Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Svět

Mejzlik Propellers roztáčí vrtule. Nový člen ALKP škáluje výrobu a míří k létajícím taxíkům

17.06. 2023 | Aktuality

0O9A0593 (1).jpg

Ve světě vrtulí nehrálo jméno Mejzlík nikdy poslední housle. Někdejší brněnský tvůrce vrtulí pro RC modely se ovšem postupem času vypracoval v globálně uznávanou kapacitu ve vývoji a výrobě propulzních jednotek pro drony v komerční i obranné sféře – a u toho jeho cíle zdaleka nekončí. Seznamte se s novým členem Asociace leteckého a kosmického průmyslu (ALKP).

Mejzlik Propellers se v současné chvíli zaměřuje na tři segmenty zákazníků. Komerční UAV, kde k jeho klientům patří kupříkladu společnosti Matternet, Percepto a Freespace Operations, za druhé obranné UAV (zde spolupracuje s Bellem, Shield AI či Aeronautics) a do třetice velké drony a AAM, kde se ve výčtu klientů objevují subjekty jako Aergility či Regent. „Teď klademe velký důraz na škálovatelnost produkce, říká spolumajitel a obchodní ředitel Mejzlik Propellers Jan Hruška. Poukazuje tím na to, čím se brněnští vrtuláři zásadně odlišují od desítek jiných společností ve stejném segmentu. Mejzlik Propellers se totiž nesoustředí na tvorbu vrtulí s nevelkým životním cyklem, ale na vývoj certifikovaných vrtulí pro začínající trh komerčních dronů – a to ne v jednotkách, ale ve stovkách a tisících kusů nejvyšší kvality.

Autonomní drony i taxislužba budoucnosti

Máme unikátní pozici v tom, že nabízíme kompletní řešení od aerodynamického návrhu přes prototypy až po certifikovatelnou výrobu,“ říká Jan Hruška, který společnost v roce 2017 odkoupil společně se synem jejího zakladatele Tomášem Mejzlíkem juniorem od jejího zakladatele Tomáše Mejzlíka. „Firmám, které teď po celém světě staví prototypy těchto strojů, pomáháme vymýšlet technologie a stavět vrtule, které jinak nejsou k mání.“ 
Brněnská společnost je tak coby partner u vzniku samotného konstrukčního řešení nových strojů typu EVTOL, jejichž tvůrci přitom nehledají jen někoho, kdo jim pomůže vyrobit prototyp, ale umožní jim do budoucna vyrábět i desetitisíce vrtulí pro sériovou výrobu. „Technologicky jsou pro nás hlavní výzvy navyšování kapacit a opakovatelnost výroby,“ potvrzuje Hruška.
Portfolio klientů je přitom tak pestré, jako může být v budoucnu pestrý samotný trh komerčních dronů. Pro společnost Percepto například navrhují pohonnou jednotku pro autonomní dron Sparrow, který ve scénářích střežení zabezpečených zón představuje létajícího parťáka robotického psa Spota od Boston Dynamics. S Bell Helicopters pracuje Mejzlik Propellers zase na inovativní bezpilotní platformě. A klidně i třímetrové vrtule pro futuristické taxíky s kolmým startem buduje pro tři z deseti největších firem, které se dnes tvorbou těchto strojů zabývají.
Naší přidanou hodnotou je, že nejsme jen výrobna,“ říká obchodní ředitel Hruška.Více než polovinu tržeb teď děláme ve službách.“ I z tohoto pohledu je Mejzlik Propellers pro své klienty spíše partnerem: nabízí kupříkladu vlastní software na simulaci tvaru vrtule. „Nabízíme službu optimalizace tvaru vrtule a výrobcům dronů tak pomáháme vyždímat z jejich stroje maximum, případně jej udělat co nejtišším.“ Každý výrobce má své specifické požadavky a firma Tomáše Mejzlíka a Jana Hrušky je hodlá splnit do posledního. „Začneme s vrtulí, ve spolupráci s výrobcem motorů najdeme pro konkrétní dron nejlepší propulzní řešení a vrtuli optimalizujeme.“

Od vrtule v troubě k třímetrovým gigantům

Software, na němž Mejzlik Propellers spolupracovali i s Izrael Airspace Industries, vznikal tři roky a dnes je na nejvyšší úrovni v celé kategorii návrhů vrtulí pomocí matematických modelů. Patří k nim strukturální výpočty, při nichž se zkoumá, zda vrtule ustojí srážku s ptákem nebo má náběžnou hranu ochráněnou proti nárazům malých částeček písku, i pevnostní výpočty, které zaručují, aby vrtule nevydržela jen 50 hodin jako v hobby světě, ale tisíce hodin v komerčním nasazení.
Mejzlik Propellers dnes disponuje certifikací ISO 9001 a spolupracuje s certifikovaným testovacím centrem americké FAA a evropské EASA. Ve svém brněnském centru nyní na tisíci metrech čtverečních plochy otevírá nové výrobní patro (opět certifikované podle FAA), kde pojede výroba karbonových vrtulí pro bezpilotní letouny a EVTOLy. „Nabídneme tak největším hráčům jednu z mála možností, jak naškálovat produkci v certifikovaném měřítku,říká Jan Hruška.
U počátků dnešní společnosti se sedmdesátkou zaměstnanců a ročním obratem 100 milionů korun přitom nestojí nic jiného, než...vrtule. Přesněji řečeno vrtulka, protože zakladatel původní firmy Tomáš Mejzlík vyrobil tu první laminátovou pro svůj model letadla tak, že ji upekl v troubě své maminky ve stejnou chvíli, kdy se v té samé výrobní jednotce pekla nedělní husa.
To bylo v roce 1976. O tři roky později pak Tomáš Mejzlík se svou vlastnoručně vyrobenou vrtulí vyhrál mezinárodní soutěž RC modelů letadel F2D, což vzbudilo zájem ostatních modelářů. To všechno vedlo po revoluci ke vzniku firmy Mejzlik Modellbau, která si získala mezinárodní renomé; na zlomu milénia už její vrtule používalo třináct z dvaceti nejlepších pilotů soutěže Tournament of Champions. Svět ale letěl dál – a modely letadel začaly ustupovat dronům.

Vrtulový jazykolam

V roce 2017 společnost od svého otce koupil jeho syn, Tomáš Mejzlík junior, a to společně se svým spolužákem z mezinárodního programu CEMS na VŠE Janem Hruškou. V té chvíli měla společnost osm zaměstnanců a generovala desetimilionový obrat. Noví šéfové firmy provedli studii na to, kam se bude trh vyvíjet, získali investory a vyrazili k dronové budoucnosti – ovšem už pod novým názvem Mejzlik Propellers. „Měli jsme jednoduchou strategii: začali jsme hajrovat lidi, kteří toho věděli o vrtulích mnohem víc než my,říká dnes s úsměvem Jan Hruška. „Ale vážně, naučili jsme se, jak je důležité přiznat si, co nevíme, a nesnažit se hned vypadat jako mistři světa.“
A strategie jim vychází. Do tří let plánují čtvrtmiliardový obrat, rostou o 30 až 50 procent ročně a netají se se záměrem získat majoritní market share na trhu dronů komerčního využití. Teď už se jen poprat jednou z těch méně viditelných výzev – totiž naučit svět správně vyslovovat jméno Mejzlík. 
Zatím jsme pro mnohé mejdžlik,směje se Jan Hruška. „Ale už jsem zaúkoloval AI, která vyrobila obrazový manuál sestávající z obrázků bludiště – tedy maze – a pórku – čili leek.“ Jestli si Mejzlik Propellers získali zásadní hráče dronové budoucnosti, vyslovovat své jméno už je asi taky naučí.

#WeAreProudOfOurALKPMembers.


Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

EFIS-pouziti-na-sirku_V1.png
Drony, AI i sestřelování mraků. Český holding LPP přitahuje zahraniční partnery a buduje své technologické know-how Český technologický holding LPP, sídlící na pražské Palmovce, boduje na poli nových partnerství na světové úrovni leteckého a obranného průmyslu. Unikátní technologie a know-how z dílny LPP lákají globální hráče. Představujeme mozaiku mezinárodních partnerství a exportních úspěchů, díky nímž LPP razantně roste a zanechává významnou stopu ve světě.
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Aero koupilo společnost Technometra Český Brod

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

FARNBOROUGH AIRSHOW 2024

Ve dnech 22. až 26. července proběhne Farnborough International Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV