Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Výzkum, vývoj, inovace

L-39NG má oproti Albatrosům až trojnásobnou životnost. Odolnost letounu potvrdily zkoušky ve VZLÚ

01.04. 2021 | Aktuality

VZLU 01.jpg

Ve Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu (VZLÚ) byla úspěšně dokončena další fáze únavové zkoušky letounu L-39NG

Zkoušky letounu L-39NG potvrdily konstrukční předpoklady a prokázaly až trojnásobnou životnost oproti jeho předchůdci L-39 Albatros. Ověřování odolnosti nového cvičného letounu z Aera Vodochody, které probíhá v letňanském VZLÚ, se tím přehouplo do předposlední fáze tzv. únavové zkoušky.

Testování třetího životního cyklu L-39NG prokázalo mimořádnou odolnost konstrukce draku. V závislosti na způsobu užívání letounu dosáhne životnost L-39NG až 15 000 letových hodin. „Kompletní únavová zkouška L-39NG je naplánovaná na celkem pět životních cyklů. Jeden únavový život na pozemní zkoušce odpovídá 5000 hodinám letounu ve vzduchu. Nyní jsme úspěšně dokončili třetí životní cyklus, což potvrzuje, že našeho cíle výrazně prodloužit životnost nové generace letounu dosáhneme, a je to také skvělá zpráva pro budoucí uživatele letounu,“ vysvětlil Vojtěch Labuda, manažer projektu L-39NG z Aera Vodochody.

Pro certifikaci přitom bylo potřeba odzkoušet první dva životní cykly nového letounu, což byl nad rámec povinných požadavků závazek Aera Vodochody vůči Odboru dohledu nad vojenským letectvím Ministerstva obrany ČR. Tato část únavové zkoušky byla úspěšně dokončena už loni. Následně byl letounu L-39NG vydán typový certifikát. Nyní ve VZLÚ začíná prokazování čtvrtého únavového života.

Za zvýšenými nároky na beztak složitý ověřovací proces nového letounu stojí mimo jiné fakt, že L-39NG je prvním českým letounem, jehož certifikace podléhá novým nadnárodním vojenským standardům. Jde o ověření, které uznávají všechny vojenské autority EU a NATO. Certifikační premiéra L-39NG dokládá schopnost českého leteckého průmyslu nejen vyvinout a vyrobit letadlo na vlastním území, což řadí Česko mezi pouhých devět zemí na světě, ale také jej doma odzkoušet a certifikovat dle nadnárodních požadavků. 

Samotná příprava zkoušek v rozsahu potřebném pro certifikaci nového letounu zabere měsíce, někdy i roky. Metodika jednotlivých zkoušek je totiž ušitá každému letounu na míru dle jeho konstrukčního provedení a certifikačních požadavků. Úplná zkušebnická infrastruktura VZLÚ v Letňanech umožnila otestovat schopnosti letounu L-39NG řadou pozemních zkoušek, které mají prokázat výkonnost a bezpečnost nového letounu. „Provedenou detailní inspekcí bylo potvrzeno, že na konstrukci draku letounu se i po ukončení 15 000 simulovaných letových hodin na únavové zkoušce projevily pouze minoritní a očekávané poruchy. V žádném místě primární konstrukce draku nebylo indikováno žádné podezření na vznikající poruchu,“ zhodnotil výsledky ukončené fáze testování třetího života L-39NG David Novotný z VZLÚ. Dokončení celé testovací série v rámci kompletní únavové zkoušky, která odstartovala na jaře loňského roku, je naplánované na první čtvrtletí roku 2022. Poslední z celé „únavové“ série zkoušek, které probíhají na prototypu letounu s číslem 7003, bude tzv. zkouška zbytkové životnosti. 

Potvrzení výrazně delší životnosti L-39NG oproti L-39 Albatros je také dobrou zprávou směrem k zákazníkům a budoucím provozovatelům. „Reálná životnost letounu je závislá na četnosti velkých násobků zatížení během jeho provozu. Už dnes můžeme říci, že při nejtvrdším možném spektru zatížení v budoucím provozu L-39NG bude jeho životnost oproti Albatrosu výrazně vyšší. V běžném provozu odolává letoun nižšímu spektru zatížení a tím se zákazník dostane na násobky původní životnosti L-39,“ upřesnil Vojtěch Labuda, manažer projektu L-39NG z Aera Vodochody.

Potvrzení vyšší životnosti draku, na němž pracovaly týmy VZLÚ a Aera Vodochody, tak může výrazně zvýšit konkurenceschopnost letounu L-39NG na světových trzích. Realizaci únavové zkoušky pomohla také státní podpora Technologické agentury ČR v rámci Programu TREND, který financuje Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. 

První zákazník

Je pravděpodobné, že první sériově vyráběné letouny L-39NG by mohly přistát ve Vietnamu. Skupina Omnipol, která je strategickým partnerem programu L-39NG, podepsala v únoru s vietnamským ministerstvem obrany smlouvu o nákupu 12 letounů L-39NG. Jejich dodání je naplánované na roky 2023 až 2024. Omnipol, který projekt L-39NG z poloviny financuje a vlastní, má s letouny z Aera Vodochody historickou zkušenost. Zajišťoval obchodní linku a prodej letounů L-39 Albatros do světa. Právě obnova dosluhujících flotil „Třicetdevítek“ je obrovským potenciálem pro uplatnění nové generace s označením L-39 NG.   

Nástupce Albatrosů 

Předchůdcem letounu L-39NG je slavný L-39 Albatros, který se stal vlajkovou lodí výroby vojenských letounů v Československu. S celkovým počtem 2888 vyrobených letounů je L-39 Albatros dodnes pravděpodobně nejpoužívanějším cvičným letounem na světě. Dosud je v provozu zhruba 600 letounů L-39. „Engéčko“ má na úspěchy svého předchůdce navázat a dostat Česko na současnou světovou mapu vojenského letectví. 

Nová generace letounu sice vychází z koncepce původních „Třicetdevítek“, ale využívá soudobé technologie a vybavení. L-39NG je jednomotorový dvoumístný letoun s moderní avionikou a systémem pro virtuální výcvik pilotů. Nový motor Williams International a tzv. mokré křídlo s integrální palivovou nádrží umožňují větší dolet a delší výdrž pro operace ve vzduchu. L-39NG je schopný plnit roli lehkého bitevníku a jednotného a komplexního letounu pro plnohodnotný výcvik pilotů vzdušných sil. 

Integrační projekt vojenského letectví

Kromě angažmá vývojových a zkušebnických kapacit českého leteckého průmyslu se na dodávkách jednotlivých komponent a zařízení pro letoun L-39NG podílí řada firem původního dodavatelského řetězce. Dodávky pro novou generaci „Třicetdevítek“ pocházejí od více než 40 průmyslových firem z řad velkých leteckých továren i malých podniků. Ku příkladu mnoho prvků klimatizační soustavy pochází z PBS Velká Bíteš, hydraulické komponenty inovovaného letounu jsou z Jihlavanu. Údaje pro měření rychlosti pomáhají snímat přístroje Mikrotechny z pražských Modřan a v tomto duchu bychom mohli pokračovat i dále. 

 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV