Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Výzkum, vývoj, inovace

První L-39NG určený k prodeji je ve vzduchu

17.12. 2019 | Aktuálně

L-39NG 7004 first flight + 7001 + 2626 (1).jpg

Předsériový letoun L-39NG s výrobním číslem 7004 při prvním letu doprovázely prototyp 7001 a technologický demonstrátor, letoun s trupovým číslem 2626, což je původní cvičný L-39 vybavený novým motorem, avionikou a dalšími technologiemi, které jsou použité v L-39NG.

Aero má druhý létající L-39NG. Poprvé se do vzduchu vznesl letoun určený pro zákazníka. Dosud byly vyrobeny čtyři kusy L-39 Next Generation, na kterých probíhají zkoušky.

Druhý letuschopný stroj L-39NG strávil ve vzduchu přes půl hodiny. Letoun s výrobním číslem 7004 bude první „třicetdevítkou“ s označením NG, kterou Aero dodá zákazníkovi. Jedná se zároveň o první stroj, který byl postaven podle specifikace pro sériovou výrobu. „Letoun 7004 se nyní podle plánu připojil k 7001 a k technologickému demonstrátoru v letovém programu, abychom mohli zrychlit průběh letových testů a podle plánu dokončit certifikaci na pokročilý cvičný letoun ve třetím čtvrtletí roku 2020,“ uvedl Dieter John, prezident Aera Vodochody. 

Necelé dva roky stačily Aeru na to, aby představilo tři prototypy a jeden předsériový letoun L-39NG. Podle prezidenta společnosti je L-39NG jedním z mála programů vývoje cvičných letounů na světě, který bude pro letové zkoušky a předváděcí lety pro zákazníky využívat hned tři letouny.

Na čtyřech dosud vyrobených strojích probíhá řada zkoušek ve vzduchu i na zemi, které mají prokázat výkonnost a bezpečnost nového letounu. Jeden prototyp je určený pro letové zkoušky, druhý pro statické zkoušky pevnosti a nedávno dokončený poslední prototyp poslouží pro únavové zkoušky. Ty odstartují v roce 2020 na prototypu letounu výrobního čísla 7003, jehož trup je již převezen do Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu (VZLÚ) v pražských Letňanech. Následovat bude ještě křídlo.   

Letoun L-39NG bude certifikován ve dvou kategoriích. Jako pokročilý cvičný letoun získá podle firmy certifikát ve třetím čtvrtletí roku 2020 a jako lehký bojový letoun ve druhé polovině roku 2021. Poté může L-39NG naostro vyrazit do terénu.

Aero má nyní smlouvu na dodávku čtyř letounů L-39NG ve verzi lehkého bitevníku do afrického Senegalu. Obchody se rýsují také za oceánem, kde je v USA provozováno přes tři sta osvědčených letounů L-39. Prozatím Aero uzavřelo dohodu o záměru (Lol) na nákup dvanácti strojů L-39NG s americkou RSW Aviation. Na domácí scéně má zájem o čtyři letouny nové generace státní podnik LOM Praha, ale kontrakt dosud nebyl uzavřen, stále se řeší jeho podmínky.       

Dalším obchodním dohodám může pomoci právě první let předsériového letounu s číslem 7004. „Harmonogram je v souladu se stanoveným plánem, což je pro nás zásadní. Let letounu 7004 je významnou událostí nejen pro celý projekt, ale především pro naše další jednání s obchodními partnery,” sdělil Jiří Podpěra, prezident společnosti OMNIPOL, která je strategickým partnerem Aera v projektu L-39NG.  

Nová generace legendárního stroje 

Předchůdcem letounu L-39NG je slavný L-39 Albatros, který se stal vlajkovou lodí výroby vojenských letounů ještě v Československu. Dodnes je L-39 pravděpodobně nejpoužívanějším cvičným letounem na světě, bylo jich vyrobeno přes 2800 kusů. Stoleté výročí od založení Aera v roce 1919 si firma letos připomíná nástupem nové generace legendárního letounu.
 
Na vývoji L-39NG se z 50 % finančně spolupodílí společnost Omnipol, která je strategickým partnerem projektu. Pro L-39NG dodává přes 40 českých průmyslových firem z domácího leteckého dodavatelského řetězce. Řada prvku klimatizační soustavy pochází z PBS Velká Bíteš, hydraulické komponenty má inovovaný letoun z Jihlavanu. Snímat tlaky, ze kterých lze odvodit vzdušnou rychlost, jež rozhoduje o tom jestli se letadlo udrží ve vzduchu pomáhají L-39NG přístroje Mikrotechny z pražských Modřan. Ta pro novou generaci letounu dodává tlakoměry, části pitot-statického systému a další signalizace. 
 
L-39NG je letoun schopný plnit roli lehkého bitevníku a cvičného stroje pro plnohodnotný výcvik pilotů moderních vzdušných sil. Nová generace s označením NG vychází z koncepce původních L-39, ale využívá soudobé technologie a vybavení. Pohon obstarává moderní motor FJ44-4M dodávaný s údržbovým systémem TAP Blue. Avionika letounu je připravena pro výcvik budoucích pilotů letounů čtvrté a páté generace a může být do značné míry přizpůsobena požadavkům zákazníka. L-39NG je vybaven pěti závěsníky pro nesení výzbroje. 
 
Zdroj: Tisková zpráva Aero Vodochody (redakčně upraveno)

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV