Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata:

Export.cz: Drony nad Amerikou. Představí se i Češi

17.05. 2019 | Analýza

shutterstock_636131741_dron-USA.jpg

Ilustrační foto: Shutterstock | převzato z www.export.cz

Výkonnější baterie, dokonalejší palubní senzory, schopnost dostat se na obtížně přístupná místa – díky tomu všemu slibují drony již v dohledné době zásadní přínosy v oblasti posílení bezpečnosti, zjednodušení logistiky, přesnějšího zemědělství či lepší správy infrastruktury. Jedním z nejlukrativnějších trhů pro drony budou bezesporu Spojené státy americké, kde i pro české firmy vzniknou zajímavé příležitosti.

České technologie se letos představí na prestižním veletrhu pro drony v Las Vegas. (Více informací na konci tohoto článku.)

Nástup dronů bývá v médiích nejčastěji spojován s futuristickými vizemi bezpilotních aerotaxi. Ve skutečnosti jsou tyto služby ještě velmi vzdálené realitě, a to z technických, bezpečnostních, ale též legislativních důvodů. Je však řada méně viditelných sektorů, kde již nástup dronů probíhá poměrně razantně.

Podobně jako internet i dron (Unmanned Aerial Vehicle – UAV) má své kořeny v americkém armádním výzkumu a dodnes patří vojenské nasazení mezi jedno z prioritních a též nejviditelnějších užití této technologie. Nicméně za poslední dvě dekády se drony začínají prosazovat i v civilním a komerčním životě. V uplynulých pěti letech nabral tento nástup ještě vyšší obrátky a postupně tak vzniká zajímavý trh, který se nevyplácí ignorovat.
Diana. Bezpilotní cvičný terč (UAV) španělského výrobce Inta poháněný motorem PBS TJ100 z Velké Bíteše.

Šanci cítí stovky firem

Na americkém nebi již dnes létá přes 1,4 milionu registrovaných dronů – každý stroj o hmotnosti nad 250 gramů / 0,5 libry se dnes již musí zapsat u Federal Aviation Administration. Počet vydaných „pilotních licencí“ pro komerční operátory dronů přesáhl 115 tisíc. Proto není žádným překvapením, že dnes ve Spojených státech tento obor zaujal více než 300 firem – od velkých hráčů v letectví, jako je General Electric, přes logistické firmy typu Amazon či přepravní jako Uber, až po startupy v Silicon Valley. V rozmezí let 2012–2017 trh s drony a službami ve Státech vzrostl ze 40 milionů dolarů na 1 miliardu dolarů. Analytická firma McKinsey očekává, že v roce 2026 by drony v USA mohly generovat trh o velikosti 46 miliard dolarů.

Zpráva Association for Unmanned Vehicle Systems International identifikuje nejčastější obory, kde jsou v současnosti drony v USA používány. Přeprava osob nebo doručování zboží zde zatím nefigurují – drony jsou dnes nejčastěji využívány pro letecké snímkování a mapování, bezpečnostní monitoring či asistence záchranným systémům při přírodních katastrofách. Průměrná nosnost civilních dronů dosahuje 5 kg, což postačuje na základní set senzorů či kamer. Průměrná cena komerčně využitelného dronu postupně roste s tím, jak umožňuje integraci více senzorů a v roce 2019 poprvé přesáhla úrovně 2000 dolarů. Téměř 50 % civilních dronů vydrží ve vzduchu méně než 60 minut – což souvisí s faktem, že téměř 65 % dronů je poháněno elektřinou s omezenou kapacitou baterie. V současnosti méně než 10 % civilních dronů má integrovány systémy, které by umožnily plně autonomní lety.

Při bližším pohledu se ukazuje, že trh s drony se již začíná poměrně fragmentovat podle konkrétního účelu stroje – například drony pro užití v zemědělství jsou spíše menší, pomalejší, zato s delší výdrží a schopností udržet se ve vzduchu i při silném větru. Naopak drony používané hasiči či policií jsou zpravidla větší (přes 50 cm), rychlejší a s větší nosností, i když na úkor doby letu. Vojenské nasazení dodnes patří mezi jedno z prioritních a nejviditelnějších využití technologie dronů. 

Čekání na legislativu

Rozvoj světa dronů přitom podporuje stále výkonnější hardware. Podobně jako v případě jiných disruptních technologií zatím i v USA zaostává legislativa za technickými schopnostmi, ale také zde se po řadě pilotních projektů otevírá odborná diskuze o dalším vývoji. Administrativa i byznys se shodují v tom, že plné využití dronů do budoucna umožní pouze takový regulatorní rámec, který dovolí autonomní lety bez nutnosti vizuálního kontaktu „pilota“ (Beyond Line of Sight). K tomu je samozřejmě třeba dopracovat velké množství důležitých střípků do mozaiky – od jednoznačné identifikace každého dronu (tzv. Remote ID) přes ochranu osobních údajů po fyzickou bezpečnost, především nad zalidněnými plochami, nastavení optimálních letových výšek či vytvoření infrastruktury pro bezpečnost letového provozu dronů.

V USA je přitom třeba počítat s tím, že řada pravomocí v této oblasti je sdílená mezi federálními úřady, vládami jednotlivých států, ale též municipalitami. Začíná však být patrné uvědomění, že drony budou Next Big Thing, na kterou je třeba se připravit a vytvořit rozumný kompromis mezi bezpečností a účelností, který podpoří další rozvoj inovací.

Nástup umělé inteligence

Plný potenciál dronů bude patrný, až postoupí možnosti jejich integrace s jinými smart technologiemi a pak zejména automatizace ve smyslu autonomních operací za využití umělé inteligence a současného rozvoje kapacit na zpracování velkého množství vizuálních či jiných dat. V oblasti hardwaru dronů panuje v USA velký tlak a je zřejmý i určitý technologický náskok čínských výrobců. Shoda je však nad tím, že do budoucna vznikne nejvíce příležitostí v oblasti senzorů, a především softwaru i souvisejících služeb – počínaje programy pro autonomní lety na bázi strojového učení, přes integraci dronů do ekosystému firem, po sběr a analýzu dat, které budou drony generovat ze svých senzorů.

I u dronů totiž bude platit, že data jsou surovinou 21. století – drony umožní efektivněji a rychleji získávat nové informace a senzorické údaje. Tím to však nekončí, skutečný game-changer přichází v následující fázi – tím nejcennějším a nejziskovějším bude jejich následná analýza a zpracování, především v sektorech jako zemědělství, stavebnictví, pojišťovnictví, těžební průmysl, bezpečnost a správa infrastruktury.

Prezentace českých firem 

Příležitosti pro české firmy, které zajímá trh s drony v USA, prověří i projekt ekonomické diplomacie, připravený Generálním konzulátem ČR v Los Angeles a pobočkou CzechInvestu v San Francisku. Záměrem projektu je představit české UAV technologie na veletrhu Commercial UAV Americas v Las Vegas ve dnech 28. – 30. října 2019, na který naváže menší roadshow v Kalifornii. Účastníci budou mít příležitost nejenom se představit na jednom z největších odborných veletrhů pro drony v USA, ale také na sérii mítinků v Las Vegas i San Diegu potkat potenciální partnery a seznámit se blíže s ekosystémem dronů ve Spojených státech.

Autor: Marino Radačič, ekonomický diplomat, Generální konzulát ČR v Los Angeles

Článek vznikl pro web Moderní ekonomická diplomacie MZV ČR www.export.cz. Jeho plné znění publikujeme s vědomím redakce. 




Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV