Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně

MGM COMPRO: Máme stopu na nebi, ve vesmíru i ve Formuli 1

04.12. 2020 | Aktuality

DSCF8799.jpg

Zlínskou rodinnou firmu MGM COMPRO navštívil náměstek ministra průmyslu a obchodu Marian Piecha. V ústředí podniku řešil vývojové projekty, o které se firma uchází v letecké výzvě programu Aplikace. Na foto zleva: Martin Dvorský, Grigorij Dvorský a Marian Piecha.

Řada českých firem má dobrý zvuk v tuzemsku i v zahraničí díky dlouhé tradici. Existují ale i společnosti, které se na špici technologického vývoje stačily dostat během několika málo desítek let. Patří k nim zlínská rodinná firma MGM COMPRO, která vyvíjí komplexní řešení elektrických pohonů a dá se považovat za českého pionýra v e-mobilitě.

Jde přitom o high-tech disciplínu, která patří mezi technologické trendy a výzvy průmyslového vývoje. Elektromobilita se má totiž v Evropě stát základem budoucí dopravní rovnice. Tzv. „Green deal“, neboli Evropská zelená dohoda, dává dopravě poháněné elektřinou a řízené chytrými systémy „zelenou“.

Na elektrické letectví se MGM COMPRO specializuje v posledních deseti letech své třicetileté historie. Firma se již etablovala jako dodavatel významných světových hráčů, jako je Airbus či NASA, a nyní má tah na branku k vlastním ambicióznějším projektům. Ve specializované letecké výzvě v programu Aplikace, kterou vyhlásilo MPO ČR, se bude ucházet o podporu vývoje elektrické pohonné jednotky, jejíž výkon bude až čtyřnásobně vyšší oproti dosavadní produkci firmy. Úspěšná realizace vystřelí MGM COMPRO do nejvyšší ligy konstruktérů elektrických řešení.     

Laický pohled na elektropohon je jednoduché připojení elektromotoru třeba k vrtuli, ale takový výklad je daleko od pravdy. Elektromotor je jen jednou částí elektrické pohonné jednotky, jejíž výkon, kvalita a především bezpečnost závisí na chytrém systému řízení, precizní elektronice, komplexním bateriovém systému, regulátoru otáček a řadě dalších komponent, které zajišťují optimální běh. 

A právě vývoji a výrobě speciální elektroniky se zaměstnanci MGM COMPRO věnují. Již v roce 1997 tato společnost jako jedna z prvních na světě začala s výrobou procesorem řízených regulátorů otáček pro elektromotory. Byl to bod zlomu, po kterém se zapsala do povědomí mnoha zákazníků na celém světě. Značka MGM COMPRO je pro ně od té doby synonymem kvality, špičkových vlastností a parametrů technického řešení. Je zkrátka vždy o krok napřed proti konkurenci, takže se právem dá považovat za technologického lídra ve svém oboru.

RODINNÁ FIRMA S EXPERTY, KTEŘÍ OHRUMUJÍ SVĚT 

„Letectví je oproti automobilovému průmyslu v oblasti rozvoje elektromobility o něco pozadu. Je to dáno většími technologickými výzvami, které s sebou přináší v obecné rovině letectví. Nicméně v posledních dvou letech zaznamenáváme extrémní zvýšení zájmu o naše technologie z řad největších hráčů na trhu, kteří začali investovat do vývoje projektů s elektrickým pohonem,“ říká Martin Dvorský, výkonný ředitel a syn zakladatele společnosti MGM COMPRO.

Nutno dodat, že v případě MGM COMPRO se jedná o rodinnou firmu se zhruba 50 zaměstnanci, v jejímž čele stojí otec a syn Dvorští. Otec Grigorij Dvorský firmu založil hned po revoluci v roce 1990 a uplatňuje v ní své znalosti z oblasti vývoje elektroniky. K uznávaným autoritám v oboru patří již od osmdesátých let, kdy byl členem úzkého týmu vývojářů speciální výpočetní techniky ve slavném JZD Slušovice. Díky svému modelářskému koníčku spojil po revoluci příjemné s užitečným a založil firmu, která vyvíjela speciální elektroniku a výrazně se věnovala i modelářům. Oblast působení byla ale širší už tehdy. V prvních letech na trhu se společnost zabývala také technickými řešeními v oblasti zdravotnictví. A tam získala své první velké klienty. 

Při představení firmy nelze opomenout, že syn Grigorije, Martin Dvorský, je součástí společnosti již od roku 2005. Náplní jeho činnosti je zejména strategické a obchodní řízení značky. Je to on, kdo stojí za obchodní realizací strategických projektů a rozšiřuje tak oblasti činnosti svého otce. 

UMÍ OVLÁDAT PROSTOR NA NEBI I VESMÍRU

Otevřít si dveře ke spolupráci s nadnárodními giganty vyžaduje kombinaci obchodního talentu a skvělého produktu. MGM COMPRO odstartovala éru působení ve světových leteckých dodavatelských řetězcích v roce 2010. Tehdy začala firma spolupracovat s Airbusem na vývoji prvního elektrického letounu tohoto evropského obra. Spolupráce pokračovala a MGM COMPRO se dále podílela na vývoji projektu E-Fan, dvoumístného elektroletu Airbusu.  
 
Na domácím hřišti dodávky firmy směřovaly do elektrického dvoumístného letounu EPOS společnosti EVEKTOR. Elektrické pohonné jednotky z dílny MGM COMPRO se uplatnily také v letounu vyšší kategorie Light Sport Aircraft (LSA) jihlavského výrobce SKYLEADER. A dosavadní výčet referencí na českém trhu uzavírá dvoumístný letoun s názvem ΦNIX. 

Zapojení do nadnárodních plánů a nastartování domácích leteckých e-projektů se staly odrazovým můstkem k tomu, aby firma zabodovala v dalších segmentech trhu. Zlínští experti stoupali stále výš a sbírali úspěchy na mnoha frontách. Dnes MGM COMPRO dodává průmyslové regulátory otáček i pro letecké projekty NASA. Odběratelem zlínské firmy je také americká Virgin Galactic, která se zabývá soukromými lety do vesmíru. 

POKROK NEZASTAVÍŠ

Úspěchy MGM COMPRO jsou nikoli otázkou štěstí, ale výsledkem důmyslné a usilovné práce, pro kterou je nutné mít stále dostatek informací o aktuálních novinkách a technologickém vývoji. 

Na výrobní milník z roku 1997, kdy se firma zapsala do povědomí ve světě výrobou procesorem řízených regulátorů otáček pro stejnosměrné elektromotory, navázali zlínští vývojáři v roce 2002. V novém miléniu se firma opět zařadila mezi první světové výrobce, kteří uvedli na trh další generaci regulátorů pro „střídavé“ elektrické motory typu BLDC/PMSM. Tyto regulátory se vyznačovaly vysokou účinností, špičkovým managementem běhu motoru, řadou speciálních funkcí a lepšími parametry v oblasti konektivity a spolehlivosti. 

Následující roky se nesly v duchu rozšiřování sortimentu. Vedle regulátorů se ve Zlíně začaly vyvíjet a vyrábět také systémy správy baterií, bateriové systémy vlastního designu či nabíjecí systémy. Začaly se zde také ladit a distribuovat elektromotory. To byl okamžik, kdy firma definitivně získala většinu klíčových komponent k tomu, aby mohla začít vyrábět vlastní elektrické pohonné systémy na míru jednotlivým projektům. „Nyní chceme v dotační výzvě MPO ČR „nabít baterky“ pro výkonnější elektrický pohon. Dosud jsme nemohli konkurovat robustní vládní i evropské podpoře e-projektů, kterou čerpají globální hráči jako je Rolls-Royce či Airbus. Podíleli jsme se na jejich leteckých projektech v dodavatelském řetězci, technologicky ale máme vývojový potenciál pro vlastní, větší díla. Čelíme ale nedostatku prostředků pro jejich vývojovou fázi, kterou nám dotace pomůže odstartovat,“ vysvětluje Martin Dvorský, syn zakladatele a výkonný ředitel MGM COMPRO. 

UNIKÁTNÍMU DVOUMÍSTNÉMU LETOUNU VDECHLI ŽIVOT VE ZLÍNĚ 

MGM COMPRO spolupracuje jak s velkými průmyslovými giganty z různých oblastí, včetně leteckého a lodního průmyslu, tak i s menšími společnostmi. Právě ve spolupráci s menší českou firmou vznikl již zmíněný lehký dvoumístný letoun ΦNIX. Přestože první typové osvědčení elektrického letounu letos vydala evropská letecká agentura EASA slovinskému Pipistrelu, je projekt českého elektroletu unikátní na české i evropské poměry. „Tento plně elektrický stroj má zajímavé parametry hlavně v době doletu. Většina jiných strojů poháněných elektřinou je ve fázi předváděcích prototypů. Nevydrží ale příliš dlouho ve vzduchu, což je značně limitující faktor. Letadlo ΦNIX prošlo většinou testů, které jsou pro provozování letounu potřeba. Pokud se podaří překlenout vzniklé provozní obtíže, čeká jej závěrečná fáze certifikace a pak sériová výroba,“ poodhalil Martin Dvorský zákulisí jedné z oblastí, které se věnují.

 VE STÁJI FORMULE 1

Mohlo by se zdát, že vývojáři MGM COMPRO se neustále pohybují hlavou v oblacích, ale není tomu tak. Firma rozhodně stojí nohama na zemi, tedy spíše koly na závodním okruhu. Několika z týmů nejslavnější automobilové soutěže světa – Formuli 1 – dodali ze Zlína na míru vyrobené regulátory otáček. Ty jsou součástí simulačního systému proudění výfukových plynů a jejich následné aplikace v aerodynamickém řešení závodního vozu.

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV