Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Výzkum, vývoj, inovace

PBS zabodovala v aplikovaném výzkumu

20.11. 2019 | Aktuálně

Ocenění TA ČR.jpg

První brněnská strojírna Velká Bíteš obdržela prestižní Cenu TA ČR za nejlepší projekt aplikovaného výzkumu v kategorii Business.

Technologická agentura ČR (TA ČR) předala v minulém týdnu již posedmé ocenění nejlepším projektům aplikovaného výzkumu s vysokým přínosem pro společnost. Stalo se tak v historické budově Národního muzea na dni TA ČR, který je každoročně zahájen mezinárodní konferencí a vrcholí galavečeří se slavnostním předáváním Cen TA ČR za účasti členů vlády, parlamentu, výzkumné sféry a dalších významných osobností. 

„Ceny TA ČR získají ty nejkvalitnější projekty aplikovaného výzkum uplynulého roku. Ocenění má být určitou formou motivace pro udržení a povzbuzení další spolupráce v oblasti aplikovaného výzkumu. Udělujeme je ve čtyřech kategoriích – Business, Partnerství, Spolupráce a Governance,“ konstatoval Petr Konvalinka, předseda TA ČR. Odborná komise vybírala z třiceti tří projektů, které ze stovek dalších postoupily do užšího výběru.   

První brněnská strojírna Velká Bíteš, a. s. a Ústav fyziky materiálů AV ČR, v. v. i. zvítězili v kategorii Business se společným projektem výzkumu a vývoje technologií přesného lití radiálních kol turbodmychadel nové generace a nových typů lopatek plynových turbín. Výsledkem projektu jsou provozně ověřené technologie, které budou zavedené do sériové výroby uvedených zařízení a byly vyvinuty pro přesné lití z takzvaných superslitin, v tomto případě příměsí kobaltu a niklu. Jedná se o experimentální výzkum přesného lití, jehož užitečné výsledky umožňují sériovou výrobu nově vyvíjených turbodmychadel a plynových turbín.

PBS Velká Bíteš dělá špičkovou strojařinu pro energetický, letecký a dopravní průmysl. V letectví, patří PBS mezi čtyři výrobce na světě, které vyvíjí, vyrábí, udržují a certifikují pomocné energetické jednotky. Firma se specializuje také na malé proudové a turbínové motory. Díky vlastnímu vývoji a výzkumu umí PBS nabídnout zákazníkům motor i pomocnou energetickou jednotku šitou na míru. 

Právě budoucnost výzkumu, technologického rozvoje a společenského dopadu dalších inovací v tuzemském i globálním kontextu byly na pořadu Dne Technologické agentury TA ČR, který probíhal pod záštitou ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka. Ve středu pozornosti byla tato témata na dopolední konferenci Challenges for the Future (Výzvy pro budoucnost). Druhá část akce byla tematicky zaměřená na novou inovační strategii Česka Country for the Future. Hosté panelové diskuze hovořili nejen o jejích výhodách a implementaci, ale také o současné pozici České republiky a budoucích výzvách. Výdaje na výzkum byly přitom v Česku loni rekordní. Podle údajů ČSÚ bylo na výzkum celkově vynaloženo rekordních 103 miliard korun, tedy 1,93 % z HDP. „Investují stát i podnikatelé, daří se čerpat zdroje z Evropské unie. Podle Inovační strategie míříme na 2,5 % v roce 2025,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. „Šikovné lidi v naší zemi máme, ale je třeba je v jejich práci a úsilí podpořit. Na inovace se zaměřují například programy Trend či Country for the Future. Jen v programu Trend máme připraveno téměř deset miliard korun na podporu průmyslového výzkumu,“ dodal Havlíček.

Zdroj: MPO ČR, PBS Velká Bíteš (redakčně upraveno)

 

 

 

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV