Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Svět

Nový Top Gun ovládl kina. Divácké ovace sklízejí letecké manévry natočené českými letouny L-39 Albatros

01.07. 2022 | Aktuality

slide1.jpg

Hlavní rolí „za kamerou“ ve vzduchu angažmá L-39 v Top Gun: Maverick nekončí. Herci filmu prodělali na českých letounech z Aera Vodochody také část výcviku.

Příběh elitního pilota Peta Mitchella alias Mavericka se vrátil na stříbrné plátno po šestatřiceti letech a u diváků opět zabodoval. Pokračování kultovního hitu z prostředí amerického letectva a pilotů stíhaček je dokonce lepší než první film. Měsíc po premiéře se celosvětové tržby nového Top Gunu přehouply přes miliardu dolarů a již nyní je film komerčně nejúspěšnějším snímkem roku.

Mezi legendami natáčení amerického blockbusteru se přitom objevila méně nápadná, zato mnohem skutečnější: český letoun L-39 Albatros, dosud nejpoužívanější cvičný proudový letoun na světě. Díky nasazení českých strojů osazených kamerovým systémem se v novém Top Gunu podařilo přenést úchvatné letecké manévry a efektní průlety amerických námořních letců jako v přímém přenosu. 

Letoun L-39 s kamerovým systémem na přídi nese značku CINEJET, která vznikla spojením sil americké společnosti Helinet Aviation a zaoceánské akrobatické skupiny Patriots Jet Team. CINEJET vystřelil L-39 na „hollywoodské nebe“ kvůli skvělé manévrovatelnosti českého letounu při širokém rozsahu rychlosti až 650 km/h spolu s kamerou vyvinutou na míru požadavkům exkluzivních letových záběrů. Poměrem výkonnosti, flexibility a snímacích schopností jde o první letoun svého druhu na světě, kterému se žádná letecká platforma nevyrovná. A právě schopnosti L-39 CINEJET dotáhly dynamiku leteckých záběrů a vzdušných soubojů v Top Gunu k dokonalosti, která předčila očekávání diváků i kritiků po celém světě. 

Hlavní rolí „za kamerou“ ve vzduchu přitom angažmá letounu L-39 v Top Gun: Maverick nekončí. Než mohli herci nasednout do kokpitu amerických stíhaček F-14 a F-18, museli proniknout do světa skutečných pilotů. Část výcviku prodělali na letounech L-39 Albatros. Ostatně kaskadérské kousky v roli hlavního hrdiny a rebelujícího pilota zřejmě přinesly dosud nejlepší kariérní výsledek Tomovi Cruisovi. Tak dobré divácké skóre neměl po uvedení do kin žádný jeho film, a to ani akční sága Mission: Impossible. 

VE SLUŽBÁCH AKČNÍCH HRDINŮ 

Nový Top Gun je sice pro letoun L-39 vrcholem „filmařské kariéry“ za poslední dekádu, zdaleka však není jediným počinem. Stroje z dílny největší české letecké továrny Aero Vodochody mají bohatou a rozmanitou filmovou zkušenost a 95letou tradicí nasazení v tuzemských snímcích i zahraničních trhácích. Významnou roli měl třeba letoun L-39 při natáčení bondovky Zítřek neumírá z roku 1997. Na Aero Vodochody se tehdy obrátili filmaři s žádostí o poskytnutí letounu L-39 s pilotem, který měl dublovat Pierce Brosnana, představitele Jamese Bonda. Testovací pilot Aera daboval hlavního hrdinu a strávil tři týdny v kokpitu L-39 v Pyrenejích, kde se vrcholná část filmu natáčela. Menší letecké stopy L-39 jsou pak k vidění ve čtvrtém dílu legendární akční série Smrtonosná zbraň s Melem Gibsonem a Danny Gloverem. Lehký bitevník Aero L-159 Alca se zase proletěl v britském dramatu Král Lear z roku 2018, kde se představili Anthony Hopkins a Emma Thomson. 

NOVÁ GENERACE 

Nástupcem L-39 Albatros je nová generace cvičného vojenského letounu s označením L-39NG, který na svoji filmovou premiéru teprve čeká. Sériová výroba nového víceúčelového proudového stroje, jenž je prvním českým letounem certifikovaným dle standardů NATO přitom běží v Aero Vodochody na plné obrátky. V globální letecké komunitě schopnosti L-39NG představí český výrobce na červencové Farnborough International Airshow v Británii, která je druhou největší leteckou přehlídkou na světě. Ve filmové terminologii jde o akci, jenž je srovnatelná s francouzským festivalem v Cannes, kde měl nový Top Gun evropskou premiéru, z níž se stala velkolepá letecká show. Oblohu nad festivalovým palácem a městem totiž protínalo osm stíhaček akrobatického týmu francouzských vzdušných sil, které na nebi zanechaly stylovou kouřovou stopu v barvách francouzské vlajky. Robustní promo nové generace Top Gunu tak může bez pochyby obohatit prezentaci nové generace českého letounu na světové scéně. 

Z Riviéry se evropské turné Top Gunu v čele s Tomem Cruisem posunulo právě do Londýna. „V Británii má nový Top Gun silný zvuk. Premiéry v Londýně se zúčastnila královská rodina. Prince Williama a vévodkyni Kate film podle médií okouzlil. V číslech diváckého zájmu se dle dostupných údajů Británie podílí na rekordních tržbách snímku částkou téměř 78 milionů dolarů. Česká stopa je skvělou příležitostí pro zviditelnění šíře záběru a možností uplatnění českého leteckého průmyslu,“ potvrzuje Michaela Chrtová, ekonomická diplomatka české ambasády v Londýně. „Zdůrazňování českého zapojení do natáčení pokračování kultovního snímku zajisté oživí i diskuzi s obchodními partnery během společenských večerů na airshow ve Farnborough,“ dodala Chrtová. 

Klíčovým záměrem české účasti na prestižním leteckém veletrhu je totiž podpora byznysových kampaní tuzemských leteckých podniků. Kromě stánku Aero Vodochody nebude na akci chybět česká oficiální účast, kterou organizuje Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. Na společné ploše se představí pět českých firem a další vyrazí na akci po vlastní ose. Význam české účasti se promítá také v sestavě oficiální delegace. Mezirezortní delegaci rezortů obrany a průmyslu a obchodu povede na akci náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec. Na veletrhu bude v doprovodu českých firem jednat s významnými partnery z řad světové letecké špičky. 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV