Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Svět ALV

Honeywell získal rekordní zakázku na výměnu APU. Práci přinese i strojařům z Olomouce

29.01. 2021 | Aktuality

MRO_Shop-Phoenix-Sky_Harbor_201_preview.jpg

Oboustranný most. Díly pro pomocnou energetickou jednotku Honeywell APU 131-9A proudí z Olomouce do americké Arizony. Do Olomouce z Arizony pak přistávají dílce na generální opravy. Foto credit: Honeywell Aerospace

Honeywell získal obří zakázku na výměnu a modernizaci pomocných energetických jednotek (APU) od leteckého přepravce Sichuan Airlines. Flotilu jeho Airbusu A320 bude na základě pětiletého kontraktu startovat pomocná energetická jednotka Honeywell APU 131-9A, na jejíž výrobě i údržbě se podílí závod Honeywellu poblíž Olomouce.

Americký Honeywell dodá pomocné energetické jednotky pro 93 nových letounů typu A 320, které čínský letecký přepravce bude postupně přebírat od Airbusu v letech 2021 až 2025. Zároveň se Honeywell postará o výměnu APU ve stávající flotile letounů řady Airbus A320. Těch má Sichuan Airlines 141. Pro Honeywell se jedná o historicky největší zakázku v kategorii dodávek APU, uvedla korporace v tiskové zprávě. „Spolupráce se Sichuan Airlines je pro nás radostnou událostí, která představuje významný milník v posílení spolupráce s leteckými společnostmi v Číně,“ potvrdil Steven Lien, prezident Honeywell Aerospace Asia Pacific.  

V Česku má Honeywell největší výrobní závod v Evropě, který se specializuje právě na produkci komponentů pro letecké motory a pomocné energetické jednotky. V Mariánském Údolí na Olomoucku navazuje Honeywell Aerospace Olomouc na sedmdesátiletou tradici letecké výroby Mora Moravia. Do výrobního portfolia strojařů z olomouckého Honeywellu spadají také dílce pro APU typu 131-9A. 

Pomocná energetická jednotka slouží k nastartování hlavních motorů, dodává energii všem podpůrným systémům, včetně klimatizace a za letu jistí výpadek motoru jako pomocný zdroj energie. Po určitém počtu startů a letových hodin se musí APU podrobit tzv. generální opravě – údržbě, která obnoví její technické parametry a prodlouží životnost. Generální opravy tak generují další byznys v průběhu celkového životního cyklu APU, který může být i několik desítek let. 

Olomoucký závod patří ke klíčovým dodavatelům pro celou divizi Aerospace globálního obra Honeywell. V Mariánském údolí se vyrábí zejména statické části turbínových motorů a pomocných energetických jednotek. Firma se přitom zabývá také generálními opravami (MRO). V kategorii údržby má olomoucký Honeywell také certifikaci od čínského úřadu pro civilní letectví CAAC, která umožňuje poskytovat servisní služby pro pobočky Honeywellu v Šanghaji, Xiamenu a Singapuru. 

Do vyšší výkonnostní třídy v korporátní hierarchii katapultoval olomouckou továrnu mimo jiné přesun na 300 strojů a zařízení z centrály Honeywell v americkém Phoenixu. Jednalo se o největší převod výroby v historii letecké divize Honeywell. Nyní patří olomoucký výrobní závod spolu s kolegy z Mexika, kde se vyrábí rotační dílce, mezi páteřní dodavatele komponentů pro proudové motory a pomocné energetické jednotky Honeywell. Logistický a montážní mozek finální produkce je v americké Arizoně, kam denně proudí z Olomouce přes 100 dílců. 

Vnitrokorporátní získání zakázky je ovšem podmíněno tvrdým konkurenčním bojem, ve kterém vyhrává nabídka s nejlepším poměrem ceny, rychlosti dodání a řady dalších kritérii. Z čísel, se kterými Honeywell Olomouc uzavřel předloňský rok, jasně vyplývá, že má firma tah na branku. Výroční zpráva z roku 2019 uvádí, že tržby firmy vzrostly meziročně o 10 procent a činily 4,132 miliardy korun a narostl také čistý zisk. Ten v roce 2019 dosáhl 289 milionů korun. Až 99 procent produkce přitom dodává Honeywell Olomouc mateřské skupině. Objemem vývozu do USA se tak řadí mezi klíčové hráče v česko-americkém leteckém byznysu. 

Stejně jako většinu dodavatelů pro globální hráče loni Honeywell Olomouc silně zasáhla koronavirová krize. Uzemnění linkové letecké dopravy a až 50procentní pokles poptávky po nových letounech světových výrobců jako je Airbus či Boeing ovlivnil dosavadní růstovou křivku dodavatelského řetězce. Olomoucká továrna byla nucena zeštíhlit stavy zaměstnanců a naskočit na krizový režim. Pod křídly skupiny Honeywell se ovšem rýsují nadějné vyhlídky pro restart. Zakázka pro Sichuan Airlines je toho dokladem a zdá se být úspěšným nakročením do nového roku. 

Ze zákulisí příběhu nouzového přistání A 320 na řece Hudson 

Za každým hrdinou stojí někdo v pozadí. Za kapitánem, který dokázal v lednu 2009 nouzově přistát s Airbusem A320 na řece Hudson, přestože mu po srážce s hejnem kanadských hus vypověděly službu oba hlavní motory, se skrývala i práce strojařů z olomouckého Honeywellu. Tragédii v New Yorku se kapitánovi Chesley Sullenbergerovi povedlo zabránit tím, že pohotově zažehnul pomocnou energetickou jednotku 131-9A APU. Díky tomu všichni pasažéři letu US Airways 1549 přežili a Tom Hanks si mohl za pár let před kamerou obléct slušivou uniformu pilota. A právě součástky motoru 131-9A APU vyrábějí strojaři v Hlubočkách v Honeywell Aerospace Olomouc. 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV