Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru ALV

Brněnský UNIS stoupá do nejvyšší světové ligy. Na křídle Ruslanu

28.05. 2019 | Aktuality

Untitled.jpg

Nová kapitola brněnského Unisu

Na křídle ukrajinského Ruslanu (Antonov AN-124) míří brněnský UNIS do jiné ligy a otevírá kapitolu vývoje řídicích systémů velkých leteckých motorů. Zapojení do modernizace motorů ukrajinského Ruslanu, jednoho z největších dopravních letounů na světě je novou kapitolou v působení brněnského podniku.

Ukrajinská zakázka otvírá cestu k novému segmentu na světovém trhu, dalším projektům na Ukrajině a technologickému pokroku firmy. Vývojáře z brněnského UNISU, který se zabývá dodávkami pro energetické celky a rafinerie přivedl do letecké branže pilotní průkaz majitele firmy Jiřího Kováře, který je nadšeným letcem. Svůj koníček uměl kapitalizovat a za patnáct let získat pro leteckou divizi domácí i světové renomé na poli dodávek řídicích systémů pro menší letecké motory. Řídicí systémy dodává UNIS pro letecké motory společnosti PBS Velká Bíteš a působí v dodavatelských řetězcích francouzského Safranu.

Modernizace letounu Ruslan 

 V projektu modernizace ukrajinského letounu Ruslan zajišťuje brněnský UNIS vývoj řídicího systému pro dvouproudový, tříhřídelový motor s označením D18-T série 3M se vzletovým výkonem 23430kgf a trvalým výkonem 7510kgf. Základní funkcí řídicího systému je zajistit optimální účinnost motoru. Řídí dávkování paliva a na základě provozních parametrů motoru nastavuje jeho bezpečný a optimální pracovní režim, což bude mít za následek snížení emisí a prodloužení životnosti horkých částí motoru až na 14 000 hodin. První kolík ve vývojové štafetě je předaný. Úvodní projekční fáze je dokonána a nyní se zkouší její výsledky. Testování demonstrátoru motorů, agregátu a řídicího systému, které právě probíhají stanoví finální úpravy pro vývoj prototypu systému řízení. Práce nad prototypem motoru se mají spustit ve druhé polovině letošního roku. Poté budou motory nasazeny na křídla letadla a musí obstát testování ve vzduchu. Teprve pak mohou tyto modernizované motory do sériové výroby. Letecký průmysl je totiž jedním z nejvíce regulovaných oborů, který podléhá tvrdým certifikačním procesům a zkoušky motoru trvají zpravidla několik let. 

Nad motorem pro modernizovaný Ruslan UNIS pracuje s kapitány ukrajinského leteckého průmyslu. Jedná se o společnosti Antonov, Ivčenko-Progress, státní konstrukční kancelář vyvíjející letecké motory, dále Motor Sič, výrobce leteckých motorů s více než stoletou historií a FED, ukrajinský výrobce agregátů pro letecký a kosmický průmysl. Pětistranné memorandum o spolupráci podepsali s Unisem v roce 2017 na jedné z největších světových přehlídek leteckého průmyslu Paris Airshow. Dohoda obsahovala základní požadavky a milníky na modernizaci motoru D18-T, agregátů a řídicího systémů. První setkání projektového týmu (tzv. Kick-off meeting) proběhlo loni v únoru. V ukrajinském Záporoží se tehdy stanovil plán pro realizaci a testování jednotlivých etap vývoje a zajištění zdrojů financování projektu.

Důvěra jako základ spolupráce

UNIS se propracoval k vývoji řídicího systému motorů pro Ruslan díky dobrému renomé a dlouholeté zkušenosti s ukrajinskými leteckými výrobci. Pilotním projektem byla spolupráce s ukrajinskou společností Ivčenko-Progress, která odstartovala roku 2007 zapojením do evropského projektu CESAR (projekt Iniciovala ALV ČR pro potřeby kategorie všeobecného letectví. Výzkumné a vývojové práce byly zaměřeny na vlastní proces vývoje letounu této kategorie s cílem snížit vývojové náklady a zkrátit čas potřebný k uvedení výrobku na trh). Spolupráce UNISU s ukrajinskými partnery pokračovala v evropském projektu ESPOSA, který měl pomoci vyvinout díly pro nové turbínové motory s výkonem do 1 MW. Dohodě o zapojení UNISU do projektu modernizace Ruslanu pak předcházelo dokončení vývoje řídicího systému pro motor AI-450S/S-2 na jehož vývoji a výrobě se podíleli Ivčenko-Progress a Motor Sič. Nyní má UNIS na Ukrajině rozpracovaných několik dalších projektů. S Ivčenko-Progress spolupracuje na projektech pro řízení turbovrtulových motorů do výkonu 1MW. Se společností Motor Sič jedná o vývoji řídicího systému pro vrtulníkové motory do výkonu 1MW. 

Kam má Ruslan namířeno? 

 Modernizace letounu Ruslan je mimo jiné odpovědí na zpřísněné požadavky, týkající se emisí, bezpečnosti a spolehlivosti v letecké dopravě. Delší životnost klíčových částí letadla také pozitivně ovlivňuje hospodárnosti jejich provozu. Po dokončení se modernizované letadlo Ruslan zařadí mezi přepravce vysoko objemových nákladů na velké vzdálenosti. Desítka států NATO včetně České republiky si kvůli nedostatku transportních kapacit řadu let pronajímá tyto transportní letouny v rámci takzvaného programu SALIS od ukrajinské společnosti Antonov Airlines. SALIS je Smlouva mezi Severoatlantickou alianci a ukrajinskou společností Antonov Airlines, která Alianci zajišťuje leteckou přepravu těžkého a rozměrného nákladu letouny AN-124 a AN-225. 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV