Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Svět Modernizace ALV

Pardubická ERA hlásí comeback na Mallorku. Zmodernizuje tam svůj první a nejstarší systém v zahraničí

22.02. 2022 | Aktuality

thumb_2556_news_thumb_big.jpeg

Mallorka z ptačí perspektivy. Bezpečný letový provoz na tamním rušném letišti střeží přehledové systémy pardubické ERY. Ilustrační foto ERA a.s.

Dnes patří pardubický vývojář a výrobce sledovacích technologií pro civilní i vojenské účely mezi světovou špičku. Systémy ERY řídí letový a letištní provoz ve více než šedesáti zemích světa. Příběh světové expanze firmy se přitom začal psát před téměř dvaceti lety na letišti Palma de Mallorca. Nyní své zařízení na žádost španělského letištního úřadu AENA rozšíří a zmodernizuje.

Instalace sledovacího systému na jednom z nejrušnějších letišť v Evropě se v roce 2003 stala vůbec prvním zahraničním úspěchem ERY. A tím prvenství spojené s Mallorkou nekončí. Šlo totiž o první multilaterační systém (MSS) vyvinutý českou společností a použitý v cizí zemi. V non stop provozu jede v jedné z neoblíbenějších letních evropských destinacích již 19 let a zajišťuje bezpečnost miliónů turistů ročně. V předkovidových letech se počet odbavených cestujících na letišti Palma de Mallorca pohyboval na hranici 30 miliónů ročně. Loni pak dosáhl bezmála 15 miliónů. 
 
Hlavním cílem probíhající modernizace je sjednocení používaného softwaru u všech systémů, které ERA ve Španělsku má. Kromě Mallorcy její přehledové systémy střeží letový provoz také na letišti v hlavním městě Madridu, v regionu Asturie u Biskajského zálivu a na ostrově Tenerife, nejnavštěvovanějším z Kanárských ostrovů. Systém na letišti v Palmě byl v sérii vylepšení poslední v řadě, přestože je ze všech nejstarší, a to díky tomu, že od své instalace až donedávna jel nepřetržitě bez nejmenších potíží.

Součástí prodloužení funkčnosti systému MSS pro další období je rozšíření sítě 20 pozemních stanic o dalších deset stanovišť. Dále technici ERA provádějí upgrade centrální procesorové stanice, instalují nové dotazovače a vyměňují softwarové sady. V rámci ekologického přístupu jsou v projektu využity i demontované hardwarové součástky ze sesterského systému v Santiagu de Compostela. Na projektu ERA spolupracuje s dlouholetým partnerem, španělskou firmou SEAIRTECH.

Zdroj: Tisková zpráva ERA (redakčně upraveno)

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV