Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru ALV

Czech Airlines Technics bere krizi jako příležitost a rozšiřuje portfolio údržbových služeb. Navíc nabízí i parkování letadel

17.02. 2021 | Aktuálně

Pavel Hales_CSAT.jpg

Pavel Haleš, předseda představenstva Czech Airlines Technics. Foto: CSAT.

BILANČNÍ KOMENTÁŘ PAVLA HALEŠE | Rok 2020 byl jedním z nejobtížnějších v celé historii společnosti, která na Letišti Václava Havla Praha zajišťuje údržbu letadel a letadlové techniky již více než 90 let. Na náš obor, stejně jako na celé letectví a cestovní ruch, měla bezprecedentní dopady pandemie onemocnění COVID-19.

Nečekaná krize se dotkla našich osobních životů i podnikání. Museli jsme se tak vypořádat s velkými změnami, s nejistotou na straně leteckých společností, se zrušením nebo odložením některých zakázek ve všech našich divizích a na tyto dopady jsme museli okamžitě reagovat přijetím relevantních opatření. Ze všeho nejvíce se pokles leteckého povozu projevil u traťové údržby, která je úzce spojena s leteckým provozem na pražském letišti. Minimální dopady pandemie jsme naopak zaznamenali v divizi údržby letadlových podvozků. I přes všechny tyto výzvy jsme se rozhodli firmu dočasně neuzavřít, ani jinak zásadně neomezit provoz, ale naopak jsme se zaměřili na další zvýšení bezpečnosti našich zaměstnanců a zákazníků na jednotlivých pracovištích, pokračovali v zahájených procesních změnách a v našich rozvojových projektech, a i nadále zákazníkům garantovali služby na nejvyšší možné úrovni, včetně nově nastavené vzdálené komunikace. 

Za poslední rok jsme navzdory této neočekávané situaci dosáhli i celé řady úspěchů. Realizovali jsme dlouhodobě plánovanou investici do kompletní rekonstrukce galvanovny, kterou používáme pro údržbu jednotlivých dílů letadlových podvozků. Zároveň jsme v této divizi realizovali investice do další náhradní podvozkové sady na Boeing 737NG, nové hydraulické zkušebny a lakovacího a sušícího boxu s cílem navýšit nabízenou kapacitu a zvýšit efektivitu procesů údržby letadlových podvozků. Rozšířili jsme také naše portfolio u traťové údržby o další typ letadla Boeing 787 Dreamliner, který využívá stále více dopravců, což nám dává do budoucna další konkurenční výhodu. Podařilo se nám také uzavřít smlouvy s novými zákazníky a zajistit tak dodatečné zakázky v naší hlavní divizi těžké údržby. Prodloužili jsme rovněž spolupráci s leteckou společností Finnair, která bude využívat naše služby minimálně do roku 2023. Vlivem poklesu leteckého provozu jsme se rozhodli zákazníkům z řad dopravců, výrobců i leasingových společností nabízet novou službu krátkodobého a dlouhodobého parkování letadel, nejen na letišti v Praze, ale i na jiných letištích v České republice a na Slovensku. Je to zajímavý segment, který ideálně zapadá do naší struktury a navazuje na současnou komplexní nabídku služeb. V následujícím roce dokončíme nezbytné kroky pro získání oprávnění Part-CAMO a budeme připravovat podmínky i pro získání oprávnění Part 147 týkající se výcviku a školení zaměstnanců. 

I přes to, že na celý obor letectví, stejně jako na naše podnikání, měla pandemie a pokles leteckého provozu dopady, dokázali jsme v první řadě zajistit bezpečné prostředí pro naše zaměstnance, ale také aktivně získávat nové zákazníky. Aktuální situaci vnímáme zejména jako příležitost pro dokončení připravovaných změn vedoucích k větší efektivitě procesů, digitalizaci a celkové flexibilitě odpovídající budoucímu vývoji v leteckém odvětví. V roce 2021 budeme i nadále stabilním partnerem pro naše zákazníky s komplexní nabídkou poskytovaných služeb reflektující aktuální potřeby trhu.   
 
Autor je předsedou představenstva společnosti Czech Airlines Technics

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV