Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru

MESIT foundry: Odbyt odlitků pro letecký průmysl chceme zvýšit do 50 procent

19.06. 2019 | Aktuálně

C647C712-2B7E-47EB-A463-317B33687A3A.jpeg

Robotická linka MESIT foundry

Společnost MESIT foundry dodala loni 40 procent svých odlitků zákazníkům z leteckého průmyslu a tento podíl chce zvýšit na 50 procent již v následujících letech. Dveře k novým zakázkám otvírá firmě společná expozice České republiky na Paris Air Show 2019.

Koncern MESIT má více než 60letou tradici, dnes sdružuje jedenáct podniků a reprezentuje 1000 zaměstnanců. Od roku 2018 je součástí OMNIPOL group. Mezi koncové uživatele výrobků holdingu patří lídři ve výrobě dopravních letadel, společnosti Airbus a Boeing. V rámci domácího trhu lze zmínit dodávky dílů pro cvičné letouny L-39 Albatros i bitevníky L-159 z Aero Vodochody. Již v roce 1952 se začaly psát dějiny výroby letecké přístrojové a komunikační techniky v Uherském Hradišti, které je základnou koncernu MESIT. Letectví je dodnes v oborovém členění dodávek skupiny klíčovým odvětvím. 

MESIT foundry se specializuje na výrobu přesných hliníkových odlitků a reprezentuje slévárenskou odnož byznysu mateřského koncernu. Podnik těží z šedesátiletých zkušeností výroby odlitků metodou vytavitelného voskového modelu a více jak padesátileté historie výroby vstřikovacích forem. Jako samostatná právní entita vznikla společnost MESIT foundry v roce 1993. Od té doby prošla významným technologickým rozvojem, a to jak v provozu slévárny, tak i nástrojárny. 

Významným inovačním milníkem pro MESIT foundry byl rok 2008, kdy došlo ke značné modernizaci výrobních provozů, jehož součástí byla instalace robotické obalovací linky pro výrobu keramických skořepin využívaných v procesu výroby odlitků metodou vytavitelného voskového modelu. V roce 2018 se společnost rozhodla investovat do procesu elektroerozivního obrábění instalací robotické linky zahrnující frézku na výrobu elektrod, 3D měřící zařízení, hloubičku a zařízení obsluhujícího robota. 

Nové technologie a tým zkušených odborníků firmě umožňují dodávat výrobky špičkové kvality. Pro naplnění požadavků náročných zákazníků, hlavně těch z oblasti leteckého průmyslu, má k dispozici řadu testovacích zařízení. Jimiž jsou například RTG pro zkoumání vnitřní jakosti odlitků, penetrační linka pro odhalování povrchových vad nebo zařízení pro zkoumání metalografie materiálu. Pro výrobu odlitků používá metodu přesného lití. Svým zákazníkům společnost nabízí možnost dodávek plně obrobených odlitků díky vlastní obrobně.

Na půdě společné expozice České republiky na aerosalonu v Paříži jedná firma s potenciálními zákazníky z celého světa. Jaké cíle si klade účast podniku na Paris Air Show 2019 představil Robert Kaňovský, vedoucí exportního oddělení MESIT foundry. 



S čím jste přijeli na letošní ročník airshow v Paříži?

 Na Le Bourget jsme přijeli prezentovat vynikající práci našich inženýrů, která nám umožňuje vyrábět stále náročnější odlitky, tak abychom uspokojili rostoucí potřeby naších klientů v oblasti leteckého průmyslu. 

Proč je pro vás důležité se zúčastnit?

 Účast na této veletržní akci bereme jako příležitost získat nové informace o trendech v oblasti rozvoje daného odvětví, tak abychom byli schopni je v budoucnu následovat. 

Co přesně si od své přítomnosti na Le Bourget slibujete?

 Cílem této akce je navázat kontakt s potenciálními zákazníky v oblasti výroby letadel, zároveň se při této příležitosti setkáváme se stávajícími zákazníky. Mezi naše cíle patří získání 50ti procentního odbytu našich odlitků v oblasti výroby letadel, proto využíváme možnost prezentace našich výrobků právě v zemi, která je domovinou výrobce letadel Airbus.

Víte, že: Slévárna MESIT foundry každoročně zvyšuje podíl vývozních aktivit. V roce 2018 bylo exportováno 65 procent odlitků. 


Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV