Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru

Letecký a kosmický průmysl České republiky hlásí vznik nové jednotné oborové asociace

16.11. 2022 | Aktuality

LOGO ALKP CZ (2).jpg

Novou strategii reprezentace odvětví spojenou s komplexním portfoliem oborových schopností členských firem, doprovází i změna vizuální identity.

Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Nově bude za letecký průmysl a vesmírné technologie vystupovat jednotným hlasem Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Největší hráči z odvětví, technologičtí novátoři a vizionáři, výrobci finální produkce a producenti komponent spojili síly, aby na půdě ALKP vybudovali silnou oborovou komunitu. Za spojením firem se silnými týmy a lídry stojí jasná a přesvědčivá vize budoucnosti odvětví a akceschopné asociace. Do představenstva ALKP byli zvoleni šéfové Aero Vodochody, VZLÚ, LOM PRAHA, Aircraft Industries, PBS Velká Bíteš a Jihostroj. Prezidentský post obhájil dosavadní prezident ALV Josef Kašpar. ALKP zastupuje 53 členů s více než 10 tisíci zaměstnanci a celkovým obratem téměř 40 mld. Kč.

Asociace bude prosazovat uplatnění know-how svých členů v civilních i obranných aplikacích, včetně zapojení do významných mezinárodních projektů. Vlajkovou lodí je v tomto projekt průmyslové spolupráce s americkým koncernem Lockheed Martin. K užší obchodní, výrobní i vývojové kooperaci žene členy současná bezpečnostní situace v Evropě a s ní spojená potřeba rozvoje obranných schopností a průmyslových kapacit. Obranný, letecký a kosmický průmysl hrají prim mezi strategickými odvětvími, v nichž chtějí být unijní země a alianční spojenci soběstační. Pro země s rozvinutými schopnostmi v daných odvětvích, mezi něž Česká republika historicky patří, se tím otvírají šance na posílení svého technologického know-how v synergii s lokálním průmyslem. Za next big deal na domácí scéně považuje ALKP navázání průmyslové spolupráce mezi americkým gigantem Lockeed Martin a českými podniky v rámci pořízení nových nadzvukových letounů pro Armádu ČR. Supermoderní stíhačky F-35 Lightning II, o jejichž nákupu vláda jedná, mohou český průmysl obchodně propojit s Lockheed Martin. Zapojení českého průmyslu považuje ministerstvo obrany za významnou součást jednání, která se bude podílet na rozhodnutí, zda letouny pořídit či nikoliv. ALKP je přitom naším hlavním oborovým partnerem,“ potvrzuje Daniel Blažkovec, náměstek ministryně obrany.

Americké zbrojařské jedničce Asociace pomáhá mapovat české průmyslové schopnosti, a po odborné stránce konzultuje vyjednávací tým ministerstva obrany (MO ČR). Projekt za ALKP koordinuje
Martina Tauberová, bývalá diplomatka a náměstkyně ministra průmyslu a obchodu. Při jednání s Lockeed Martin může uplatnit své zkušenosti ze zahraniční a bezpečnostní politiky a zároveň podpory českých firem v zahraničí. Ve spolupráci s koncernem vidí šanci na rozvoj českého leteckého průmyslu a jeho know-how. Konkrétně v oblastech pilotního výcviku, údržby letounů či zapojení malých a středních podniků do dodavatelského řetězce koncernu, a to nejen pro letouny F-35, ale i další programy Lockeed Martin. Slibně vnímá i zapojení vývojových a výzkumných kapacit například na poli umělé inteligence, stejně jako oblast vesmíru, kde má Česká republika společnosti Lockheed Martin také co nabídnout. 

Jsem rád, že se nám pod křídly ALKP podařilo sjednotit průmyslovou scénu. Letecký a kosmický průmysl řadí Českou republiku mezi světovou technologickou špičku a jednotným vystupováním se chceme zasadit o silné postavení na mezinárodní scéně,“ uvedl Josef Kašpar, staronový prezident ALKP a souběžně šéf VZLÚ.

Projektové nastavení je jedním z nových směrů, kterým se Asociace na podporu zájmů svých členů vydává. „V představenstvu se chci zaměřit na vytvoření produktové nabídky obranných leteckých technologií a skrze provázaná řešení společně prosazovat schopnosti větších a menších firem. Letecký byznys táhne vývoz, exportujeme přes 85 procent produkce a v ALKP chceme vytvořit efektivní nástroje na podporu obchodních zájmů našich členů,“ zdůrazňuje Viktor Sotona, generální ředitel Aero Vodochody a nově zvolený člen představenstva ALKP. 
Nové horizonty se otvírají i pro malé a střední podniky a jejich zapojení do rozsáhlejších spoluprací s angažmá Jiřího Protivy, generálního ředitele státního podniku LOM PRAHA. LOM PRAHA přináší do ALKP důležité propojení mezi státem a českým leteckým průmyslem v oblasti přezbrojovacích projektů české armády. Osobně chci při výkonu funkce člena představenstva podporovat vzdělávání v oblasti letectví a prohlubovat spolupráci členské základny po odborné i lidské stránce,“ říká Jiří Protiva.

V následujících třech letech budou směřování ALKP vedle uvedených činitelů řídit i Ilona Plšková, šéfka Aircraft Industries, Milan Macholán, generální ředitel PBS Velká Bíteš a Hynek Walner, šéf rozvoje Jihostroj. Přes zvučná jména velkých hráčů zůstává ALKP ve většinové množině sdružením menších a středních podniků. Ty tvoří tři čtvrtiny členské základny. Také proto zástupci menších firem obsadili pozice v nové dozorčí radě ALKP. V ní zasedli Martin Dvorský, CEO MGM Compro, Jan Staněk, majitel Mikrotechna Praha a Martin Matyska, nastupující ředitel Avia Propeller.

Nově mezi členy ALKP přistály za MSP společnosti Radalytica, LA Composite, LPP, TRL Space a Znojemské Strojírny. V důsledku sloučení jsou novými členy za průmyslové tahouny společnosti Aero Vodochody, největší letecká továrna v Česku, LOM Praha, který se významně podílí na přezbrojení Vzdušných sil Armády České republiky americkými vrtulníky a Safran Cabin, plzeňský výrobní závod třetí největší letecké společnosti na světě.

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV