Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Svět ALV

Proudové motory PBS z Velké Bíteše testuje švédská FMV

03.06. 2019 | Aktuality

0A08A4FC-3934-4BE4-83E2-2B8A28CAC9D2.jpeg

Tisková konference PBS na IDETu. Řečníci (zleva): Jiří Kovář, viceprezident Asociace leteckých a kosmických výrobců ČR; Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR; Milan Macholán, generální ředitel PBS Velká Bíteš; Marek Fiala, marketingový specialista PBS Velká Bíteš.

PBS proniká na tamní trh bezpilotnich systémů. Spolupráci se švédskými partnery ohlásili strojaři z Velké Bíteše na brněnském veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET.

Proudové motory z Velké Bíteše zabodovaly u Švédské správy armádního materiálu (FMV), šanci na uplatňeni mají v bezpilotnich systémech.


“V současnosti spolupracujeme se švédskou státní institucí FMV, které jsme dodali za účelem testování naše proudové motory. Pokud vše dobře dopadne, budou využity ve švédských bezpilotních systémech,“ uvedl generální ředitel PBS Velká Bíteš Milan Macholán ke spolupráci se Švédskem, které bylo partnerskou zemí letošního IDETu.
 PBS se na brněnském veletrhu obranné a bezpečostní techniky IDET představila na vlastním stánku. Jubilejní 15. ročník do Brna přilákal zahraniční reprezentace z více než 20 zemí. Partnerskou zemi zastupovala na IDETu švédská ministerská a armádní delegace, vedená šéfem rezortu obrany Peterem Hultqvistem. Nechyběli ani zástupci NATO a EDA (Europea Defence Agency). Na veletrhu se představilo přes 420 firem, z toho 70 % ze zahraničí. 

 Oborové členění letošního ročníku zahrnovalo leteckou techniku, proto se expozice PBS zaměřila na klíčové produkty určené pro letecký průmysl. Ve výrobě svých leteckých zařízení letos firma dosáhne dvou klíčových milníků. Strojaři z PBS ve Velké Bíteše navazují na více než dvousetletou tradici značky a v letecké branži se specializují na vývoj turbínových pohonných jednotek, pomocných energetických jednotek (APU) a klimatizačních systémů (ECS) pro různé typy letounů a vrtulníků. 

 Mezi páteřní vývojové a výrobní programy patří proudové motory. Loni PBS uvedla na trh hned dva nové motory, a to v kategorii tahu 900 a 1 500 Newtonů. Tím rozšířila svoji nabídku již na 5 typů motorů se širokým spektrem využití. Letos čeká PBS dodávka motoru řady TJ100 s pořadovým číslem 1000. „V březnu jsme vyrobili devítistý kus proudového motoru PBS TJ100, který dodáváme na světové trhy od roku 2004.Už teď víme, že do konce letošního roku vyrobíme, smontujeme, otestujeme a dodáme konečnému zákazníkovi motor se sériovým číslem 1 000,“ řekl Milan Macholán. Díky vlastnímu vývoji umí PBS nabídnout zákazníkovi modifikaci motoru šitou na míru. Právě možnost individuálních úprav je jednou z předností proudových motorů PBS. Aktuálně tak vznikly bezolejové varianty nebo verze umožňující přistání do slané vody. Díky kontinuálnímu inovačnímu procesu v současné době slouží přes 20 modifikací zákazníkům ve více než patnácti zemích světa. 

 S proudovými motory pronikla PBS na světový trh bezpilotních prostředků (UAV) neboli dronů, které jsou současným trendem. Mezi ně patří bezpilotní terče či průzkumné nebo logistické drony a další. Své kořeny mají UAV v americkém armádním výzkumu a vojenské nasazení dodnes patří mezi jedno z prioritních a též nejviditelnějších užití této technologie. Prvním zákazníkem PBS TJ100 byl španělský výrobce cvičných terčů, firma INTA. 

 Druhým výrobním pilířem PBS jsou pomocné energetické jednotky (APU). Přes patnáct let je premiantem letecké výroby ve Velké Bíteši pomocná energetická jednotka Safír 5K/G MI. Startuje hlavní motory vrtulníku Mi-171š ve výzbroji Armády České republiky a s vrtulníky MIL létá ve více než 60 zemích světa. Letos si PBS připíše výrobní počin také této páteřní technologie a oslaví 1000. vyrobený kus. PBS přitom patří mezi čtyři výrobce na světě, které pomocné energetické jednotky vyrábí, vyvíjí, cestifikují a zajišťují servis. „V závěru loňského roku jsme zaznamenali devítistý prodaný kus a letos jich vyrobíme a dodáme již tisíc,“ dodal Milan Macholán, generální ředitel První brněnské strojírny (PBS) Velká Bíteš a. s. 

PBS v číslech

› tržby více než 52 mil. euro (2018) 

 › více jak 700 zaměstnanců (2018) 

 › celosvětově 6 kanceláří PBS 



Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV