Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: ALV

Nejen analogem živa jest Mikrotechna

27.02. 2020 | ALV

mkt (1).jpg

Bude tomu již téměř sto let od vzniku první továrny na výrobu leteckých palubních přístrojů v naší zemi. Výrobky z pražských Modřan, které byly osazovány do nejrozličnějších typů letadel operujících nad většinou kontinentů i oceánů, zná celý svět. Tímto však příběh nekončí a novodobá Mikrotechna Praha a.s. s odkazem na svoji slavnou minulost hledí do budoucnosti.

Analogové přístroje jsou v letadlech všech kategorií na ústupu. To je nesporné a v zásadě správné. Dnešní sdružené zobrazovače letových i navigačních údajů dosahují vysoké míry přehlednosti, ucelenosti, variability a spolehlivosti. Budoucí trend pak lze velmi snadno vytušit. Zobrazovače budou ještě větší, lehčí, spolehlivější a ve spojení s palubními počítači přinesou pokročilé možnosti pilotáže i do letadel nižších kategorií. Jejich variabilita umožní rychlejší zavádění změn v oblasti řízení letového provozu a jejich cena bude v průběhu času neustále klesat. Neměli bychom však opomenout jednu důležitou skutečnost. Letectví z důvodu vysokých nároků na bezpečnost a spolehlivost patří mezi nejkonzervativnější obory lidské činnosti. Zavádění nových technologií trvá řadu let a ani pak se nemusí setkat s vřelým přijetím ze strany pilotů nebo leteckých provozovatelů. To jsou důvody, proč analogové přístroje ještě stále nacházejí uplatnění nejen v letadlech provozovaných v těžkých podmínkách s minimální dostupnou údržbou, ale i ve cvičných či akrobatických speciálech nebo jako „železná“ záloha hlavních letových přístrojů (výškoměr, rychloměr, variometr), protože ke své funkci nepotřebují elektrický ani žádný jiný zdroj energie.

V kokpitu i mimo něj

Letecké přístroje vyráběné v Mikrotechně jsou rozděleny dle principu funkce na membránové a gyroskopické. Ze skupiny membránových přístrojů běží výroba výškoměrů, rychloměrů, variometrů nebo tlakoměrů a z gyroskopických pak především umělé horizonty a zatáčkoměry. Přístroje existují v nepřeberném množství variací, aby maximálně vyhověly všem konkrétním požadavkům daného letadla i způsobu použití. Mění se jednotky, rozsahy, číselníky, elektrické výstupy i jejich hodnoty, způsob i intenzita případného podsvícení a možná je i úprava pro zajištění kompatibility s konkrétním systémem pro noční vidění (NVIS). Přestože těžiště současné produkce stále spočívá v těchto přístrojích, nejsou to zdaleka jediné produkty opouštějící brány společnosti. Dalšími výrobky jsou například signalizační panely či jednotlivá tabla, nejrůznější tlakové spínače i přepínače a další drobná, ale neméně důležitá elektronická zařízení. Samostatnou kapitolou je pak výroba pitotových či pitot-statických trubic a snímačů náporového i statického tlaku. V několika posledních letech došlo také k významnému rozšíření výrobního portfolia o ovládací panely letadlových soustav nebo o systémy vnitřního i vnějšího osvětlení letadel. Netřeba pak dodávat, že společnost zajišťuje celý životní cyklus všech svých výrobků. Ten zpravidla začíná vývojem či konkrétní úpravou dle požadavků zákazníka a končí záručním i pozáručním servisem.

Nejen letectví

V loňském roce byly investovány nemalé částky do modernizace strojového parku, nových technologií, ale i samotných prostor. Díky těmto změnám byla významně rozšířena výroba dílů a komplikovaných montážních sestav pro použití v elektronové mikroskopii. Z důvodu vysokých požadavků na čistotu těchto komponent byla vybudována čistá montáž odpovídající normě ISO 14644 ve třídě čistoty 7 (10 000 částic prachu na 1 ft2), včetně čistící linky se schopností čištění až do vysokého vakua. Všechny tyto změny i rychlost realizace dokládají další klíčovou vlastnost současné firmy - flexibilitu a schopnost pohotově reagovat na aktuální požadavky trhu.

A budoucnost?

Klíčovým aspektem pro rozvoj každého podniku je generační obměna. V tomto ohledu se vhodně nastavenou strategií daří oslovovat mladé lidi. Dlužno podotknout, že práce ve středně velké společnosti má svá určitá specifika. Pomineme-li komornější prostředí a menší pracovní kolektiv, je zde velký prostor pro osobnostní růst a seberealizaci. Atraktivní začíná být i samotná příležitost pracovat pro ryze českou společnost s jasně danou strukturou vlastníků. Vyhledáváni jsou zaměstnanci s přirozenou vlastností posouvat věci vpřed a s chutí neustále se vzdělávat.
 
Dlouhodobá vize podniku je i nadále zaměřena na leteckou výrobu, jakožto na vrcholný obor českého průmyslu. Dál bude pokračovat výroba leteckých přístrojů, a ve stále větší míře i dalších komponent pro současné i budoucí zákazníky. A nejen to. V nedávné době byl vytvořen vývojový tým, jehož hlavním úkolem je najít mezery na současném trhu s leteckou technikou a vhodnými metodami predikovat trendy i budoucí vývoj. Letectví, jaké známe dnes, stojí před největší výzvou své krátké historie. V blízké budoucnosti se v souvislosti s očekávaným růstem cen fosilních paliv budou řešit nové druhy pohonů a s tím spojené způsoby uložení dostatečného množství energie na palubě. S přihlédnutím ke směru současné politiky lze také vytušit výrazný růst tlaku na ekologickou stránku věci. V těchto oblastech vidí Mikrotechna momentálně největší příležitost k oslovení trhu i prostor pro uvedení nových výrobků. Cílem je i nadále navrhovat, vyrábět a dodávat produkty v maximální možné kvalitě a v nejvyšší užitné hodnotě.

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV