Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Svět ALV

České letecké špičky zabodovaly na Dubai Airshow

01.12. 2021 | Aktuality

Jednání se státním ministrem pro obranné záležitosti SAE.jpg

Top level meeting. Náměstkyně Tauberová jednala v Dubaji se státním ministrem pro obranné záležitosti SAE

Nové zakázky, smlouvy o obchodní spolupráci, propojení s emirátskou a světovou leteckou elitou a přes pět set jednání českých firem se zahraničními partnery v rámci české oficiální účasti na listopadové Dubai Airshow. To je stručná vizitka českého angažmá na největším leteckém veletrhu na Blízkém východě, Dubai Airshow 2021.

Sedmnáctý ročník letecké přehlídky Dubai Airshow, která se koná jednou za dva roky, se stal největší světovou leteckou událostí od vypuknutí koronavirové pandemie. Na letiště Dubai World Central přilákal 1200 vystavovatelů ze 148 zemí světa. Na akci se přišlo podívat přes 84 tisíc návštěvníků a ze zahraničí přicestovalo 316 civilních a vojenských delegací. Mezi dvaceti národními pavilony světových leteckých velmocí nechyběl český společný stánek organizovaný Ministerstvem průmyslu a obchodu. 

V dresu oficiálního účastníka do Dubaje přicestovalo devět českých firem, další se vypravily po své ose. A zabodovaly. Oficiální misi na akci vedla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro Evropskou unii a zahraniční obchod Martina Tauberová, která českým firmám otevřela dveře do vysokých pater světové i emirátské elity. Českou oficiální účast (ČOÚ) totiž doprovázela robustní kampaň na podporu obchodních zájmů firem, která výrazně vyčnívá z praxe oborových „oficiálek“. Důmyslný přístup k přípravě se osvědčil. České firmy absolvovaly s náměstkyní maraton jednání s vrcholovým vedením světových leteckých firem, jež si předem vytipovaly. „Z Dubaje jsme přivezli konkrétní výsledky a rozehráli řadu slibných příležitostí do budoucna. Se šéfy emirátského Calidusu a francouzského Safranu jsem mimo jiné dohodla tzv. sourcing dny v České republice. Jde o úzce profilované setkání domácích firem se zahraničními nákupčími, které je odrazovým můstkem pro získání nových zakázek,“ zhodnotila misi náměstkyně Tauberová, kterou v Dubaji doprovázeli také zástupci agentur CzechTrade a CzechInvest. Základnou pro orientaci na emirátském „hřišti“ byla česká ambasáda v Abú Dhabí. Velvyslanec Jiří Slavík doprovázel náměstkyni na všechna jednání po celou dobu návštěvy.

S prezidentem švédského koncernu SAAB náměstkyně diskutovala o průmyslové spolupráci s českými firmami a průnicích v programu předsednictví EU. Švédsko je totiž členem předsednického tria a od České republiky převezme v roce 2023 předsednickou štafetu v Radě EU. Zatímco švédský SAAB má vlastní stíhací letoun, česká letecká továrna AERO Vodochody AEROSPACE, která byla součástí české posádky v Dubaji, vyrábí vojenský cvičný letoun L-39NG. Česko tedy může švédské stroje vhodně doplnit nabídkou moderního výcvikového systému. A nejen to. Ve švédských leteckých programech vidí příležitost pro uplatnění také PBS Velká Bíteš, ryze český výrobce proudových motorů a pomocných energetických jednotek, která nechyběla na jednání se SAABem. „O vzájemné spolupráci a českých schopnostech ve vojenském letectví jsem hovořila také s ministrem pro obranné záležitosti Spojených arabských emirátů,“ upozornila Tauberová. Jednání se státním ministrem J.E. Mohamedem bid Ahmadem Al Bowardim výrazně přispělo k renomé České republiky jako letecké velmoci a posílilo šance na uplatnění české letecké produkce ve Spojených arabských emirátech i regionu. Vlakovou loď českého vojenského letectví, letoun L-39NG, reprezentoval na setkání s ministrem pro obranné záležitosti SAE Viktor Sotona, prezident AERO Vodochody AEROSPACE, který prvně v roli nového šéfa podniku vedl v Dubaji firemní zahraniční misi. Významným faktorem v rámci obchodování s leteckou produkcí, zejména v případě prodeje finálních letounů, je deklarovaná podpora domácí vládou.Mise náměstkyně ministra průmyslu a obchodu na Dubai Airshow a její intenzivní příprava s přesahem na firemní zájmy reflektuje požadavky odvětví, které vůči resortu pravidelně komunikujeme skrze pracovní skupinu pro letecký průmysl. Podpora zahraničního obchodu je pro letecký, kosmický i obranný průmysl klíčovou podmínkou prosperity i udržitelnosti,“ zdůraznil Josef Kašpar, prezident Asociace leteckých a kosmických výrobců ČR (ALV ČR), která byla součástí projektového týmu MPO, jenž byl pro přípravu oficiální účasti na Dubai Airshow vyčleněn pod přímým vedením náměstkyně. 

Vrcholový management emirátského obra EDGE Group, britského BAE Systems a německého Diehl Defence přivítala náměstkyně na business večeři s vybranými českými firmami, která také proběhla v v Dubaji. A tím výčet jednání rozhodně nekončí. České společnosti náměstkyně Tauberová propojila také s vedením amerických koncernů Honeywell a Collins Aerospace či tureckého Turkish Technic a dalšími. 

Česká stopa byla na Dubai Airshow vidět také na tzv. letecké stojánce, na které přistál český letoun L 410 NG z dílny kunovického výrobce Aircraft Industries. Na cestě z Kunovic do Dubaje zdolal 5200 kilometrů a proletěl vzdušnými prostory 9 zemí, aby se návštěvníkům a odborníkům představil po boku 160 letounů světových výrobců. Ostatně právě Aircraft Industries otevřela na Dubai Airshow novou kapitolu působení. Firma se pouští do vývoje plovákové verze letounu L 410 NG s označením SEAWADER, pro kterou získala v Dubaji prvního zákazníka. Jeden letoun dodá kunovický výrobce společnosti AIR TEC GLOBAL z Mauricia. Hodnota kontraktu dosáhne 10 milionů dolarů.Letoun L 410 NG SEAWADER bude schopen přistát na vodě i na souši. Plováky typu „amfibie“ budou totiž opatřeny zatahovacím kolovým podvozkem. „S letounem SEAWADER otevíráme novou kapitolu využití L 410 NG. Budeme prodávat v pro nás zcela novém segmentu trhu. Příležitosti se rýsují po celém světě,“ uvedl člen představenstva Aircraft Indsutries Timur Azerný. 

Posílit uplatnění českých letounů L 410 a L 410 NG na světovém trhu má také dohoda mezi AircraftIndustries a skupinou OMNIPOL, kterou firmy podepsaly na českém stánku v Dubaji za účasti náměstkyně Tauberové. Smlouva umožní OMNIPOLu prodávat „Čtyřistadesítky“ ve vybraných světových teritoriích. OMNIPOL přitom není v prodeji letounů žádným nováčkem. Historicky skupina zajišťuje prodeje letounů z produkce AERO Vodochody, včetně typu L-39 Albatros, který je dosud nejpoužívanějším vojenským cvičným letounem na světě. OMNIPOL je rovněž strategickým partnerem v programu L-39NG a od letošního roku také minoritním akcionářem největší české letecké továrny AERO Vodochody. 

V režii společnosti Charvát AXL, dalšího vystavovatele z české expozice, byla světová premiéra prototypu nového cvičného vojenského letounu B-350 emirátského výrobce Calidus. B-třistapadesátka totiž přistála na Dubai Airshow na podvozcích od Charvát AXL, které firma kompletně vyvinula a vyrobila v rámci uzavřené dvojice kontraktů přesahující 10 milionů dolarů. Emirátská zakázka vystřelila český podnik do výrazně vyšší ligy, neboť prozatím firma dodávala především pro letouny české a italské výroby. Letoun B-350 má přitom více českých prvků, určité části elektroniky dodává česká společnosti LPP. Na úspěch českých firem navázala na jednání se šéfem Calidusu náměstkyně Tauberová. Stávající spolupráci má posílit právě sourcing day Calidusu v Česku. 

Schopnost využít virtuální realitu v leteckém segmentu prezentovala na českém stánku společnost VRgineers, která patří mezi světové lídry v poskytování virtuálních a smíšených systémů pro pilotní výcvik nové generace. Zástupci firmy se zúčastnili řady jednání s náměstkyní Tauberovou a připomněli se na pozadí oficiální delegace stávajícím i novým zákazníkům. 

České firmy se v Dubaji dostaly také do hledáčku národních delegací, včetně Španělska a Iráku. Španělská delegace navštívila český stánek pod vedením generála Césara Gomeze a při této příležitosti byly mj. představeny letecké motory od společnosti PBS Velká Bíteš. Bítešská „PBSka“ v rámci české expozice reprezentovala elitní postavení České republiky v klubu sedmi zemí na světě, které jsou schopny vyvinout a vyrobit letecký motor. Na český stánek rovněž zavítala irácká delegace v čele s tamním ministrem obrany Jumou Inadem, který jednal s vedením skupiny OMNIPOL. Na Dubai Airshow přicestovala také česká armádní delegace v čele s náčelníkem Generálního štábu AČR, armádním generálem Alešem Opatou, a velitelem Vzdušných sil AČR, generálmajorem Petrem Mikulenkou. Agenturu pro mezivládní obrannou spolupráci MO ČR (AMOS) v Dubaji reprezentoval její ředitel Aleš Vytečka. Českou expozicí na Dubai Airshow je provedla osobně náměstkyně Tauberová. „Dubai Airshow je pro nás premiérou nového přístupu k podpoře odvětví v rámci zahraniční prezentace. Postupně takto chceme nastavit nový standard oficiálních účastí pro letectví i další sektory. Iniciovali jsme propojení institucionálních sil v rozsahu, který je pro přípravu ČOÚ bezprecedentní. Pro oslovení zahraničních partnerů jsme vytěžili všechny možné kanály a využili synergií spolupráce s více než deseti institucionálními partnery i médii,“ uzavřela Tauberová. 

ČESKÁ POSÁDKA NA DUBAI AIRSHOW

AERO Vodochody AEROSPACE, Aircraft Industries, Galaxy GRS, Charvát AXL, MESIT holding, OMNIPOL, PBS Velká Bíteš, UNIS a VRgineers – to je výčet společností, které se představily na společném stánku ČOÚ na Dubai Airshow. V oborovém členění se jedná o výrobce vojenských a civilních letounů, leteckých motorů, podvozků či padákových systémů a také poskytovatele supermoderních virtuálních technologií a simulátorů pro pilotní výcvik. Své obchodní týmy do Dubaje vypravili po vlastní ose také Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ), výrobce elektrických pohonných jednotek MGM COMPRO, dodavatelé komponent SEKO Aerospace a Jihostroj či Zlin Aircraft, výrobce sportovních víceúčelových letadel značky ZLIN. Široký záběr české expozice umožnil v Dubaji předvést komplexní schopnosti českého leteckého průmyslu a tím připomenout světu, že je Česká republika jednou z devíti zemí na světě, která umí na vlastním území vyvinout a vyrobit letadlo. Takto reprezentativní vzorek českých firem se přitom na ploše jednoho stánku sešel výjimečně, neboť jednotlivé segmenty mají odlišné obchodní zájmy. Dubai Airshow však svým zaměřením spojuje civilní i vojenskou rovinu leteckého průmyslu a v doprovodném programu se dotýká také kosmických aktivit, čímž láká celosvětovou leteckou komunitu napříč oborovým spektrem.


Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV