Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata:

Bláznivé vrtule: Proč se všichni otáčejí za novým turbovrtulovým motorem GE Catalyst

16.05. 2019 | Aktuality

_D8A3243 (1).jpg

Motor GE Catalyst na zkušebním stavu v Praze | Autor snímku: Chris New pro GE Reports @seenewphoto.

Když se podíváte na nový turbovrtulový motor GE Catalyst poprvé, bude vám připadat jako malý kousek mimozemské technologie. Šedý kovový stroj, upevněný popruhy ke kovovému loži v betonovém hangáru na okraji Prahy, se ježí asi tak 500 stříbrnými kabely připojenými k vnějším i vnitřním snímačům.

Snímače shromažďují informace o důležitých parametrech motoru, jako jsou vibrace, krouticí moment a tah, a odesílají je ke zpracování týmu techniků, kteří pracují v blízké místnosti bez oken. Někteří z nich sledují test na televizních obrazovkách, zatímco jiní, natlačení jako zvukoví technici u velkého mixážního pultu, nutí motor ke stále vyšším výkonům ovládáním kláves a přepínáním spínačům, které jsou před nimi rozloženy v různých segmentech testovací stolice.  

           „Na světě není žádný jiný motor, který by jej připomínal,“ tvrdí testovací inženýr Stephen Erickson ze společnosti GE Aviation.

Erickson má pravdu. Kromě toho, že je Catalyst první zcela nově navržený turbovrtulový motor za posledních více než 30 let, je to také první motor určený k hromadné výrobě s velkými částmi vyrobenými technologií 3D tisku z kovu. Inženýři společnosti GE použili technologii známou také pod názvem aditivní výroba, k rozdělení motoru na pouhých 12 tištěných součástí, které by se v případě výroby konvenčními způsoby skládaly až z 800 samostatných dílů. Tím se jim podařilo snížit hmotnost motoru o 5 procent a zlepšit specifickou spotřebu paliva o 1 procento. Tato technologie rovněž umožnila týmu urychlit vývoj „od snu po realitu za pouhé dva roky,“ jak informačnímu zpravodaji GE Reports potvrdil Gordie Follin, výkonný manažer programu Catalyst. Normální pracovní cyklus vývoje motoru až do fáze provozuschopného exempláře obvykle trvá dvakrát déle, někdy může zabrat dokonce 10 let. „Díky aditivní výrobě zcela nově definujeme celý běžný výrobní cyklus,“ dodává.

S Follinem jsme mluvili v polovině března ve Washingtonu, kde časopis Aviation Week & Space Technology uděloval společnosti GE Aviation ocenění v kategorii civilního letectví za její práci na motoru Catalyst. „Společnost GE Aviation a letošní vítězové představují krásný příklad ducha a inovací, které transformují náš průmysl tak, aby se dokázal vypořádat s výzvami zítřka,“ uvádí k tomu Joe Anselmo, ředitel redakce Aviation Week Network.

Nicméně inovace na motoru Catalyst nekončí u 3D tisku. Motor je rovněž příkladem implementace technologie nazvané FADEPC (autonomní digitální řízení motoru a vrtule), která byla dodnes běžná u proudových letadel, ale dosud nikdy nebyla použita u turbovrtulových dopravních letadel. V podstatě se jedná o digitální mozek motoru, který pilotům umožňuje ovládat letadlo pouze jednou pákou namísto tří. Technologie FADEPC umožní létat s turbovrtulovými letadly tak snadno, že by to podle Simona Castellaniho, italského leteckého inženýra a pilota ze společnosti GE, který tuto technologii pomáhal vyvíjet, „mohla zvládnout i moje máma“. „Všechno se provádí automaticky. Svým způsobem je to jako jet na skútru.“

Prvním letadlem poháněným motorem Catalyst bude nový luxusní business model Cessna Denali společnosti Textron Aviation.

Globální hráč s českou adresou

Centrálu pro turbovrtulové motory má americká GE Aviation v Česku. Do vývoje a výroby motoru GE Catalyst hodlá americká korporace investovat čtyři sta milionů dolarů. Česko je přitom vývojovou a výrobní základnou s vládní prioritou. GE Aviation má s českou vládou investiční smlouvu, jejíž páteří je právě program GE Catalyst.V pražských Letňanech GE Aviation vyvíjí, vyrábí, servisuje a certifikuje turbovrtulové motory. Jde o jedinou centrálu svého druhu mimo USA. Na starosti má řadu leteckých motorů GE H a GE Catalyst.

Autor: Tomáš Kellner

Článek vznikl po web GE reports a byl redakčně doplněn o český kontext. Původní text v angličtině najdete zde: https://www.ge.com/reports/mad-props-ges-new-catalyst-turboprop-engine-turning-heads/


Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV