Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Svět ALV

CSAT získává náskok před konkurencí. Údržbu nově nabízí v kombinaci s parkováním letadel

29.10. 2020 | Aktuálně

CSAT_Base_Maintenance.5f7c785d3795a.png

Ilustrační foto. Zdroj: Czech Airlines Technics

Současná situace kolem koronavirové pandemie se pro letecký průmysl na celém světě zvrhla ve fatální krizi. A tak je třeba hledat řešení, která ji pomohou překonat. Opravárenská a údržbová společnost Czech Airlines Technics spojila síly se slovenským partnerem FlyTec Aviation Servises a nově zajišťuje zázemí pro odstavení letadel, včetně komplexního systému jejich údržby.

A to hned na několika mezinárodních letištích v České republice a na Slovensku. Jde přitom o služby, které v důsledku omezení letového provozu zajímají leasingové společnosti, dopravce, ale i výrobce letadel. „Z důvodu velké poptávky na trhu jsme se rozhodli naše služby rozšířit a ve spolupráci s FlyTec Aviation Services nabízíme zákazníkům kompletní servis údržby a nově i parkování letadel na několika letištích. Díky vzájemným synergiím a zkušenostem jim můžeme zároveň poskytnout technickou podporu, služby údržby, asistenci při lakování letadel a další služby specializovaných oddělení,“ uvedl při představení novinky Pavel Haleš, předseda představenstva CSAT.

Je tak jasné, že kombinace balíčku služeb parkování letadel s poskytováním prvotřídního komplexního servisu představuje nyní pro firmu nezanedbatelnou výhodu před konkurencí. Díky vzájemné spolupráci a zkušenostem navíc mohou obě společnosti oslovit další potenciální zákazníky.

Obě společnosti navíc těží z polohy českých a slovenských letišť na světové mapě, která je ideální volbou jak pro evropské, tak mimoevropské provozovatele. Dlouhodobé i krátkodobé parkování letadel umí nyní česko-slovenský tandem nabídnout na letišti Václava Havla v Praze, kde má centrálu a technické zázemí hangárů Czech Airlines Technics, ve hře jsou také česká letiště v Brně, Ostravě či Karlových Varech, na Slovensku je k dispozici letiště v Košicích. Pokud dojde ke kapacitnímu přetížení volných parkovacích stání, bude CSAT jednat o rozšíření služeb i na další letiště. 

Skrze spojení svých schopností v údržbovém segmentu a zajištění parkování letadel se tak CSAT otvírá možnost udržet opravárenský byznys v turbulentní době. Firma rozšířením nabídky dává najevo, že umí v krizi vidět příležitost. CSAT totiž reprezentuje klíčového domácího hráče v segmentu, který v oborovém členění patří do nejvíce zasažených oblastí leteckého průmyslu. V kontextu protiepidemických opatření byla údržba letadel na ráně hned po uzemnění strojů v důsledku uzavření hranic na jaře letošního roku. Omezení letového provozu znamenalo okamžitý propad příjmu z tzv. traťové údržby na nulu. „Následná opatření se promítla i do dalších oblastí leteckých oprav. Zákazníci nemohli letadlo dopravit do ČR, opravené stroje nebylo možné předat. Kritická byla také nepřítomnost zákazníka během těžké údržby letadel,“ vysvětluje Zbyněk Hruška, výkonný ředitel Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR), jíž je CSAT členem. 

Díky komplexní nabídce mohou nyní zákazníci souběžně vyřešit problém jak s parkováním uzemněných letadel, tak s jejich údržbou. Během odstavení letadel lze díky technologickým kompetencím CSAT a slovenského partnera provádět technické kontroly včetně kontroly podvozku, různé modifikace, výměny náhradních dílů a další související činnosti. Následně mohou týmy odborníků CSAT poskytnout veškerou technickou podporu v segmentu těžké údržby, generálních oprav či oprav leteckých dílů. Vysoce kvalifikovaní mechanici a inženýři budou působit nejen v Praze, ale také na dalších letištích, kde mohou na letadlech provádět stanovené údržbové práce. „V případě zájmu o provedení těžké údržby úzkotrupých letadlech typu Boeing 737, Airbus A430 Family či ATR 42/72 bude tento servis proveden přímo v hangáru v areálu pražského letiště, kde mohou zákazníci využít zároveň i dalšího technického zázemí,“ vysvětlil za CSAT Pavel Haleš, předseda představenstva firmy.

PROFIL CZECH AIRLINES TECHNICS

Czech Airlines Technics je dceřinou společností skupiny Letiště Praha. Zaměřuje se zejména na opravy a údržbu letadel a letecké techniky na úrovni těžké údržby (Base Maintenance), traťové údržby (Line Maintenance), údržby letadlových celků (Components Maintenance), podpory provozovatelů (Engineering) a údržby letadlových podvozků (Landing Gear Maintenance). V roce 2018 společnost vstoupila také na trh s prodejem spotřebního materiálů, např. náhradních dílů na letadla, a následně pro své zákazníky spustila E-Commerce portál e-CSAT.com. Nad rámec běžné údržby patří do portfolia poskytovaných služeb CSAT například realizace různých modifikací a servisních bulletinů, strukturálních oprav, výměn motorů, výměn a oprav letadlových podvozků a jiných letadlových komponentů. Za zmínku rovněž stojí modifikace Split Scimitar Winglets na letounech Boeing 737NG, kterou CSAT provedla jako první v kontinentální Evropě, a Sharklets na letounech Airbus A320. Společnost má také zkušenosti s instalací satelitní antény, palubního Wi-Fi systému a modifikace kabiny „Spaceflex“. 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV