Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně

Honda chce ovládnout vzduch ve městech. Na vývoji prvního “aero taxi” automobilky se podílí Jihostroj

27.04. 2022 | Aktuality

honda-evtol-hybrid.jpg

Honda se již vznesla do oblak na křídlech svého bizjetu. Nyní se chce s Honda eVTOL odlepit od země také v městské dopravě

Japonská Honda šlápla na plyn v oblasti městské letecké dopravy. Vývoj bezpilotního letadla typu eVTOL oznámila čtvrtá největší automobilka na světě na podzim loňského roku. Řešení palivového systému pro APU svěřila jihočeskému Jihostroji. Pro velešínského dodavatele leteckých komponent se jedná o premiéru v segmentu městské letecké mobility.

Dodávky pro Hondu dláždí Jihostroji cestu k jedné z nejperspektivnějších oblastí leteckého průmyslu. „Přeprava osob a nákladů vzduchem bude hrát v městské i meziměstské dopravě prim. Honda je náš nový zákazník, se kterým vstupujeme na trh s obrovským potenciálem. Poprvé dodáváme pro letadlo se svislým vzletem a přistáním a s hybridním pohonem, neboli eVTOL, který bude ovládat umělá inteligence, říká Hynek Walner, vedoucí úseku perspektiv a marketingu Jihostroj a.s.

Přesunout městskou dopravu do vzduchu sice znamená překonat řadu technických, infrastrukturních i legislativních překážek, ale není pochyb o tom, že jde o celosvětový dopravní trend budoucnosti, který odlehčí silniční dopravu a pomůže snížit emisní zátěž ve městech. Do oblasti vývoje městské letecké mobility zvané též Urban Air Mobility (UAM) v posledních letech investují v podstatě všichni globální letečtí hráči, včetně takových společností jako je Boeing, Airbus, Embraer či NASA. A ani Česko nezůstalo na chvostu. Výzkumný a zkušební letecký ústav z pražských Letňan vyvíjí autonomní létající prostředek pro přepravu 4 osob nebo 400 kilogramů nákladu. Odlepit se od země a udržet si konkurenceschopnost v městském i meziměstském provozu chtějí také automobilky. Kromě Hondy ohlásily vstup do segmentu Toyota či Hyundai. Ostatně podle statistiky OSN se v roce 2050 do měst přesune téměř 70 % světové populace, což zásadaním způsobem ovlivní dopravu, která by v současném pozemním pojetí zkolabovala.
 
Pro své „aero taxi“ zvolila Honda technologii eVTOL s hybridním pohonem. První létající prototyp hodlá firma dokončit do roku 2025 a poté bude rozhodovat o jeho uvedení na trh. To by v případě úspěšných zkoušek mohlo nastat v roce 2030. „Pro Honda eVTOL jsme prozatím vyvinuli a vyrobili prototypy palivového systému pro pozemní zkoušky. Počítáme, že se budeme podílet na všech rozvržených etapách programu,“ upřesnil Hynek Walner. Palivový systém z Jihostroje dodává palivo pro plynovou turbínu, která pohání elektrický generátor. Zjednodušeně řečeno jde o jeden ze dvou zdrojů energie v koncepci hybridního pohonu: generátor dodává energii v těch režimech letu, kdy by zvýšený odběr elektromotorů příliš vyčerpal baterie. A to je klíčem pro zvýšení doletu. Čistě elektrickou pohonnou jednotku by omezovala výdrž lithium-iontových baterií, které by bylo nutné častěji dobíjet, což by neumožnilo létat na delší vzdálenosti. Hybridní pohon ale Hondě eVTOL umožní dolet až 400 kilometrů. Z průzkumu trhu totiž podle Hondy jednoznačně vyplynulo, že perspektiva využití takového letadla leží nejen ve městech, ale také v oblasti meziměstské dopravy. 

Letadla eVTOL s hybridním pohonem jsou přitom podle odborníků ideálními kandidáty pro začlenění do městské infrastruktury 21. století. Dokáží totiž startovat kolmo jako vrtulníky, což umožňuje snadněji začlenit vzletové plochy do městské zástavby. Oproti helikoptérám ale přinášejí větší letovou úspornost, vyšší rychlost a také bezpečnost. Mimoto jsou téměř bezhlučná a mnohem jednodušeji je lze pohánět elektromotory. Převahu mají i proti konceptům létajících aut, neboť zachovávají výhody letounu. 

Souběžně s vývojem letadla chce Honda přispět ke tvorbě „ekosystému mobility“, který by řešil výzvy spojené se vstupem na trh. Jde například o integraci vzdušné a pozemní mobility, infrastrukturní řešení vzletových ploch, rezervační systémy či koordinaci s řízením letového provozu. Současně Honda mimo jiné vyvíjí aplikaci pro plánování cest, která propojí její portfolio v pozemní a vzdušné dopravě. „Apka“ by měla fungovat jako platformy pro sdílení jízd. Přeprava by začala tím, že cestující odjede osobním automobilem z domova na vzletovou plochu Honda eVTOL a odtud přeletí mezi městy, přičemž na všech úsecích trasy využije prostředky značky Honda. Jak si člověk několika kliknutími snadno naplánuje celou trasu již firma ztvárnila ve videu. 

TRNITÁ CESTA 

Ačkoliv je městská letecká mobilita základním kamenem strategických plánů světových velmocí, jde o odvětví, které stojí teprve na počátku. Tedy na straně jedné skýtá mnoho příležitostí, a na straně druhé řadu výzev, které je pro praktické využití nutno zdolat. Zatímco vývojové týmy po celém světě řeší optimální letové vlastnosti a testují konstrukční schopnosti létajících prostředků pro městskou přepravu, pro jejich uvedení na trh je zásadní nastavení legislativního rámce, jímž se budou řídit, a vybudování odpovídající infrastruktury. Letecký průmysl je jedním z nejvíce dozorovaných a regulovaných odvětví, neboť jde především o bezpečnost a životy lidí. Pravidla provozu a technické parametry pro certifikaci bezpilotních prostředků pro osobní přepravu jsou proto předmětem rušné debaty odborníků a státních autorit. Souběžně se řeší parametry ekonomické dostupnosti a udržitelnosti, propojení s dalšími druhy mobility a v neposlední řadě důvěryhodnost a přijetí veřejností. V tomto případě je totiž „společenský certifikát“ neméně významný než ten technický. V praxi totiž městská letecká mobilita znamená přelomovou futurizaci dopravy a její infrastruktury, jakou jsme si ještě v nedávné době nedokázali ani představit. Nicméně z byznysového hlediska je pro vývojáře, výrobce i dodavatelé komponent získání kompetencí v tomto segmentu klíčové pro udržení konkurenceschopnosti na světových trzích. 

HONDA V OBLACÍCH

V leteckém průmyslu má japonská značka před ostatními automobilkami slušný náskok, protože v letectví není rozhodně nováčkem. Již před více než pětatřiceti lety začala firma sondovat možnosti vstupu do letecké branže a do oblak se Honda vznesla na křídlech svého bizjetu. Do oboru pronikla na americké půdě a nyní je Honda Aircraft Company se sídlem v Severní Karolíně etablovaným výrobcem tryskových letadel pro sedm pasažérů, které létají pod značkou HondaJet. 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV