Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru ALV

Český letecký průmysl v době koronaviru

15.04. 2021 | Aktuality

L 410 ARMY.JPG

Je to právě rok, co svět ochromila koronavirová pandemie, která uzemnila leteckou dopravu a silně zasáhla světové výrobce. Koronakrizi navzdory české letecké továrny pokračovaly ve výrobě a zařadily se mezi odvětví, která poháněla domácí ekonomiku i v loňském turbulentním období.

Za relativní odolností českého leteckého průmyslu stojí dlouhodobé zakázky, náročné vývojové a výrobní cykly, schopnosti dodavatelského řetězce i stoletá tradice. Předávané zkušenosti zaměstnanců, silná komunita „srdcařů“ jsou totiž kvalitami, které nelze volně získat. Je možné se k nim jen a pouze dopracovat. Vysoký podíl vývoje a tvrdé certifikační procesy, kterým odvětví podléhá, si navíc nárokují neustálé ověřování provozních a výrobních schopností. Přerušení vývoje a zastavení produkce by tak pro letecké výrobce znamenalo zavřít brány podniků s velmi malou pravděpodobností na znovuobnovení provozu.

Předcházející dekáda kontinuálního růstu, kterou český letecký průmysl zaznamenal, také pak převládající dodávky pro všeobecné a regionální letectví, vojenské aplikace či bezpilotní systémy, které byly pandemií zasaženy méně nežli linková doprava, patří mezi další faktory, jež pomohly odvětví loňský rok ustát. Problémy globálních hráčů jako je Airbus a Boeing, kteří označují dopady koronavirové pandemie za historicky největší krizi odvětví, měly dominový dopad zejména na výrobce, dodávajících pro ně komponenty. Restart jejich obchodování je tak silně spojen s kondicí světových finalistů, jejichž zástupci hovoří o zhruba tříletém období návratu do normálu. Globální špička rovněž udává tempo mezinárodních kooperací, které jsou díky transferu know-how a technologií, významným prvkem růstu českého leteckého průmyslu. Zatím se ovšem útlum nedotkl již rozjetých projektů. Navázat na ně v delším časovém období by totiž bylo několikanásobně dražší a technologicky náročné. Proto lze spíše předpokládat jejich dokončení. Pokles by se tak měl dostavit spíše v oblasti nových projektů. Právě nejisté vyhlídky u nových zakázek jsou výzvou, které bude letos český letecký průmysl čelit.

Dlouhodobé zakázky udržely loni letecké továrny ve vzduchu a zřejmě řadu výrobců udrží od poklesu na existenční dno ještě letos, neplatí to ovšem plošně pro celé odvětví. V oborovém členění zůstává letos řada firem v ohrožení. Uzavřené hranice a omezení cestování, které znemožnily uskutečnit obchodní kampaně, jednání se zákazníky, předváděcí lety a další kroky, jež si uzavření obchodu v letectví žádá, způsobily u některých výrobců propad nových objednávek až na nulu. Pro firmy, které nemají silné finanční zázemí z předchozích let, to může znamenat nepřekonatelné potíže. Ztráta vývojových týmů a zaměstnanců by mohla vést k následnému zániku zejména malých a středních společností, ať už se jedná o výrobce malých sportovních letounů či producenty dílů. Klíčovým faktorem pro přežití domácího dodavatelského řetězce jako celku je tak kondice českých finalistů a udržení provozu v leteckých podnicích v Kunovicích, pražských Letňanech, Odolene Vodě, Velké Bíteši či Otrokovicích.

Předkrizové statistiky uvádějí, že český letecký průmysl reprezentuje více než 120 firem, které zaměstnávají přes 20 000 lidí. Zdali se podaří zachovat tato čísla i nadále, ukáže až letošní rok. Zatím je jasné, že koronavirová pandemie oborem otřásla, nikoli však v základech. Chuť rychle a bezpečně se dopravovat na vzdálená místa v lidech rozhodně zůstane, přitom je zřejmé, že posílí role regionální dopravy. Tím se rýsuji příležitosti, díky kterým by mohl český letecký průmysl vyjít z krize jako ještě silnější odvětví.

Více o tom jak vidí uplynulý rok 2020 ředitelé vybraných leteckých firem, které jsou členy Asociace leteckých a kosmických výrobců ČR (ALV ČR) čtěte v dubnovém vydání magazínu Letectví a kosmonautika a na stránkách Newsroomu leteckých výrobců www.aerospaceinczech.com. ALV ČR je nejstarší oborovou asociací, která letos oslaví 25 let existence. Během pandemie se stala hlasem odvětví pro jednání o podpoře s veřejnou sférou a důsledně monitorovala aktuální stav a vývoj v leteckých podnicích. 
 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV