Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Svět Investice

Airbus slaví 50 let. Češi jsou u toho, pro globálního lídra dodávají

17.06. 2019 | Aktuality

6A3CA762-7D6F-483A-9AF9-0B58C9D71421.jpeg

Na Paris Airshow 2019 Airbus připomene klíčové milníky historie a představí vyhlídky do budoucnosti / Zdroj foto: SIAE 2017 - REA

Evropské konsorcium Airbus slaví na letošní Paris Air Show padesát let pokroku. Letecké firmy z České republiky pro globálního obra dodávají přímo a také vyrábějí komponenty pro finální výrobky, které Airbus odebírá. Češi se rovněž podílejí na vývojových projektech koncernu. Oficiální účast České republiky na Paris Air Show 2019 představí několik subdodavatelů Airbusu.

V roce 1969 na pařížském aerosalonu v Le Bourget podepsali ministři francouzské a západoněmecké vlády smlouvu o založení evropského výrobce letadel Airbus. Před padesáti lety tak odstartoval jeden z nejambicióznějších programů evropské spolupráce. Měl integrovat evropský letecký průmysl a vyrovnat pozice starého kontinentu, který zaostával za Američany, jimž tehdy patřil 80ti procentní podíl na světovém trhu komerčních letadel. Airbus dokázal dominanci Boeingu srovnat. Po desetiletí spolu soupeří o pozici světové jedničky a jejich konkurenční boj je jedním z nejsledovanějších střetů světového průmyslu. 

 Airbus se postupně stal triumfem evropské integrace: polovina současných velkých dopravních letadel nese jeho značku, ale konsorcium zahrnuje také kosmické a obranné podniky a rovněž vyrábí vrtulníky. Airbus po celém světě zaměstnává 130 000 lidí. V Evropě je největší leteckou a kosmickou společností a právem se počítá mezi světové lídry. 

 Na křídle A320 

 Airbus si podmanil světový trh na křídle letounu A320, který je se zhruba devíti tisíci prodanými kusy druhým nejrozšířenějším dopravním letadlem na světě. Řada dílů pro Airbus a zejména pro model A320 se přitom vyrábí v Česku. Pro české firmy má evropská a vůbec mezinárodní spolupráce strategický význam. Díky transferu know-how a technologií se posouvá vlastní výrobní kondice a tím pádem také hodnotové postavení českých firem v dodavatelských řetězcích globálních hráčů. V České republice má Airbus k roku 2017 podle dostupných údajů 150 dodavatelů, jejichž komponenty lze najít ve většině jeho letadel. 

 Češi v dodavatelském řetězci 

 Spojení významných světových hráčů z Francie Zodiac Aerospace a Safran Group, které vytvořilo třetí největší leteckou společnost na světě, má také dopad na výrobní závod Zodiacu v České republice. Nově nese název Safran Cabin CZ a pro letouny rodiny Airbus A320 dodává kuchyňské moduly a odpočinkové místnosti posádky pro větší letadla A330. Výsledkem fúze jsou nové projekty, které přišly se Safranem. Jednou z novinek pro český závod bude například vývoj odpočinkových místností také pro cestující. 

Dalším francouzským gigantem, který má českou adresu, je skupina Latecoere. Letov, nejstarší letecká továrna v Česku se stoletou historií, se připojila pod vlajku Latecoere v roce 2000. Nyní se výrobní závod Latecoere Česká republika specializuje na výrobu dveří do letadel a dílů z kompozitních materiálů. Pasažérské dveře pro A320 a A380 dodává jako finální výrobek přímo do Airbusu ve Francii a Německu. Vyrábí také skříně určené pro elektrickou kabeláž pro programy Airbus A320, A380 a A400M. Zároveň se podílí na výrobě řady dalších dílů pro A320, A380, A400M a A350. 

Významným partnerem Airbusu v České republice je také společnost Aero Vodochody, český výrobce vojenských cvičných letounů, který letos slaví stoleté výročí. Pro Airbus vyrábí náběžné hrany křídel programu A220. V Aeru se také rozjíždí výroba skořepinových konstrukcí pro společnost ST Aerospace, která je využívá při přestavbách letadel Airbus A320 a A321 z osobní na nákladní verzi. Mezi přímé dodavatele Airbusu patří také český Frentech zaměřující se na dodávky komplexních dílů z hliníkových slitin, titanu anebo oceli. 

 Motory Airbusu téměř všech kategorií po celém světě startují díky pomocným energetickým jednotkám amerického Honeywell Aerospace – ale ty jsou ve skutečnosti ze dvou třetin vyráběné v Česku. Honeywell má totiž v České republice největší výrobní závod v Evropě. A právě statorovou sekci pomocných energetických jednotek vyrábí špičkoví strojaři z Honeywell Aerospace Olomouc. Historie výroby leteckých motorů v Hlubočkách nedaleko Olomouce se píše od roku 1951. Pod značkou Mora Moravia si podnik získal renomé ve výrobě spalovacích komor, které jsou srdcem motoru. Vstup Honeywell Aerospace povýšil technologické know-how firmy na světovou úroveň. 

Kabeláže a elektromechanické sestavy moravské firmy Ray Service, která je na letošním ročníku Paris Air Show součástí oficiální účasti České republiky, se ve velkém množství nacházejí také v sériově vyráběných letadlech Airbus. Další reprezentant české oficiální účasti na aerosalonu je společnost Jihlavan, výrobce hydraulických celků. Pro Airbus A350 dodává hydraulické aktuátory podvozkových systémů a hydraulické ovládání pro nákladní rampy. 

Servis letadel

 Mimo působení v dodavatelském řetězci Airbusu jsou Češi partnerem také v údržbě letounů. Společnost Czech Airlines Technics se sídlem na Letišti Václava Havla Praha provedla v posledních čtyřech letech několik unikátních oprav, u kterých přímo spolupracovala se zástupci Airbusu. Referencí týmu Czech Airlines Technics je mimo jiné montáž tzv. Shaklets na letounech typu Airbus A320. „Pro jednoho z našich zákazníků provádíme postupně na flotile letadel typu Airbus A320 Family velmi rozsáhlou modifikaci pro zástavbu antény SATCOM (satelitní data/internet) a palubního Wi-Fi systému pro cestující. Zároveň také probíhá úpravy kabiny, tzv. „SpaceFlex“, pro zvýšení sedačkové kapacity kabiny cestujících. Jednalo se o historicky vůbec první projekt takové modifikace letadel Airbusu na trhu,” říká Kateřina Pavlíková, tisková mluvčí společnosti Czech Airlines Technics, která se na Paris Airshow 2019 představí jako součást české oficiální účasti. 

 Spolupráce ve vývoji 

 V rámci třetí a čtvrté výzvy Clean Sky 2 (tzv. Call for Proposals) se Výzkumnému a zkušebnímu ústavu v Praze mimo jiné podařilo získat financování na výzkumné projekty s označením DREAM a LATTE. Ty jsou zaměřeny na vývoj a výrobu kompozitní hybridní konstrukce motorového a rotorového krytu pro vysokorychlostní vrtulník AIRBUS Helicopters vycházející z koncepce X3 dle CS29. Projekty DREAM a LATTE jsou koordinovány polským Instytut Lotnictwa(ILOT) a kromě VZLÚ je partnerem obou projektů český výrobce leteckých kompozitních dílů společnost LA composite, s.r.o. 

Expozice na Paris Airshow 2019 

 Deset českých firem, reprezentanti leteckého průmyslu z ALV ČR, agentury CzechInvest a CzechTrade se představí na českém stánku na Paris Air Show 2019. Českou oficiální účast organizuje Ministerstvo průmyslu a obchodu. Na společné expozici České republiky o ploše 98 m2 jsou k vidění firmy Czech Airlines Technics, Jihlavan, Jihostroj, MESIT foundry, SEKO Aerospace, DevCom, Stein Seal, Ray Service, SpoluWorks Perfecta a Prague Casting Services. 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV