Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Modernizace Výzkum, vývoj, inovace ALV

MPO ČR vyhlásilo specializovanou leteckou výzvu v programu OPPIK Aplikace

15.09. 2020 | ALV

AD4A0802_WEB_preview.jpg

Ministerstvo průmyslu a obchodu 1. září vypsalo výzvu na podporu leteckého výzkumu a vývoje. S využitím evropských fondů v programu OPPIK Aplikace rezort podpoří průmyslový výzkum a experimentální vývoj v leteckém a kosmickém průmyslu.

Cílená podpora s využitím evropských prostředků by měla pomoci českým firmám překonat současnou krizi, udržet vývojové týmy v akci a do budoucna posílit konkurenceschopnost na světovém trhu.

Příjem žádostí v rámci specializované letecké výzvy bude spuštěn 14. září a potrvá do 15. ledna. 

Pro zpřehlednění podmínek výzvy připravilo MPO ČR ve spolupráci s Asociací leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) sérii konzultačních dnů pro žadatele. Pro účast je nezbytné předložit projektové záměry dle vzoru, který má ALV ČR k dispozici. Pro bližší informace se proto na asociaci neváhejte obrátit prostřednictvím e-mailu alv@alv-cr.cz

I přesto, že se jedná o soutěžní výzvu, ve které hodnocení projektů proběhne na základě bodového skóre, z prvních konzultací vyplynulo, že oboustranně výhodnější je nenechávat podání žádosti na poslední chvíli. A to zejména z těchto důvodů:
  • Způsobilé výdaje mohou vznikat již dnem, kdy byla podána žádost o podporu. V případě kladného vyhodnocení tedy rychlé podání žádosti znamená možnost zajištění mzdových nákladů výzkumníků, techniků a pojistného počínaje dnem podání žádosti prostřednictvím aplikace IS KP14+. 
  • U včasně podaných projektů se rovněž předpokládá rychlé vyhodnocení ze strany MPO ČR a Agentury pro podnikání a inovace (API) s ohledem na dostatečné kapacity hodnotitelů.  První včasně podané žádosti by tak mohly být vyhodnoceny a připraveny pro vydání rozhodnutí o přidělení dotace již koncem letošního roku. 
V případě, že se žadatelé rozhodnou podat projekt ke konci lhůty pro příjem žádostí, mohou se ocitnout v situaci, kdy nápor na administrativní kapacity MPO, API i externích hodnotitelů bude nadměrně veliký, neboť je běžnou praxí, že v závěru lhůty dorazí naprostá většina žádostí. V důsledku toho bude vyhodnocení projektů trvat déle. Žadatel se navíc může připravit o část způsobilých výdajů. 

Komplexní informace o požadavcích VIII výzvy v programu APLIKACE naleznete na stánkách MPO ČR zde: https://www.mpo.cz/cz/podnikani/dotace-a-podpora-podnikani/oppik-2014-2020/vyzvy-op-pik-2020/aplikace-vyzva-viii--256641/

Podrobnější informace jsou rovněž k dispozici na stránkách Agentury pro podporu investic (API), která je subjektem zprostředkovávajícím programy OPPIK, zde: https://www.agentura-api.org/cs/programy-podpory/aplikace/aplikace-vyzva-viii/

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV