Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Svět ALV

ALV ROADSHOW: Náměstkyně ministra průmyslu a obchodu navštívila letecké výrobce

01.10. 2021 | Aktuality

IMG_9486.JPG

Vyzkoušeno. Náměstkyně Tauberová si zkušebnu leteckých motorů PBS Velká Bíteš nejen prohlédla, ale také otestovala běh motoru na zkušebním standu.

Druhý ročník letecké roadshow, kterou organizuje Asociace leteckých a kosmických výrobců ČR pro zástupce institucionální sféry, mapuje kondici producentů leteckých komponent. O vývozních příležitostech i překážkách, proexportních nástrojích podpory a o efektivní prezentaci ve světě jednala v PBS Velká Bíteš a se SEKO Aerospace Martina Tauberová, náměstkyně ministra průmyslu a obchodu.

Zatímco loňská série návštěv leteckých podniků náměstky ministra průmyslu a obchodu se zaměřila na české výrobce letounů, letošní roadshow cílí na dodavatele komponent. V oborovém členění totiž patří rovněž mezi silně zasažený segment. V důsledku krize světových hráčů jako je Boeing či Airbus mají výkyvy v globálních dodavatelských řetězcích dominový efekt i na české letecké výrobce.

Navzdory koronakrizi si však české firmy nesáhly na existenční dno, udržely provoz a export a nyní se znovu dostávají do obrátek, vyplynulo z jednání Martiny Tauberové, náměstkyně ministra průmyslu a obchodu s vedením PBS Velká Bíteš a Seko Aerospace. „Český letecký průmysl řadíme mezi výstavní odvětví s vysokou přidanou hodnotou, více než stoletou tradicí a unikátními schopnostmi v evropském i světovém měřítku. Letecké firmy vyváží až osmdesát procent produkce na všechny kontinenty, včetně Antarktidy. Pro efektivní nastavení proexportních nástrojů potřebujeme vycházet z potřeb firem, jsem proto ráda, že je mám možnost řešit přímo v terénu,“ uvedla náměstkyně Tauberová, která řídí Sekci zahraničního obchodu a EU.

Významným faktorem pro nastartování obchodních kampaní a propojení se zákazníky je přítomnost na leteckých veletrzích. Je totiž zvykem, že letecké výstavy nejsou jen prezentačním prostředím, ale také základnou pro získání nových zakázek. MPO ČR pravidelně podporuje letecké výrobce zajištěním společného stánku na leteckých veletrzích, které mají pro české firmy byznysový zásah. Nyní resort připravuje oficiální účast na podzimní Dubai Airshow, které se mimo jiné zúčastní PBS i SEKO Aerospace. „Povedu českou delegaci na této akci. Skrze institucionální nástroje proexportní podpory pozveme k návštěvě společného stánku na Dubai Airshow klíčové partnery českých leteckých výrobců, abychom ve spolupráci s ALV přispěli k maximálně nabitému byznysovému programu,“ přislíbila Martina Tauberová, náměstkyně ministra průmyslu a obchodu ČR na jednání s vedením PBS Velká Bíteš. „Reprezentace na úrovni náměstkyně ministra a institucionální pomoc s otevřením dveří u světových leteckých špiček považuji za výrazné přispění k renomé českých výrobců ve světě a odrazový můstek k získání nových zakázek,“ reagoval Milan Macholán, generální ředitel PBS Velká Bíteš a souběžně člen představenstva Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR).

První brněnská strojírna Velká Bíteš (PBS) je jediným ryze českým výrobcem leteckých turbínových motorů a má unikátní postavení v produkci pomocných energetických jednotek (APU), které startují desetitunové vrtulníky a cvičné letouny ve více než 40 zemích světa. PBS patří mezi pouhé čtyři výrobce na světě, které mají pro vývoj, výrobu a údržbu APU osvědčení evropské letecké agentury EASA. Na jednání s náměstkyní Tauberovou komentovalo vedení podniku náročný, avšak úspěšný rok 2020. Firma zaměstnává řádově 700 lidí a během koronakrize se nemusela uchýlit k výraznému propouštění. Ekonomické výsledky společnosti byly totiž navzdory krizi rekordní. Obrat přesáhl 1, 5 miliardy korun. Realizována byla i většina plánovaných vývojových projektů. Na jednání s náměstkyní se tak mohla bítešská PBSka pochlubit modifikovaným motorem PBS TJ80M, který firma uvedla na světový trh na srpnovém veletrhu IDEF v Turecku. Motory PBS pohánějí malé pilotované a bezpilotní prostředky v USA, v Evropě i Asii. „PBS má 200letou historii značky a 70letou zkušenost provozu výrobního závodu ve Velké Bíteši. Historické zkušenosti s vlastním vývojem a výrobou turbínových leteckých pohonných jednotek nám pomáhají uplatnit se na náročných západních trzích,“ uvedl Milan Macholán, který řídí PBS Velká Bíteš již bezmála dvě dekády. Náměstkyni Tauberovou při jednání požádal o podporu při pomyslném otevírání dveří u nových zákazníků v USA, Izraeli, Německu, Velké Británii, Švédsku či Turecku. „Naše technické schopnosti plně vyhovují požadavkům švetových leteckých koncernů, ale jsou to obrovské národní či nadnárodní společnosti, u kterých se po firemní ose jako česká společnost jen těžko dostáváme k decision makerům, již o zakázkách rozhodují,“ řekl Miloslav Kafka, výkonný ředitel PBS GROUP, mateřské společnosti PBS Velká Bíteš. Na asijském trhu vnímá PBS značný potenciál zejména v Indii, kde má firma od loňského roku také dceřinou společnost. Nové obchodní případy realizuje také v Jižní Koreji a Vietnamu. 

Letecký vývoz podle Tauberové přispívá k reputaci České republiky coby inovační průmyslové země a znalostní ekonomiky. Letecký průmysl plní všech devět pilířů národní inovační strategie České republiky: Country For The Future a vývozní specifika odvětví má podle náměstkyně odrážet také připravovaná Exportní strategie. Česká republika totiž patří mezi pouhých devět zemí světa, které si zachovaly schopnost na vlastním území kompletně vyvinout a vyrobit letadlo. Česko je také v elitním klubu sedmi zemí, které umí vyvinout a vyrobit letecký motor. „Vzhledem ke specifikům obchodní kultury, která panuje ve světovém leteckém průmyslu, je zapojení průmyslového resortu do prosazování zájmů našich firem nezbytné. Úzce profilované mise náměstků, zařazení letecké agendy do dialogu, který máme se zahraničními státy ve formě mezivládních a smíšených ekonomických komisí, i pomoc ve smart prezentaci ve světě jsou nástroje, které hodláme využít pro podporu uplatnění českých leteckých firem na světové scéně,“ uvedla náměstkyně Tauberová, jejíž odbor nyní připravuje digitální prezentaci českého průmyslu, ve které se letecký průmysl představí v podobě digitálního letiště a s komplexní přehlídkou schopností. Digitální knihovna průmyslu nemá nyní ve světě obdoby a umožní online prezentaci zahraničním zákazníkům 24 hodin denně. „Jsme zapojeni do příprav projektu digitálního letiště, od kterého si slibujeme high-tech prezentaci v oborovém prostředí s možností interaktivní komunikace se zákazníky. Důmyslnost příprav ze strany MPO ČR, velmi věcná a otevřená debata o potřebách firem a analýza našich požadavků, kterou resort provádí ve spolupráci s ALV ČR je ve smyslu zajištění efektivity platformy bezprecendentní,“ zhodnotil přípravy projektu Marek Fiala, marketingový ředitel PBS Velká Bíteš.

PBS Velká Bíteš patří v oborovém členění mezi finální výrobce neboli finalisty. Letadlo, motor a vrtule jsou považovány za tzv. finální produkci, která má vlastní typové osvědčení a výrobní podnik je zároveň držitelem designu a vývojářem. Na druhé straně SEKO Aerospace dodává součástky pro finální výrobky, podílí se tedy na výrobních programech finalistů a podléhá odlišným certifikačním procesům. Kombinace jednání s vedením obou firem tak byla exkurzem do problematiky jak těch podniků, které velkým hráčům dodávají finální výrobek, tak i těch, které jsou součástí světových dodavatelských řetězců. „Po prvotním šoku způsobeném koronavirovou pandemií se nám téměř zastavily dodávky pro francouzský Safran, došlo k útlumu poptávky od kanadského Pratt & Whitney a americký Honeywell spadl zhruba o 70 procent. Nicméně nyní jsme zase plně vytíženi a na předcovidová čísla se dostaneme ještě letos,“ oznámil náměstkyni Vlastimil Sedláček, zakladatel a majitel rodinné firmy SEKO Aerospace, který odstartoval letecké angažmá podniku před dvaceti lety dodávkami pro Honeywell Aerospace Olomouc. Následně se firma etablovala také jako dodavatel pro centrálu amerického Honeywellu ve Fenixu a obrat spolupráce před koronakrizí dosahoval téměř milionu euro měsíčně. Nyní SEKO dodává díly téměř pro všechny motory a pomocné energetické jednotky světových špiček, takže produkci české firmy najdete i v letounech Airbus i Boeing. Lounský podnik letos slaví 30 let od založení a má několik výrobních závodů v Česku i ve světě, zaměřuje se na dodávky součástek pro letectví a energetiku a v součtu s dceřinými firmami zaměstnává téměř 500 lidí. Právě energetika podle Sedláčka pomohla udržet kondici firmy a nepropouštět zaměstnance. „V době útlumu jsme přesunuli zaměstnance z letecké divize na energetické výrobní programy a nové projekty. Mohli jsme proto rychle naskočit, hned jak se začal trh vzpamatovávat a znovu začaly chodit letecké objednávky,“ vysvětluje Sedláček.



Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV