Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně

L-39NG postupuje do dalšího kola testování. Ve VZLÚ letoun prošel zkouškami pevnosti trupu

10.03. 2020 | Aktuality

VZLU zkouška pevnosti 02 (1).jpg

Lámací zkouška je vrcholovou zkouškou pevnostní série, která definuje únosnost konstrukce trupu.

Úspěšná série pevnostních zkoušek trupu posouvá L-39NG o další krok na cestě k plné certifikaci. Výsledky ověření únosnosti konstrukce prokázaly, že nový letoun vyhovuje požadavkům evropského vojenského předpisu.

Prototyp letounu L-39NG se sériovým číslem 7002 prošel pevnostními zkouškami v letňanském Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu (VZLÚ). Na konci testovací série, která simuluje namáhání trupu letadla ve vzduchu, absolvoval L-39NG tzv. lámací zkoušku. Jde o nejdůležitější ověření pevnostního výpočtu konstrukce, při kterém se zatížení letounu zvyšuje až k destrukci. Ale protože má prototyp L-39NG sloužit dalším zkouškám, k jeho zničení během „lámačky“ nedošlo. Zkouška byla přesto úspěšná, neboť se změřily nezbytné parametry. „Zkouška dopadla tak, jak měla. Dosáhli jsme limitu, který jsme potřebovali. Konstrukce zareagovala podle našich očekávání. Poruchy i odezva konstrukce odpovídají výpočtům,“ sdělil Pavel Henzl, vedoucí oddělení technických analýz AERO Vodochody. 

Pevnostní zkoušky mají ověřit výpočty, které proběhly ve fázi návrhu konstrukce, odhalit případné chyby a v neposlední řadě prokázat, jak jsou splněny předpisové požadavky. Zkušební série začíná ověřením provozního zatížení, které má doložit, že letadlo v provozu unese zátěž vypočtenou v konstrukčním návrhu. Velikost zatížení přitom postupně narůstá a pokud je vše v pořádku, pokračuje se až do početního zatížení. Jde o 1,5 násobek provozního zatížení, což představuje celosvětově používaný koeficient bezpečnosti v letectví. 

Poté, co drak trupu letounu L-39NG prošel zkouškou do početního zatížení a nedošlo k trvalým deformacím, postoupil do dalšího kola. „Lámačka“ měla ukázat, kdy dojde k destrukci při kombinovaném zatížení trupu od ocasních ploch. „Záměrem bylo, aby zkušební kus vydržel zatížení odpovídající maximálnímu početnímu zatížení. Tím byla prokázaná pevnost konstrukce. V průběhu zkoušky jsme dojeli na 110 % početního zatížení, následně se objevily první deformace, které už znemožňovaly další pokračování bez rizika kompletního poškození zkušebního kusu. Zároveň jsme tak dosáhli potřebného poruchového stavu, a tudíž zkouška dopadla úspěšně,“ upřesnil David Novotný, který ve VZLÚ zodpovídá za realizaci zkoušky. 

Příprava zkoušek takového rozsahu při certifikaci nového letounu zabere měsíce, někdy i roky. Pro každý letoun je totiž nutné navrhnout, jak bude sestaveno zkušební zařízení a jak se bude do draku zavádět zatížení. Jak vypadají závěsy a soustava vahadel, které k tomu slouží, a také přípravné práce týmu VZLÚ, který připravil testovací sérii L-39NG, si můžete přiblížit ve videu. 

Práce s druhým vyrobeným prototypem L-39NG tím pro VZLÚ zdaleka nekončí. Trup s číslem 7002 projde ještě dalšími testy. „Budeme pokračovat zkouškami pilotních sedaček a zkouškou do destrukce motorového lože v předozadním směru, což je vlastně havarijní případ,“ dodává David Novotný z VZLÚ.  Úplná certifikace letounu je totiž běh na dlouhou trať. Ve VZLÚ proto poběží testování na několika prototypech. „Čeká nás teď kampaň, kdy budeme zkoušet limitní stavy křídla, potom nás čekají ještě další dílčí zkoušky a v tuto chvíli se v podstatě spouští kampaň únavových experimentů ve VZLÚ, což je další velká část certifikačního procesu,“ upřesnil Pavel Henzl za Aero Vodochody.

V TRENDU je delší životnost

Únavové zkoušky budou probíhat na čtvrtém v pořadí prototypu letounu s trupovým číslem 7003, který Aero dokončilo na přelomu roku. Souběžně s testováním se přitom ve VZLÚ pracuje na ztrojnásobení životnosti draku letounu. Prodloužení životnosti letounu přitom pomůže státní podpora. Přes 64 milionů korun získá tým Aero a VZLÚ z programu TREND Technologické agentury (TA ČR), který financuje Ministerstvo průmyslu a obchodu. Prostřednictvím podpory výzkumu a inovací má program zvýšit konkurenceschopnost domácích firem na světových trzích.   

„Získání plné podpory v programu TREND je výsledkem efektivní a dlouhodobé spolupráce mezi VZLÚ a Aero Vodochody na vývoji L-39NG. Plánovaná životnost draku letadla by se tak oproti původním verzím měla prodloužit třikrát, což je výsledek, který je umožněn pokročilými konstrukčními, ale i materiálovými znalostmi vývojového týmu.“ řekl ředitel divize Aviation Jan Kubata z Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu.V rámci únavových zkoušek L-39NG se mají experimentálně ověřit a zpřesnit výsledky předchozího aplikovaného výzkumu a vývoje na draku letounu. Na jejich základě pak bude možné upřesnit životnost draku nové generace letadla. 

Nová generace

Letoun L-39NG je lehký proudový letoun schopný plnit roli lehkého bitevníku a jednotného a komplexního letounu pro plnohodnotný výcvik pilotů moderních vzdušných sil. Strategickým partnerem AERO Vodochody v projektu L-39NG je společnost Omnipol, která se z 50 % finančně spolupodílí na vývoji letounu. Na dodávkách jednotlivých komponent a zařízení se podílí řada firem z leteckého dodavatelského řetězce. Pro projekt L-39NG dodává přes 40 českých průmyslových firem. Řada prvků klimatizační soustavy pochází z PBS Velká Bíteš, hydraulické komponenty pak má inovovaný letoun z Jihlavanu.  

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV