Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Svět ALV

České letouny L 410 mají rozhýbat regionální dopravu v Kazachstánu. Návrat na tamní trh má obrovský potenciál

24.07. 2020 | Aktuality

L 410 Kazachstán.jpg

Na regionálních linkách kazachstánského přepravce Zheltusy, který si loni pořídil dva letouny L 410, mají české stroje podpořit mimo jiné rozvoj populárního východokazašského letoviska - jezera Alakol.

Mimo nasazení „čtyřistadesítek“ na kazachstánské regionální spoje se nyní otvírají dveře pro další byznys. Akademie civilního letectví zvažují využití českých letounů pro školení pilotů. Obnova flotily místních regionálních dopravců a program výcviku pilotů představuje obrovský potenciál nejen pro letouny L 410 Turbolet, ale také pro modernizovanou verzi stroje s označením L 410NG.

Dodání tří letounů L 410 do Kazachstánu, které po delší době oživilo „obchodní spojení“ na česko-kazachstánské letecké lince, je slibným začátkem novodobé historie provozu „čtyřistadesítek“ na tamním trhu. „Velký zájem Kazachstánu o letadla typu L 410 způsobuje několik faktorů. Především jde o to, že v sovětském Kazachstánu byly letouny L 410 předchozích generací běžným typem letadla. Významný počet našich letadel byl provozován kazašským leteckým úřadem, proto je daný stroj pro místní odborníky dobře známý,“ vysvětluje Segej Martinov, obchodní ředitel pro Rusko kunovického výrobce Aircraft Industries. Letouny L 410 uvezou 19 pasažérů nebo 1,7 tun nákladu a jejich předností je to, že dokáží vzlétat a přistávat na krátkých a nezpevněných drahách. Mohou také fungovat v extrémních teplotách, které jsou typické pro drsné kontinentální klima Kazachstánu. 

Historicky známé české hornoplošníky L 410 nyní operují nejen na kazachstánských regionálních linkách, ale slouží také pro sanitární účely. Aby obslužnost tří dodaných strojů byla bezproblémová, se jejich budoucí piloti zaškolovali v Česku. Nyní se pro „čtyřistadesítky“ nabízí další angažmá právě v rámci školení pilotů. „V Kazachstánu uvažují o tom, že by se L 410 stal letounem pro závěrečné zkoušky pilotů v Akademii civilního letectví v Almaty,“ prozrazuje Martynov. 

Ambiciózní plán Kazachstánu nastartovat regionální dopravu je součástí státního programu Nurly zhol, který rovněž finančně zastřešil nákup „čtyřistadesítek“. Jedná se o program cílící na modernizaci dopravní infrastruktury země, obnovu regionální flotily letounů a podporu vnitrostátního cestovního ruchu. Program Nurly zhol, což v překladu znamená „Světlá cesta“, může navíc v Kazachstánu vydláždit startovací dráhu pro nástupce slavného Turboletu, kterým je modernizovaná verze letounu s označením L 410NG.    

Impuls pro dopravu v odlehlých regionech země

Na regionálních linkách kazachstánského přepravce Zheltusy, který si loni pořídil dva letouny L 410, mají české stroje podpořit mimo jiné rozvoj populárního východokazašského letoviska - jezera Alakol. Plavecká sezóna na jezeře, které je známo díky své léčivé radonové vodě, začíná v květnu. Letošní sezóna byla přitom zahájena za zpřísněných podmínek i přes koronavirovou pandemii. Vedení Almatské oblasti Kazachstánu koncem května oznámilo, že spustilo pravidelnou linku mezi městem Taldykoran a městem Ušaral, které je od jezera vzdálené 40 kilometrů. Dnes mezi těmito městy létají L 410 každý den. 

Taldykorgan je zhruba stotisícové město na jihovýchodu země, na jehož letišti má dopravce Zheltysu svou základnu. Aerolinky jsou ze sta procent vlastněny státem. K jejich hlavním aktivitám patří přeprava cestujících, zavazadel, nákladu a pošty, a to včetně dopravy do odlehlých lokalit. „Čtyřistadesítky“ využívá dopravce také pro zdravotnické účely. Nákup českých letounů pro Zheltysu byl zafinancován prostřednictvím uzavření leasingové smlouvy se společnosti DBK Leasing, k němuž došlo v rámci již zmíněného státního programu Nurly zhol. 

Dalším kazachstánským zákazníkem českého výrobce je společnost Zhezkazgan-Air, která novou "čtyřistadesítku" převzala loni v říjnu. Poté co letoun z Kunovic urazil přes 3500 kilometrů vzduchem, přistál na letišti Zhezkazgan, kde má kazachstánský dopravce základnu. Stejnojmenné město je jedním z největších hutnických center v zemi, také proto jeho název v překladu znamená „Místo, kde se těží měď“. Město Zhezkazgan leží v Karagandanské oblasti Kazachstánu, která má ostře kontinentální podnebí a extrémně vyprahlé klima. I v tak obtížných klimatických podmínkách plní L 410 své poslání, a to již dlouhou dobu. Současná společnost Zhezkazgan-Air je totiž nástupcem spojené letecké jednotky (DOAE), která začala provozovat letouny L 410 již v osmdesátých letech minulého století. 

Blízká budoucnost nabízí příležitosti pro obě strany

V Kazachstánu se stále provozuje vícero starších vrtulových letadel. Dosluhující Jakovlevy Jak-40 ze sovětské éry již začaly nahrazovat české stálice L 410. Obnova celé regionální flotily si však vyžádá mnohem větší nasazení nových turbovrtulových strojů, což je poptávka, kterou může kunovický výrobce Aircraft Industries s přehledem uspokojit. Zároveň výcvik vojenských pilotů mají dodnes na starosti letouny L-39, které byly dodány do Kazachstánu ještě v dobách Československa. Což může být další výzvou do nejbližší budoucnosti. 

Zdařilá obchodní transakce se stroji L 410, které byly nasazeny do provozu i v této napjaté době, naznačuje, že potenciál Kazachstánu jakožto slibného trhu pro český letecký průmysl rozhodně není vyčerpaný. Díky mnohaletým zkušenostem s provozováním L 410 Turbolet, státním garancím a rozsáhlému investičnímu programu této středoasijské země, která je co do rozlohy zhruba čtyřikrát větší než Francie, se také rýsují šance pro uplatnění letounu L 410NG. Ty se v kunovických dílnách Aircraft Industries začaly sériově vyrábět vloni. „Engéčka“ mají dvojnásobnou výdrž, větší maximální dolet, unesou také větší náklad a jsou celkově komfortnější. Pro zajištění spojení odlehlých oblastí s velkými městy Kazachstánu se tyto schopnosti, v kombinaci s konstrukční způsobilostí pro přistání na nezpevněných drahách za extrémních klimatických podmínkách, mohou dozajista hodit. 

Navíc má Kazachstán zájem také o projekt L 610NG, čtyřicetimístný letoun, který má navazovat na československý projekt L 610 z dílny tehdejšího Let Kunovice, jehož výrobní program převzala začátkem nového tisíciletí společnost Aircraft Industries. 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV