Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Svět ALV

Letoun L 410 NG je na cestě do Dubaje. Přistane na největším veletrhu na Blízkém východě

12.11. 2021 | Aktuality

DSC_9714-11.jpg

Z Kunovic do Dubaje. L 410 NG odstartoval na Dubai Airshow ve čtvrtek 11.11. brzy ráno.

Přes pět tisíc kilometrů zdolá během šestnáctihodinového letu ve dvou dnech letoun L 410 NG. Po mezipřistáních v Řecku, Egyptě a Bahrainu zaparkuje L 410 NG na letišti World Central Dubai. Jako jedna ze sto šedesáti okřídlených ukázek se představí na stojánce Dubai Airshow, která se uskuteční ve dnech 14.-18. listopadu.

Dubajské letiště se v příštím týdnu stane adresou, na které se sejde globální letecká špička a zákazníci z celého světa. Dubai Airshow patří mezi nejprestižnější letecké veletrhy, který láká leteckou komunitu napříč oborovým spektrem. Akce se zúčastní přes 1200 vystavovatelů z 60 zemí. L 410 NG přistane na tzv. stojánce (static display) po boku 160 různých typů letounů světových výrobců jako je Airbus, Boeing, Embraer, Bombardier a další. 

Na palubě letounu L 410 NG nyní do Dubaje míří dva piloti a technik. Náročný je ovšem nejen samotný let, ale také příprava cesty do mimoevropské destinace. Posádka během letu proletí vzdušnými prostory 9 zemí a na trase 5200 km dlouhé letoun spotřebuje 5600 litrů paliva, které bude doplňovat během několika mezipřistání. L 410 NG sice má dolet zhruba 2500 km, ale v nádržích vždy musí zůstat navigační rezerva.Pro let do Dubaje se volila západnější trasa, která vede přes Evropu do Egypta a Saúdské Arábie, aby se letoun vyhnul hornatým oblastem Iráku a Íránu. L 410 NG totiž může letět ve výšce zhruba 3000 metrů, neboť jde o letoun určený primárně pro regionální dopravu na kratších tratích, a proto nemá přetlakovou kabinu. Ve výšce nad 3 kilometry by piloti potřebovali kyslík. 

Prodej letounů zůstává parketou osobních jednání a letových ukázek, proto do Dubaje vysíláme letadlo a silný obchodní tým, který bude jednat se stávajícími provozovateli i novými zákazníky o možnostech uplatnění nových modifikací letounu L 410 NG, o kterých uvažujeme. Jde o hlídkovou či plovákovou verzi,“ uvedla Ilona Plšková, generální ředitelka Aircraft Industries. Sériová výroba letounu L 410 NG odstartovala koncem roku 2019, ale plánované obchodní kampaně v loňském a předloňském roce uzemnila koronavirová pandemie, která ostatně silně zasáhla celý letecký průmysl. Výkyvy na trhu se Aircraft Industries snaží vyrovnat obsazením nových segmentů trhu modifikovanými verzemi „Čtyřistadesítek“ i nové generace letounu s označením L 410 NG. S hlídkovou verzí letounu L 410 (MPA) Aircraft Indstries uspěl u polské pohraniční stráže, pro kterou loni dodal dva letouny. Speciální vybavení dělá ze této „Čtyřistadesítky“ létající radar. Nejmodernější monitorovací zařízení umožňují hlídkování a sledování pohybu na pevnině, moři i ve vzduchu. „Na Dubai Airshow se setkáme s brazilskými, ázerbajdžánskými, emirátskými i evropskými zákazníky. S hlídkovou verzí se nám již podařilo otevřít jednací dveře na Filipínách, ve Vietnamu i v Evropě a, konkrétní obchodní případy budeme řešit v Dubaji,“ upřesnil Tomáš Novák, který se Dubai Airshow zúčastní. 

Česká republika má na veletrhu národní pavilon organizovaný MPO ČR, jehož součástí je také stánek Aircraft Industries. „Česká republika je jedinou unijní zemí, která dokáže na vlastním území vyvinout a vyrobit devatenáctimístný turbovrtulový letoun kategorie L 410NG. Jsem proto ráda, že kromě společného českého stánku se v Dubaji představí také tento letoun české výroby, který je vlajkovou lodí českého civilního letectví,uvedla Martina Tauberová, náměstkyně ministra průmyslu a obchodu, která povede resortní delegaci na Dubai Airshow. 

L 410 NG je novou generací legendárního letounu L 410, který dobyl svět svými ekonomickými vlastnostmi a provozními schopnostmi pro regionální dopravu. Nová generace letounu vychází z konstrukce svého předchůdce, ale má výrazně vylepšené provozní vlastnosti. Letouny L 410 a L 410 NG jsou integračními projekty českého leteckého průmyslu, spojují totiž český dodavatelský řetězec v civilním letectví a dokládají, že Česká republika zůstává v elitním klubu 9 zemí světa, které mají schopnosti vyrobit a vyvinout letadlo vlastními silami. 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV