Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata:

První zákazník za kniplem L-39 NG

10.10. 2019 | Aktuality

General Joseph Mamadou Diop and Vladimír Továrek (1).jpg

Generál Joseph Mamadou Dio a Vladimír Továrek, testovací pilot Aero Vodochody

Senegalský velitel vzdušných sil letěl v prvním letovém prototypu L-39NG. Generál Joseph Mamadou Diop, velitel vzdušných sil Senegalské republiky absolvoval hodinový let s testovacím pilotem Aera Vodochody Vladimírem Továrkem. Jedná se o prvního zákazníka, který si nový český proudový letoun vyzkoušel ve vzduchu.

První prototyp nového proudového cvičného a lehkého bojového letounu L-39NG právě prochází obdobím intenzivních letových testů. Letoun s výrobním číslem 7001 od poloviny září létá téměř každý den. Poprvé se v prvním letovém prototypu proletěl také zákazník. "Jsem rád, že jsem si mohl nový letoun osobně vyzkoušet. Byla to skvělá zkušenost, Vladimír, testovací pilot Aera, mi předvedl obratnost letounu. A velmi jsem si také užil průlet nad českou krajinou díky skvělému výhledu z nového kokpitu,” popsal po přistání senegalský velitel vzdušných sil, generál Joseph Mamadou Diop. 

Senegal je prvním zákazníkem pro nový letoun. V západoafrické zemi budou létat čtyři L-39NG v konfiguraci Light Attack.
"Jsme přesvědčení, že letouny L-39NG budou úspěšné. Projekt běží podle plánu, druhý letoun určený pro letové zkoušky bude hotový počátkem listopadu, certifikaci v konfiguraci pro základní a pokračovací výcvik plánujeme na třetí čtvrtletí příštího roku a v konfiguraci pro Light Attack o rok později. Bylo logickým krokem nabídnout našim zákazníkům možnost letět v novém letounu, aby si mohli sami vyzkoušet jeho vynikající schopnosti a výkon,” řekl Dieter John, President & CEO Aera Vodochody.

Tento týden měl letoun L-39NG další premiéru - první let do zahraničí. L-39NG odletěl na Leteckou základnu Sliač na Slovensku, kde se představí během čtvrté konference uživatelů L-39. 

Aero nyní dokončuje výrobu letounu s číslem 7003, který bude sloužit na únavové zkoušky, a letounu 7004, předsériového kusu, který by se měl připojit k 7001 při letových zkouškách během následujících měsíců. Na letounu s číslem 7002 již od jara probíhají statické zkoušky pevnosti. Vývojové a certifikační zkoušky 2. prototypu letounu má na starosti Výzkumný a zkušebný letecký ústav (VZLÚ). Pevnostní zkoušky jsou součástí širší spolupráce VZLÚ v Letňanech a Aera na vývoji a testování letounu L-39NG.

Nová generace

Letoun L-39NG je lehký proudový letoun schopný plnit roli lehkého bitevníku a jednotného a komplexního letounu pro plnohodnotný výcvik pilotů moderních vzdušných sil. Letoun vychází z aerodynamické koncepce původních L-39, které jsou dodnes pravděpodobně nejpoužívanějšími cvičnými letouny na světě, bylo jich vyrobeno přes 2800 kusů. Nová generace letounů s označením NG však využívá soudobé technologie a vybavení. Pohon obstarává moderní motor FJ44-4M dodávaný s údržbovým systémem TAP Blue. Avionika letounu je připravena pro výcvik budoucích pilotů letounů čtvrté a páté generace a může být do značné míry přizpůsobena požadavkům zákazníka. L-39NG je vybaven pěti závěsníky pro nesení výzbroje. Strategickým partnerem projektu L-39NG je společnost Omnipol, která se z 50 % finančně spolupodílí na vývoji letounu. Na dodávkách jednotlivých komponent a zařízení se podílí řada firem z leteckého dodavatelského řetězce. Pro projekt L-39NG dodává přes 40 českých průmyslových firem, řada prvku klimatizační soustavy pochází z PBS Velká Bíteš, hydraulické komponenty má inovovaný letoun z Jihlavanu.  




Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV