Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Svět Modernizace

Internet na paluby Airbusu nainstalovali v Czech Airlines Technics

22.10. 2019 | Aktuality

CSAT_Finnair_Project Modification.jpg

PRVNÍ NA TRHU. V CSA Technics dokončili zakázku přestavby kabiny airbusů finského dopravce Finnair. Foto:CSAT

Společnost Czech Airlines Technics (CSAT) se dostala pod kůži Airbusu. V pražské Ruzyni firma dokončila dvouletý projekt přestavby kabin flotily letounů rodiny A320 Finnairu. Jedná se o historicky první projekt takové úpravy letadel Airbusu na trhu. Na palubě letadel nyní proudí internet a cestující finské aerolinky mohou být v průběhu letu on-line.

Instalace internetového připojení byla součástí zakázky modifikace kabiny letadel typu Airbus A319, A 320 a A321 leteckého dopravce Finnair. Nyní mají tyto stroje nové rozložení kabiny a možnost připojení k internetu v oblacích. 

Práce týmu CSAT umožní cestujícím Finnairu brouzdat internetem, vyřídit pracovní a obchodní emaily, ale také si přehrát oblíbený film nebo muziku, což nabízí zábavní portál Nordic Sky Portal, který je k dispozici zdarma. Aerolince přinese tato služba konkurenční náskok a možnost vyhovět rostoucím požadavkům cestujících na použitelný internet v letadle i rychlost internetového připojení během letu. 

Díky tomuto projektu jsme navýšili kapacitu sedadel našich úzkotrupých letadel typu Airbus a přinesli našim zákazníkům nejlepší internetové připojení na trhu, což podporuje naše cíle – růst společnosti i zvyšování spokojenosti našich zákazníků,“ řekl Juha Ojala, viceprezident pro technický úsek letecké společnosti Finnair, pro kterou je CSAT dlouholetým dodavatelem MRO služeb v oblasti těžké údržby.  

Cestujícím k připojení do sítě stačí mít jen mobil s wi-fi. Ale připojit k internetu celé letadlo je náročnou operací, stroj je potřeba vybavit nákladnými technologiemi a zařízeními, rozebrat se přitom musí celá kabina. CSA Technics při realizaci zakázky uměla prokázat svou technologickou kompetenci přímo u Airbusu. Jednalo se o první projekt obdobné úpravy letadla ve spolupráci s výrobcem letadla.

„Jelikož se jednalo o prototypovou zástavbu a modifikaci, velmi intenzivně jsme spolupracovali s Airbusem a leteckou společností Finnair,“ upřesnil Pavel Haleš, předseda představenstva Czech Airlines Technics. 

Inženýři, avionici, mechanici a další specializovaní pracovníci z týmu CSA Technics provedli modifikaci a instalaci internetového připojení na 24 letadlech dopravce. Úpravy letadel typu Airbus A319, A320 a A321 trvaly od července 2017 do konce srpna letošního roku, postupně tak hangárem CSAT na letišti v Praze prošla téměř všechna letadla Airbus A320 Family z flotily finského dopravce. „Jako u každého velkého projektu bylo nutné zajistit vše od plánování, logistiky až po samotnou realizaci. Jednou z konkurenčních výhod Czech Airlines Technics na trhu údržby letadel je právě příprava řešení na míru, což naši zákazníci velmi oceňují,“ dodal Pavel Haleš, předseda představenstva Czech Airlines Technics.

Kabina šitá na míru

Během revizí, které v Praze probíhaly, prošla letadla modifikací kabiny, tzv. Spaceflex. konkrétně její přestavbou, zvětšením kapacity sedadel pro cestující či přemístěním kuchyňky a toalet. Zároveň museli zaměstnanci CSAT provést zesílení trupu letadel kvůli instalaci satelitní antény a jejího krytu na vrchní část trupu a rovněž rozvést kabeláž po celém letadle včetně kokpitu a kabiny pro cestující. Následně došlo na palubě ke zprovoznění a otestování bezdrátového internetového připojení. Během letu přijímá anténa na trupu signál z družice, ten je dále distribuován cestujícím do jejich elektronických zařízení pomocí tzv. Wi-Fi Access Pointů umístěných na několika místech v kabině.
Samotná příprava projektu trvala více než šest měsíců. Tým CSAT přitom spolupracoval nejen přímo s kolegy z Finnairu, Airbusu, ale i s dodavateli technologií a dílů – firmou ViaSat pro internetové připojení a společností Zodiac dodávající sedadla. Zástupci všech firem byli přítomni osobně u několika zástaveb během realizace.

Na ose Praha-Londýn 

Dokončením zakázky pro Finnair se CSAT pochlubila na největším veletrhu v oblasti údržby letadel MRO Europe, který minulý týden proběhl v Londýně. Internet v oblacích hýbe světem služeb pro cestující nejen evropských aerolinek. Úspěšná reference z projektu modifikace kabiny a instalace internetového připojení na palubách Airbusu otvírá CSAT dveře k jednání o dalším byznysu na celosvětovém trhu.  „Jsem rád, že jsme mohli dokončení tohoto dlouhodobého a významného projektu společně prezentovat,“ řekl Haleš. Během modifikace vzniklo i speciální video, které návštěvníci veletrhu mohli shlédnout na stánku CSAT nebo na kanále YouTube.

Víte, že…

Společnost CSAT, která se zaměřuje na opravy a údržbu letadel a je součástí koncernu Letiště Praha, má za sebou několik evropských počinů v oblasti údržby. Na unikátních projektech pracovali zaměstnanci firmy již v minulosti: jako první v kontinentální Evropě instalovali Split Scimitar Winglets na letounech typu Boeing 737NG nebo provedli podobnou modifikaci Sharklets na letounech typu Airbus A320.


 

 





 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV