více než 80 letou tradici a komponenty pro letecké motory postavené na vlastním vývoji vyrábí dodnes. 

PBS Velká Bíteš, podnik s více než 200 letou tradicí, který má dodnes pověst strojírenského inovátora. Pro letecký průmysl vyvíjí a vyrábí turbínové motory, pomocné energetické jednotky a klimatizační systémy. PBS patří mezi pouhé čtyři výrobce na světě, kteří získali certifikaci od Evropské agentury pro bezpečnost v letectví (EASA) na vývoj, výrobu a údržbu pomocných energetických jednotek. 

Brněnský UNIS, výrobce řídících jednotek se na MAKS může pochlubit hned několika počiny. Kromě stávajících dodávek pro menší proudové motory PBS Velká Bíteš se nově podílí na vývoji řídicích systémů velkých leteckých motorů. Participuje na modernizaci pohonné jednotky ukrajinského letounu  Ruslan, jednoho z největších dopravních letounů na světě. 

V kategorii menších motorů stojí české spojení PBS z Velké Bíteše a brněnského UNIS za letošním unikátním přeletem Lamanšského průlivu francouzským vynálezcem Frankiem Zapatou. Flyboardair, který vyvinul, pohání český technologický um a motory PBS TJ 40.

Czech Sport Aircraft uvede na MAKS Česko jako velmoc v ultralightech, ve své třídě patří firma mezi kapitány domácí produkce malých sportovních letadel. 

Na společném stánku nebudou chybět ani menší a střední společnosti, které vnímají významný potenciál ruského trhu. Jedná se o ATG, výrobce systému pro kontrolu leteckých dílů, či MGM Compro. Ta je rodinnou firmou, která jde s dobou „pionýrské éry“ elektrického létání a ve Zlíně vyvíjí a vyrábí komplexní elektrické pohonné jednotky pro letecký průmysl. 

Letecký průmysl jako inovativní odvětví se stoletou tradicí představí Asociace leteckých a kosmických výrobců ČR. Své služby v podpoře vývozu a zahraničního obchodu firmám nabídne státní agentura na podporu obchodu CzechTrade. Česko jakožto skvělou adresu pro nejen „letecké“ zahraniční investice bude na akci prosazovat agentura CzechInvest. 

MAKS v číslech

Čtrnáctý v pořadí aerokosmický salon MAKS, který probíhá jednou za dva roky (každý lichý rok), patří mezi prestižní letecké přehlídky ve světě. Předloňské airshow se zúčastnilo podle údajů organizátora přes tisíc vystavujících firem. Zástupci podniků tehdy absolvovali přes 1500 jednání. První tři dny aerosalonu patří byznysu, následující tři pak návštěvníkům z řad široké veřejnosti. Expozice a přehlídkové lety si v roce 2017 prohlédlo 450 tisíc lidí. 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV