Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Svět ALV

L 410 pomáhá během pandemie po celém světě

05.06. 2020 | Aktuality

L 410 UVP-E20 během koronavirové krize na letišti Humde v Nepálu  Foto Summitair.com_edited.jpg

L 410 během koronavirové krize na letišti Humde v Nepálu. Tamní aerolinky Summit Air zajišťovaly s letouny L 410 repatriační lety a přepravu cestujících do Káthmándú. Zahraniční turisté, včetně několika z České republiky, se díky tomu mohli vrátit domů charterovými lety. Zdroj foto: Summitair.com

Provozovatelé z Francouzské Guyany, Kolumbie, Ruska, Mauricia či Nepálu hlásí nasazení „čtyřistadesítek“ do boje proti koronavirové pandemii. Na pěti kontinentech české letouny přepravují lékaře, pacienty i zdravotnický materiál a také zajišťují repatriační lety.

Provozní schopnosti českého letounu L 410 se osvědčily i v době pandemie COVID-19, která zasáhla celý svět. „Čtyřistadesítka“ umí přistát na krátkých nezpevněných plochách a zvládnout extrémní klimatické podmínky. Jejich nasazení při zvládání koronavirové krize ohlásily letecké společnosti z Jižní Ameriky, Asie, Afriky, Evropy a Ruska. „V rámci podpory našich zákazníků jsme zjišťovali, jak zasáhla celá situace je samotné. Potěšilo nás, že naše letouny v době krize pomáhají po celém světě a jsme na to velmi hrdí,“ sdělila Ilona Plšková, generální ředitelka společnosti Aircraft Industries, která v Kunovicích legendární český letoun vyrábí. „Projevila se tady jedna ze základních výhod letounu L 410, a to ta, že je opravdu multifunkční,“ zdůraznila Plšková přednosti letounu, který je v různých modifikacích možné využívat jako létající ambulanci, dopravní letadlo či luxusní letoun se salonní výbavou.   

TESTY PRO BOSNU

První testy na COVID-19 přiletěly do Bosny a Hercegoviny na palubě letounu L 410 z flotily tamního dopravce ICAR Air. Balkánská země kvůli pandemii zažívá problémy spojené nejen s cestovním ruchem, ale také dalšími hospodářskými odvětvími. Rychlá akce v boji proti koronavirové pandemii je klíčovým předpokladem pro restart ekonomiky, pro kterou tamní vláda zřídila krizový fond. 

NÁVRAT ČECHŮ OD MOUNT EVERESTU

Nepálské aerolinky Summit Air zajišťovaly s letouny L 410 repatriační lety a přepravu cestujících z Lukly do Káthmándú. Zahraniční turisté, včetně několika z České republiky, se pak vrátili domů charterovými lety z Káthmándú. Letiště u nepálského města Lukla je výchozím bodem pro expedice směřující k Mount Everestu i dalším nepálským velehorám. Řadí se mezi nejnebezpečnější letiště na světě. Extrémně krátká přistávací dráha tam měří pouhých 460 metrů a na jejím konci je skála.   

NA ZAOCEÁNSKÉ FRONTĚ   

Ve Francouzské Guyaně L 410 přepravuje lékaře, zdravotnické vybavení a potraviny. Guyana je sice součástí Francie, a tudíž Evropské unie i eurozóny, ale z hlediska zeměpisného leží v Jižní Americe a hraničí s Brazílií. Tamní společnost CAIRE teď provozuje vnitrostátní lety v zájmu státu a nemocnic za účelem přepravy personálu Regionální zdravotnické agentury (ARS), dopravuje také zdravotnické prostředky a potraviny. Rozlohou je Francouzská Guyana o něco větší než Česká republika a s necelými 250 000 obyvatel patří k zemím s nejnižší hustotou osídlení na světě. 

„Čtyřistadesítka“ operuje také ve třetí nejlidnatější zemi Jižní Ameriky – Kolumbii, která je zároveň třetí největší jihoamerickou ekonomikou. Největší kolumbijský charterový přepravce SEARCA nasadil letadla L 410 pro poskytování humanitární pomoci.  

POMOC ZDRAVOTNÍKŮM V RUSKU 

V Archangelské oblasti, která leží na severu evropské části Ruska, pomáhají letouny L 410 s přepravou pacientů nejen napříč regionem, ale také v přilehlých oblastech. „Čtyřistadesítky“ tam provozuje společnost Archangelsk. Metropole oblasti se stejným názvem je jedním z nejdůležitějších dopravních uzlů na severozápadě Ruska. Právě z Archangelsku vyplul v roce 1917 první transport československých legionářů, směřujících na lodi Kursk na francouzská bojiště první světové války. 

Další regionální přepravce, společnost Sila z ruského Irkutsku na Sibiři spolupracuje s federálním ministerstvem zdravotnictví a přepravuje pacienty nakažené koronavirem na palubách své flotily letadel L 410. Pacienti jsou přitom převáženi ve speciálních izolačních komorách. Irkutská oblast s rozlohou 774 846 km² je jen o 6000 km² menší než Turecko. Na rozdíl od země půlměsíce je ovšem zdejším charakteristickým rysem silný mráz a dlouhé zimy, které začínají teplotou -30 °C. 

Od letecké společnosti Orenbužje, která byla nucena uzemnit letadla v důsledku opatření přijatých proti šíření pandemie COVID-19, přistály zprávy o obnovení provozu. Flotilu letounů L 410 vrací na regionální linky od června. Znovu otevřené lety propojily město Orenburg s Jekatěrinburgem, Ufou a Kazaní.

PANDEMIE V AFRICKÉM RÁJI

„Čtyřistadesítka“ byla vyslána do protikoronavirové akce také na Mauriciu, který je jedním z nejbohatších států v Africe a leží necelých tisíc kilometru od Madagaskaru. Pandemie se totiž nezastavila ani před branami ostrovního ráje, jak se Mauriciu přezdívá. Tamní letecký dopravce Air-Tec dnes využívá svá letadla L 410 pro přepravu testovaných vzorků COVID-19. Ty dle bezpečnostních předpisů spadají do kategorie nebezpečného nákladu. Samotná přeprava pacientů s podezřením na COVID-19, do které Air-Tec rovněž nasadil „čtyřistadesítky“, pak probíhala v souladu s přísnými pokyny Světové zdravotnické organizace.  

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV