Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Svět ALV

Jihostroj dosáhl nadzvukové rychlosti. Do světa stíhaček jej vznese jihokorejský letoun KF-21

20.05. 2021 | Aktuality

(21.4.9) KF-21 보라매 시제기 출고식(Roll out) (2).jpg

První prototyp stíhačky KF-21 Boramae představil světu jihokorejský prezident Moon Jae-in během slavnostního rolloutu. Zdroj foto: KAI

Velešínský Jihostroj se poprvé ve stoleté historii firmy zařadil mezi dodavatele komponent pro nadzvukové letouny. Pro jihokorejskou stíhačku KF-21 Boramae vyvinul a vyrobil prototypy palivového řídícího systému pomocné energetické jednotky.

Dodávky pro „Mladého jestřába“, jak zní název jihokorejského nadzvukového letounu v češtině, otvírají jihočeskému výrobci dveře k novému tržnímu segmentu, posilují know-how a prestižní postavení firmy na světové scéně. „Na projektu KF-21 Boramae, který se dříve označoval KF-X, jsme začali pracovat před třemi roky. Pro nový jihokorejský stíhací letoun čtyřapůlté generace jsme vyvinuli a budeme dodávat palivový řídící systém pomocné energetické jednotky. Pro Jihostroj jde o významný milník. Je to poprvé, kdy se účastníme vlastním výrobkem na nadzvukové stíhačce, “ říká Hynek Walner, Business Development Manager Jihostroje. 

Firma tím navíc zřetelně posílila novou produktovou řadu. Jihostroj se dosud specializoval na dodávky pro všeobecnou a regionální leteckou dopravu, pro kterou má široké portfolio komponent. Na světovou špičku v turbovrtulové kategorii se velešínský podnik dopracoval díky sázce na vlastní vývoj a sofistikovanou produkci. A právě vývojové kompetence pomohly firmě vyšvihnout se do letecké extraligy stíhacích letounů. Lze proto předpokládat, že palivový řídící systém pomocné jednotky jihokorejské stíhačky KC-21 nastartuje novou éru působení Jihostroje, ve které firma poletí rychleji než zvuk ve vícero produktových disciplínách. 

Oproti turbovrtulovým letounům, které zajišťují regionální dopravu a létají rychlostí 300 až 500 km/h, je nadzvuková stíhačka zcela jiná liga. Nadzvukový letoun dosahuje rychlosti až dvou Machů (přibližně 2500 km/h), nese výzbroj, navigační, komunikační a radiolokační systémy a má řadu jiných schopností oproti civilním letounům, které přepravují cestující či náklad. Nadzvukové stíhací letouny patří mezi nejdražší letecké stroje a jejich výrobou se může pochlubit jen několik zemí na světě. Vlastní výrobu stíhaček umí USA (F-35, F-15, F-22 Raptor aj.), Francie (Rafale), Švédsko (JAS 39 Gripen), Rusko (Su-57) a Čína (J-20). Na vývoji vlastní stíhačky pracuje také Japonsko. Schopnost vyrábět nadzvukové stíhačky zůstává v Evropě zachována i díky projektu Eurofighter a letounu Typhoon evropského průmyslového konsorcia. Stíhačka KF-21 Boramae zařadila Jižní Koreu do tohoto elitního klubu světových výrobců nadzvukových letounů.  

Jižní Korea právem považuje víceúčelový nadzvukový dvoumotorový letoun KF-21 za prestižní průmyslový počin. První prototyp stíhačky představil světu osobně jihokorejský prezident Moon Jae-in během slavnostního rolloutu v sídle jihokorejského leteckého výrobce Korean Aerospace Industries (KAI) v Sacheonu. „Konečně máme vlastní nadzvukovou stíhačku. Otevřeli jsme novou éru sebeobrany a vytvořili milník pro rozvoj leteckého průmyslu,“ řekl prezident Moon Jae-in ve svém projevu.

První prototyp letounu KF-21 má poprvé vzlétnout v létě příštího roku. Celkově se počítá se šesti prototypy, které během čtyř dalších let absolvují 2200 zkušebních letů. Vývojové náklady programu v letech 2015-2028 přesáhnou osm miliard dolarů. 

Sériová výroba KF-21 Boramae má odstartovat v roce 2026 a bude rozdělena do dvou výrobních sérií: Block I., která bude určena výhradně k vedení boje vzduch-vzduch, a Block II., určené pro boj vzduch-země. Jihokorejské letectvo ROKAF (Republic Of Korea Air Force) hodlá nejprve převzít 40 letounů KF-21 série Block I. a do konce roku 2032 získat ještě 80 stíhaček druhé výrobní série Block II. Náklady na výrobu 120 letounů pro jihokorejské letectvo mají dosáhnout téměř devíti miliard dolarů. 

Vývoj a výroba letounů ve všech kategoriích je finančně náročný proces, který ovšem nelze uskutečnit bez předchozích zkušeností a technologické základny. Ve vojenských aplikacích jihokorejský KAI dosud vyráběl nadzvukový cvičný a víceúčelový bojový letoun KAI T-50, vyvinutý ve spolupráci s americkým zbrojařským koncernem Lockheed Martin a zajišťoval licenční výrobu amerických F-16C/D. Nyní se díky robustním státním investicím dostává k vlastní technologii nadzvukové stíhačky. Vývoj a výroba letounu vytvoří v zemi 22 000 špičkových pracovních míst, které významně posílí kapacity a schopnosti jihokorejského leteckého průmyslu. Ten čítá více než 700 firem a výhledově zajistí výrobu 65 procent ze 30 000 dílů letounu KF-21. Velešínský Jihostroj se do 35procentního podílu zahraničních dodávek probojoval díky vývojovým a výrobním kompetencím a dlouholeté znalosti trhu. „S jihokorejskými partnery spolupracujeme téměř dvacet let. Před zapojením do projektu KF-21 jsme úspěšně realizovali a do sériové výroby zavedli dva projekty ve vrtulníkovém segmentu. Vždy se jednalo o produkty našeho vlastního vývoje a výroby,“ upřesnil Hynek Walner z Jihostroje. Dodávky pro KF-21 Boramae nyní firmu posouvají do role partnera v tamním strategickém národním programu. Z pohledu českého vývozu tím Jihostroj postupuje na popředí žebříčku exportérů high-tech produkce do Jižní Koreje.   

STRATEGICKÝ VÝZNAM 

V projektu KF-21 se kloubí průmyslová excelence a strategické státní zájmy. Jižní Korea totiž na křídle KF-21 získává nezávislost při vývoji, výrobě a údržbě taktických nadzvukových letadel. Klíčovou výhodou vlastní stíhačky je mnohem větší cenová a časová flexibilita v případě oprav a údržby. Nyní má jihokorejské letectvo ROKAF ve výzbroji americké letouny F-35 a F-15K, jejichž provoz podléhá přísné regulaci ze strany Spojených států. Jakákoli modernizace, složitější servis, výměna dílů či integrace zbraní je předmětem konzultačního procesu. Navíc je provoz a údržba amerických strojů výrazně dražší v porovnání se stroji z vlastní produkce.  

EXPORTNÍ POTENCIÁL

Krom uplatnění na domácím trhu Jižní Korea počítá také s vývozem KF-21. K dosažení návratnosti investicí do vývoje je totiž nutné prodat 300 letounů, takže alespoň 180 KF-21 bude třeba exportovat zahraničním zákazníkům. Zájem o 48 letounů zatím projevilo indonéské letectvo. Indonésie se navíc od roku 2016 na projektu podílí, byť podle médií neplní zcela své závazky. S Jižní Koreou země podepsala dohodu o společném vývoji letounu, ve které se Indonésie zavázala zaplatit 20 procent vývojových nákladů výměnou za know-how, technologie a podíl na výrobě. Prozatím však Jakarta zaplatila pouze třináct procent ze slíbené finanční spoluúčasti. Přesto první prototyp KF-21 zdobí indonéská vlajka a tamní ministr obrany Prabawo Subianto se zúčastnil slavnostního představení prvního prototypu. 


Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV