Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru ALV

CSAT loni skórovalo ve světě údržby podvozků

13.01. 2022 | Aktuality

CSAT_Landing Gear.jpg

Kompletní generální oprava podvozku trvá 32 dní

Společnost Czech Airlines Technics (CSAT) loni provedla generální opravy 33 sad letadlových podvozků. V meziročním srovnání jde o nárůst o pět sad a zároveň nejvyšší počet oprav v tomto segmentu za posledních pět let. Koronakrizi navzdory si podnik získal nové zákazníky a zmodernizoval opravárenské zázemí.

Czech Airlines Technics, která spadá do skupiny Letiště Praha a specializuje se na údržbu letadlové techniky, se loni postarala o kompletní generální opravy podvozků letadel typu Boeing 737NG jak dlouholetých partnerů, tak i nových klientů. Mezi nové zákazníky přibyly polské, americké, či ukrajinské aerolinky. „I přes obtížné získávání zakázek a potvrzení pevných termínů slotů ze stran zákazníků, zejména v posledních dvou letech, se nám v roce 2021 podařilo dokončit 33 kompletních sad podvozků, což je více než v předchozích letech. Kromě toho jsme provedli i nemalý počet dalších oprav, výměn jednotlivých komponentů a galvanických prací,“ hodnotí výkon týmu Údržby podvozků Pavel Haleš, předseda představenstva Czech Airlines Technics.

Generální oprava podvozku je totiž na hony vzdálená představám o výměně kol u auta, neboť podléhá striktním bezpečnostním předpisům pro leteckou dopravu a nemůže ji dělat jen tak někdo – firma musí mít příslušná oprávnění (což CSAT má jak od evropské agentury EASA, tak od amerického FAA). Podvozky mají předepsaný tzv. resurs, tedy dobu mezi opravami, po jehož dosažení musí projít generálkou. Resurs je buď počet letadlových cyklů, tedy vzletů a přistání, anebo doba od předchozí generální opravy. Samotná oprava pak znamená odstavit letadlo z provozu, zvednout na hevery, odpojit řadu systémů a snímačů, včetně hydrauliky a demontovat všechny tři podvozkové nohy. Podvozek je poté rozebrán do posledního šroubku, demontované díly zbaveny povrchové ochrany a důkladně zkontrolovány. Po odstranění nalezených poškození či koroze se obnovuje povrchová ochrana a následuje osazení nových ložiskových pouzder a složení dokončených dílů do podvozkové sady. Takto napsáno by se to zdálo jednoduché, ale jen celková kompletace podvozku zabere zhruba tři dny; a součástí generální opravy je také inspekce a oprava hydraulických agregátů a elektroinstalace. Podtrženo a sečteno – celou generální opravu umí CSAT za průměrně 32 dní.

Generálním opravám podvozků pro letadla Boeing 737 a B737NG se v Czech Airlines Technics věnují přes dvacet let. Firma navíc disponuje šesti kompletními náhradními sadami podvozků, které jsou konfigurovány pro všechna letadla typu B737NG nové generace, a nabízí tak svým zákazníkům jejich pronájem po dobu generální opravy, anebo tzv. exchange, což je výměna náhradního podvozku CSAT se sadou zákazníka. To je bezesporu velká konkurenční výhoda, neboť zákazníkovo letadlo nejenže nemusí být odstaveno z provozu po celou dobu generálky, ale ani není třeba shánět náhradní sady u subdodavatelů a složitě organizovat jejich přepravu. 

Díky splnění plánu v předchozích sezónách a nasmlouvání nových zakázek do dalších let, CSAT investovalo do vybavení a modernizace celého provozu údržby letadlových podvozků včetně galvanovny a lakovny, což umožňuje výrazně zvýšit kapacitu podvozkárny.

ZÁKAZNICKÉ PORTFOLIO 

V segmentu generálních oprav podvozků patří mezi dlouholeté zákazníky Czech Airlines Technics nizozemské aerolinky KLM Royal Dutch Airlines, Transavia Airlines, francouzský dopravce Transavia France, italský Neos, skupina TUIfly, ruský Atran, slovenský Air Explore či české Smartwings. Loni do zákaznického portfolia generálních oprav podvozků přibyly polské aerolinky LOT Polish Airlines, rumunský Tarom, nizozemské Corendon Dutch Airlines, ukrajinské Ukraine International Airlines, švýcarský AMAC Aerospace, ale také leasingové společnosti – američtí Word Start Aviation, Aviation Capital Group a Horizon Aviation Group z Británie. 

Opravami podvozků však údržbářské portfolio CSAT zdaleka nekončí. Firma se především zaměřuje na opravy a údržbu letadel od traťové údržby (Line Maintenance) až do úrovně těžké údržby (Base Maintenance), dále na údržbu letadlových celků (Components Maintenance) a podporu provozovatelů (CAMO). V roce 2018 rovněž společnost vstoupila na trh s prodejem spotřebního materiálu (náhradních dílů na letadla) a následně spustila pro své zákazníky E-Commerce portál e-CSAT.com. Do portfolia služeb, které CSAT poskytuje, patří i další práce nad rámec běžné údržby, například realizace různých modifikací a servisních bulletinů, strukturálních oprav, výměny motorů, opravy kompozitových dílů a již zmíněných letadlových podvozků a dalších komponentů. Za zmínku rovněž stojí modifikace Split Scimitar Winglets na letounech Boeing 737NG, kterou CSAT provedla jako první v kontinentální Evropě, a Sharklets na letounech Airbus A320. Společnost má také zkušenosti s instalací satelitní antény, palubního Wi-Fi systému a modifikace kabiny „Spaceflex“.

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV