Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně

PBS hlásí náročný, ale přesto úspěšný rok

22.02. 2021 | Aktuality

Macholán Newsroom2.jpg

Milan Macholán, generální ředitel a předseda představenstva PBS Velká Bíteš

BILANČNÍ KOMENTÁŘ MILANA MACHOLÁNA | Vidět krize jako příležitosti nás naučily historické zkušenosti, které se v PBS Velká Bíteš předávají již sedm desetiletí. V roce 2020 se nám přes všechna specifika podařilo splnit plán výroby a obchodu. Pokračujeme ve vývojových projektech a posilujeme pozice na klíčových trzích.

V loňském roce jsme si připomněli výročí 70 let od založení výrobního závodu PBS ve Velké Bíteši. Čekala nás řada akcí u příležitosti významného jubilea doma i ve světě. Naplánována byla účast na veletrzích po celém světě, desítky zahraničních obchodních cest, ale i významných obchodních jednání na domácí půdě. Oslavit jsme chtěli i založení společnosti PBS India. To byly vyhlídky, se kterými jsme vstupovali do roku 2020. Koronavirová krize, která způsobila šok a změnila chápání světa, sice řadu plánů znemožnila, ale i přesto bylo o PBS z Velké Bíteše slyšet.

V úvodu jsem zmínil, že díky historickým zkušenostem jsme se naučili vnímat krize jako příležitosti. Není to jen prázdná fráze, je to tvrzení, které je podpořeno mnoha příběhy. Jedním z nich je příběh s názvem Pomocná energetická jednotka Safír 5K/G, jejíž výroba a následné generální opravy jsou dnes významným pilířem našich tržeb. Ty loni dosáhli rekordní hodnoty cca 1,5 miliardy korun. Původně jsme tuto pomocnou energetickou jednotku vyvinuli pro letoun L-610 tehdy kunovického Letu. „Šestsedesítka“ však i přes téměř ukončený proces vývoje a certifikace byla uzemněna a projekt se nepodařilo dokončit. Nám tak zůstala v rukou nově vyvinutá pomocná energetická jednotka, která nejednou neměla co startovat. Tehdy do značné míry kritickou situaci se nám podařilo vyřešit modifikací Safíru pro startování až 10 tunových vrtulníků. Těchto jednotek jsme od té doby prodali již více než 1000 ks.

Co jsou tedy jednotlivé tečky, které se v PBS spojují v pomyslnou čáru úspěchu?

VLASTNÍ VÝVOJ

První pomyslnou tečkou jsou bezpochyby vývojové schopnosti. Do leteckého průmyslu dodáváme již více než 50 let a za tu dobu jsme si vytvořili efektivní vývojové schopnosti a know-how. Vedle vlastních vývojových kapacit jsme do značné míry soběstační i ve výrobě. Máme vlastní slévárnu, která odlévá přesné odlitky pro letecký, dopravní, zdravotnický průmysl a další odvětví. Takříkajíc pod jednou střechou si jednotlivé dílce obrábíme, povrchově upravujeme, montujeme a nakonec testujeme.  

Mezi naše nejnovější vývojové projekty patří např. pomocná energetická jednotka modifikovaná pro přistání vrtulníku na ropných plošinách. Světovou premiéru bude mít koncem února na leteckém veletrhu IDEX v Abú Dhabí proudový motor PBS TJ100P, který byl vyvinut bez samostatného olejového systému pro jednorázové aplikace. U původní verze tohoto motoru s označením PBS TJ100 jsme loni zaznamenali významný výrobní milník: jubilejní tisící proudový motor pohánějící především bezpilotní prostředky a malé pilotované letouny v Americe, Evropě i Asii. 

ŠPIČKOVÉ PRACOVIŠTĚ = ŠPIČKOVÍ LIDÉ

Další tečkou tvořící onu pomyslnou čáru jsou naši zaměstnanci. Špičkové pracoviště totiž tvoří špičkoví odborníci. Právě starost o naše zaměstnance, kterých u nás ve Velké Bíteši pracuje téměř 700, byla v průběhu loňského roku nejpalčivějším problémem. Zdraví a bezpečnost je pro nás jasnou prioritou a tomu bylo přizpůsobeno průběžné zavádění preventivních opatření. Měli jsme na stole několik scénářů k tomu, jak budeme postupovat při případném šíření pandemie. K naplnění pesimistického scénáře nakonec nedošlo. Podařilo se nám během celého roku udržet výrobu v chodu a zaměstnance propouštět jen v jednotkách případů. V některých výrobních segmentech jsme navíc poměrně výrazně posilovali náborem nových pracovníků.

VIDĚT ZA ROH

Třetí tečku nejlépe vystihuje pořekadlo „Pokrok nezastavíš“. Z pohledu loňského roku do tohoto bodu řadím kryogenní produkty, na které se specializujeme vedle letectví a slévárenství. High-tech zařízení na zkapalnění plynů, které vyrábíme, nám nyní otvírají dveře do éry vodíkového pohonu, jež zažívá boom a je považován za palivo budoucnosti nejen v letectví. Vývoji a výrobě kryogenních zařízení se věnujeme už přes 30 let, ale nyní se nám v tomto segmentu otevírá obrovský potenciál. V loňském roce jsme si s kryogenními produkty pootevřeli cestu např. k Airbusu, se kterým nyní probíhají jednání o možnostech spolupráce ve zkapalňování vodíku jako pohonu letounů nové generace.

VYVINOUT, VYROBIT A PRODAT

No a čtvrtý bod: Vyvinout, vyrobit a PRODAT, tj. export na všechny světové strany. V rovině vývozu letecké produkce považuji za úspěch loňského roku to, že se nám podařilo prosadit se na náročných západních trzích, zejména v Německu, Velké Británii, Švédsku, ale také v USA. Novou kapitolu působení jsme otevřeli v Indii, kde máme od loňského roku sesterskou společnost PBS India. Trh druhé nejlidnatější země světa má pro letecký a kosmický průmysl obrovský potenciál. Na indickém trhu jsme se již etablovali s pomocnými energetickými jednotkami a velké příležitosti tam vidíme i pro uplatnění našich motorů. Na domácí scéně počítáme především s dodávkami pro nově vyvinutý letoun L-39NG společnosti Aero Vodochody. Naše veleúspěšná spolupráce trvá již padesát let, neboť právě na křídle L-39 Albatros se vznesla do vzduchu první letecká produkce z PBS Velká Bíteš. 

Jednotlivé body, které tvoří kontinuitu našeho úspěchu, se v loňském roce tedy opět spojily do přímky, což nám umožnilo realizovat obchodní plán i vývojové projekty zajišťující kontinuitu v budoucnosti. Akviziční plán pro letošní rok rovněž vypadá slibně. 

A co říct závěrem? V čele PBS Velká Bíteš stojím již osmnáctý rok a z pozice generálního ředitele mohu konstatovat, že jsem hrdý na to co PBS dělá a kam směřuje. Jsem rád, že to mohu konstatovat i po tak specifickém roce jakým byl rok 2020.

Autor je generální ředitel a předseda představenstva PBS Velká Bíteš 


Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV