Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Modernizace Investice

Ministr Havlíček: letecký a kosmický sektor se stává jednou z priorit

26.08. 2019 | Newsroom

61C78E38-1F43-4D93-AE8F-303B519CFC68.jpeg

„Letecký a kosmický průmysl řadíme mezi výstavní obory domácí průmyslové základny,“ uvedl ministr Karel Havlíček

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček jednal o podpoře výzkumu, vývoje a exportu s leteckými výrobci. Odvětví označil za jednu z prioritních kapitol připravované národní hospodářské strategie. „Letecký a kosmický průmysl řadíme mezi výstavní obory domácí průmyslové základny,“ uvedl ministr.

Pro definici „letového plánu“ hospodářské strategie hodlá ministr zintenzivnit dialog s oborovými experty, výrobci a asociacemi.  Vedením a členům Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) představil nástroje inovační strategie Czech Republic: The Country for the Future a možnosti, které nabízí na podporu výzkumu a vývoje. „Česko chceme posunout na nejvyšší úroveň přidané hodnoty,“ zdůraznil ministr. Pozornosti se dostalo také nadcházejícím akcím v zahraničí, s ohledem na oficiální účast České republiky na aerokosmickém salonu MAKS 2019, kterou rezort organizuje.  

„Pro nás jsou klíčové požadavky z byznysu, na které chceme reagovat v aktuálně připravované Národní hospodářské strategii. Vychází z inovační strategie, je tedy připravovaná v duchu motta Czech Republic: The Country For The Future,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „NHS musí vznikat od spodu a není primárně o penězích. Těch je docela dost, pouze na vědu a výzkum v příštím roce jen z národních zdrojů půjde rekordních 37 mld. Kč. Je to logické, protože díky inovativnímu propojování výzkumu, vývoje s vlastní výrobou se vytváří přidaná hodnota, která je pro ekonomický růst klíčová.“ 

Mezi inovativní odvětví domácí průmyslové základny řadí letecký průmysl právě vlastní vývoj a výzkum, know-how se stoletou tradicí a stávající kondice oboru. „Máme výrobní i vývojové kapacity, výzkumná pracoviště a univerzity, které tvoří úplný ekosystém v leteckém průmyslu,“ upřesnil Josef Kašpar, šéf VZLÚ a ALV ČR. Česká republika patří mezi několik málo zemí na světě, které umí na vlastním území vyvinout a vyrobit letadla od A do Z. Letectví je přitom jedním z nejvíce regulovaných oborů a dodavatelé musí hrát první ligu. Uspět v tvrdé certifikační disciplíně na světové scéně domácím výrobcům pomáhá technologický um a pokrok. “Do druhého leteckého století vstupujeme s vizí, kam bychom chtěli obor do roku 2030 posunout. Právě finišujeme VIZI 2030 Asociace leteckých a kosmických výrobců ČR. Jde o strategii, která na základě bilance současného stavu definuje dlouhodobé cíle civilního leteckého průmyslu,“ sdělil Josef Kašpar, šéf VZLÚ v Letňanech a prezident ALV ČR.

V Česku nyní působí přes 120 firem, které dodávají pro letecký průmysl a zaměstnávají více než  20 000 lidí. „Jsme součástí světové letecké mapy a umíme nabídnout přidanou hodnotu výroby domácích a globálních jedniček, proto naše cíle nejsou vytržené z globálního kontextu, jsou součástí cílů evropského leteckého průmyslu. Ve VIZI 2030 jsme se drželi aktuálních témat jako je Industry 4.0, umělá inteligence nebo internet věcí,” dodal Josef Kašpar. 

První setkání s leteckými výrobci z ALV ČR odstartovalo transfer VIZE 2030 mezi podkladové studie pro tvorbu „jízdního řádu“ národní hospodářské strategie v leteckém oboru. Následovat bude její předání ministrovi a další kolo setkání s leteckými firmami na téma dílčích vývojových, výrobních i exportních zájmů. 

Letecký průmysl patří mezi exportní artikly a firmy většinu své produkce uplatňují ve světě. Letecký vývoz přitom roste devátým rokem v řadě. Letadla Made in Czech létají na všech kontinentech. Česko zároveň patří do elitního klubu sedmi zemí světa, které vyvíjejí a vyrábějí letecké motory. Domácí firmy dodávají komponenty pro světovou špičku, tedy firmy jako je Boeing, Airbus, Bombardier či Embraer. 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV